google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Vetverbranding

Minder lichaamsvet ? Zorg dat je al vroeg op de dag in helder daglicht komt !

Share Button

Wanneer mensen al vroeg op de dag zonlicht krijgen, blijven ze slanker. Tijd doorbrengen in helder ochtendlicht helpt dan ook nog om af te vallen. Althans, dit zegt dr. Zee van het centrum voor slaapstoornissen in Chicago.

Door ochtendlicht, minder lichaamsvet

ochtendzon

Vroege blootstelling aan helder daglicht zorgt voor lager gewicht

Uit de studie van dr. Zee blijkt dat mensen die ’s morgens in het heldere licht van de zon komen, beter op gewicht blijven dan leeftijdsgenoten die later op de dag in het zonlicht komen. De studie werd 2 april gepubliceerd in PLOS One.

Relatie tussen hoeveelheid licht en gewicht

Auteur van de studie dr. Phyllis Zee van het slaapstoorniscentrum verbonden aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine:

 “We zijn erg geïnteresseerd in de relatie tussen licht en het effect ervan op gewicht. Dit is een nieuwe studie, maar we zagen inderdaad een flinke relatie tussen de hoeveelheid en timing van daglicht en gewicht. “

Blootstelling aan licht vroeg op de dag, lager BMI

De studie was kleinschalig. Er deden 54 volwassenen mee, waarvan 26 mannen. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 31 jaar. Een speciale polsmonitor mat zeven dagen de blootstelling aan licht, en slaapduur. Gewicht, lengte en BMI werden ook gemeten.

Zee zei dat het sterkste verband gezien werd bij hen die minstens aan 500 lux waren blootgesteld. Dit staat gelijk aan een goed verlichte kamer. Het zonlicht buiten geeft minstens 1000 lux of hoger. De meeste vertrekken binnenshuis geven 200 tot 250 lux.  De timing van de blootstelling was belangrijk: wie al vroeg op de dag aan helder licht blootgesteld waren,  bleken de laagste BMI te hebben.

Zee:

 “Elk uur waarop je 500 lux bereikt leidt tot een BMI vermindering van 1.28. Hoe vroeger het de blootstelling aan licht, des te lager de BMI. Er zijn meerdere manieren waarop licht het gewicht beïnvloedt. Verandering van bioritme beïnvloedt, en ochtendlicht beïnvloedt de hormonen die de eetlust en stofwisseling reguleren. “

De onderzoekers keken natuurlijk ook naar de andere factoren die het gewicht bepalen, zoals de calorie-inname, slaapduur en -timing, en de mogelijkheid dat ochtendmensen al vroeger actiever zijn. Toch bepaalde puur de blootstelling aan licht 20% van het BMI.

Vanaf 8.00 uur een klein half uurtje

Betekent dit dat wie in een zonnig klimaat woont, ook automatisch dunner is dan in vergelijking met mensen uit een minder zonnig klimaat ? Volgens Zee is het mogelijk, maar deze vergelijking werd niet in de studie opgenomen. Zee: ‘Mensen zijn geneigd meer gewicht te verliezen in de zomer, wanneer je eerder op de dag al meer licht krijgt.’

Het advies van Zee is: 20 tot 30 minuten helder ochtendlicht vanaf 8.00 uur tot de middag.

“Als het mogelijk is, zorg dan dat je al vroeg op de dag licht krijgt. Loop naar je werk. Helder buitenlicht zal ver boven 500 lux zitten. Wanneer je niet naar buiten kan, ga dan bij een raam zitten. Wanneer je niet bij een raam kan zitten, zorg er dan in ieder geval voor dat je omgeving goed verlicht is.”

Bron:

PLOS one – Timing and Intensity of Light Correlate with Body Weight in Adults

News Health – The Morning Light May Help You Stay Slim

Meer informatie

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/08/090821135024.htm

 

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)