google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Tips Voeding

Lever reinigen: nieuwe energie en beter humeur !

vette lever
Share Button

Een schone lever maakt energiek en geeft een goed humeur. De lever is altijd druk bezig: hij verwijdert afvalstoffen van onze spijsvertering en gifstoffen die niet in het lichaam thuishoren. De lever krijgt het echter steeds zwaarder te verduren anno vandaag. 

Lever reinigen, betere stemming, meer energie

De lever moet hard werken

We drinken meer alcohol dan tien jaar geleden gangbaar was en we eten voeding met pesticides. Daarbij slikken we pijnstillers en medicijnen en eten we vlees met hormonen en antibiotica. De lever doet daarbij ook nog de normale taak en zet vetten, enzymen, koolhydraten en eiwitten om. Wat zijn de klachten wanneer de lever niet meer optimaal functioneert ?

lever

Vermoeidheid

Wanneer de werking van de lever verstoort is merk je dit in eerste instantie aan vermoeidheid.
Andere signalen die erop duiden dat je lever overbelast is zijn: uitgeput zijn na het eten, voedsel niet meer goed verdragen (misselijk, opgeblazen gevoel), ’s nachts wakker worden na een zware maaltijd, huidklachten (jeuk en bultjes), gelig oogwit, diarree of juist verstopping, gele vettige ontlasting.

Drink water met citroen

Drink elke dag minimaal 8 glazen gefilterd water. Zo kan je lever zich ontdoen van giffen. Nog beter is het, om de dag te beginnen met een glas lauwwarm water met citroensap van een halve citroen. De andere helft van de citroen kan je in de loop van de verdere dag met water opdrinken. Lauwwarm water met citroensap is een zeer goede leverreiniger: het ondersteunt de lever in de aanmaak van gal, en gal is eveneens nodig om giffen af te voeren.

Drink dus water met citroen. Behalve wanneer je osteoporose hebt: citroen trekt calcium uit botten.

Eet crucifere groenten

Crucifere groenten helpen de lever te herstellen, zoals bijvoorbeeld de bloemkool. Maar ook broccoli, bloemkool, spruiten, kool, mosterd, knolraap en koolrabi horen tot de crucifere groenten. Deze groenten worden aangeraden wanneer men een leverreinigingskuur volgt. Ook bieten reinigen goed en geven energie. Neem in ieder geval twee porties per dag. Uien, knoflook en broccoli bevatten sulfur wat een onmisbare stof is om de lever te detoxen. Een vitamine- en mineralensupplement van goede kwaliteit is raadzaam wanneer je wilt ontgiften. Elk tekort kan het natuurlijke ontgifting proces behoorlijk verstoren.

Lichte massage

Masseer de galblaas en het gebied rond de lever zachtjes (onder de onderste rib aan de rechterkant), terwijl je plat op je rug ligt. Dit stimuleert de bloedcirculatie naar de lever.

Overbelast je lever niet

Je lever moet hard werken om bijvoorbeeld alcohol en pijnstillers te verwerken. Pijnstillers zijn dé oorzaak van een verstoorde leverwerking. Zelfs wanneer je gemiddeld weinig pijnstillers neemt, belast dit toch de lever.

Eet uit de natuur

Paardenbloem, geelwortel (kurkuma) en melkdistel reinigen de lever niet alleen, maar beschermen het orgaan ook. Dagelijks zou je 45 mg kurkuma, 400 mg paardenbloemextract en 400 mg melkdistel kunnen nemen. Van verse paardenbloemwortels kun je thee trekken. Pluk ze daar, waarvan je zeker weet dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen in de buurt gebruikt worden.

Neem mineralen

Mineralen zijn heel belangrijk bij het reinigen van de lever, dus eet voldoende voeding die rijk is aan mineralen. Belangrijke mineralen zijn magnesium, calcium, kalium, koper, ijzer, zink, selenium en mangaan.

 

Aanvullend/voor meer informatie:

Reiniging lever en galblaas E-book Andreas Moritz 7,95 euro     Meer informatie over dit boek

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)