google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Tips Voeding

Bieten: vol antioxidanten. Ontgiften en verbeteren humeur en alertheid !

Share Button

Bieten zijn niet ieders favoriet. Maar misschien een herkansing waard, voor wie ze afgezworen had. Ze zitten namelijk vol anti-oxidanten, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen. Bieten vullen, zijn een uitstekende bron voor foliumzuur. Foliumzuur is een B-vitamine die helpt bij de regeneratie van nieuwe cellen. Ze geven veel energie, omdat ze rijk aan koolhydraten zijn. Bieten zouden volgens studies ook tegen kanker helpen, en dan met name tegen dikke darmkanker. Bieten zijn ook een goede bron voor magnesium, potassium en vitamine C. Koop liever biologische bieten, omdat de bieten via de wortels pesticides uit de grond kunnen hebben opgenomen.

Bieten hebben een afrodiserende werking

Bieten werken afrodiserend, en dat komt door het boriumgehalte. De functie van het sporenelement borium is nog niet zo lang geleden ontdekt. Mensen die in gebieden leven waar de grond veel borium bevat minder kans hebben op artritis. Borium schijnt het testosterongehalte te verhogen en zorgt bij mannen voor spiervorming. Daarom wordt de stof vaak gebruikt door sporters (met name atleten) en bodybuilders. Borium speelt ook een rol bij de productie van ‘sexhormonen’,  en om die reden aten de oude Romeinen zich suf aan bieten.

Bieten als je je down voelt

Vanwege de trimethyglycine in bieten, zijn bieten ook prima wanneer je in een dip zit. Shisheido gebruikt trimethyglycine in een schoonheidsproduct vanwege het peelende effect. Trimethyglycine is ook bekend als betaïne. Het ondersteunt chemische processen in de hersenen en bevordert zodoende de stemming, het energieniveau, alertheid, concentratie en helderheid. Misschien wel beter dan visoliecapsules, waarbij je je tegenwoordig toch mag afvragen of het geen gifbommetjes zijn. Trimethyglycine kan ingezet worden om hersenschade te voorkomen.

Als je het echt vreselijk vind om bieten te eten, kun je een smakelijke bietensmoothie maken: bieten in de blender en lekker mixen met een sinaasappel of appel. Eventueel kan er een beetje verse gember door.

Een recept:

2 rode bieten
4 sinaasappels
1 cm gember
(1 eetlepel yoghurt)

Een andere mogelijkheid is een heerlijke bietensalade maken, hier vindt u veel recepten voor bietensalade.

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)