google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Tips Voeding

Avocado bij de lunch kan helpen bij gewichtbeheersing

Share Button

An avocado cut in half

Nieuw onderzoek, gepubliceerd in Nutrition Journal, suggereert dat een halve avocado bij de lunch mensen met overgewicht een verzadigd gevoel geeft. De snackbehoefte na de maaltijd zou dan afgenomen zijn. Volgens het onderzoekteam, geleid door dr. J. Sabaté, voorzitter van Department of Nutrition /Loma Linda University in Californië, kunnen avocado’s ook helpen om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Avocado en gewicht

 

We schreven al eerder over de positieve effecten van avocado op de gezondheid. Ook Medical News Today schreef over de gezondheidsvoordelen van de vrucht: het eten van avocado’s leidt tot een lagere BMI, en zou kunnen beschermen tegen kanker.

Een hele avocado bevat ongeveer 250 calorieën. Het vetgehalte is hoog, maar dit zijn de goede vetten die cholesterolverlagend zijn, en de kans op een beroerte en hartaanval verminderen.

Minder snackbehoefte na de lunch

Bij de deelnemers met overgewicht bleek gedurende de studie dat hun snackbehoefte tot 5 uur na de maaltijd een stuk minder was. De onderzoekers keken naar verzadiging, bloedsuiker en insulinerespons, en ook naar de voedselconsumptie na de maaltijd. Er namen 26 gezonde mensen deel, met overgewicht. Tijdens 5 sessies, moesten de deelnemers een normaal ontbijt eten, en lunches. De lunches bestonden uit: een standaard lunch zonder avocado, een lunch met alleen avocado, en een standaard lunch met een halve avocado.

Het was de laatstgenoemde lunch die een groter verzadigingsgevoel gaf, en voedselconsumptie na de lunch verminderde. Het verlangen naar eten bij de lunch-met-halve-avocado groep was 40% minder tot 3 uur na de lunch, en 28% minder tot 5 uur na de lunch in vergelijking met de andere lunchers.
Stabielere bloedsuikerspiegel

Verder constateerden de onderzoekers dat de bloedsuikerspiegel van deze deelnemers stabieler was dan die van de deelnemers die een standaard lunch nuttigden.

Dr. Sabaté: ‘Dit maakt dat we geloven dat avocado’s een belangrijke rol in de controle van de bloedsuikerspiegel spelen, en het is het waard om dit verder te onderzoeken.’

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)