google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Nieuws

Extract van kruisbes (Amla) maakt nieuw collageen aan

Share Button
amla
Amla, ook wel kruisbes genoemd

Extract van kruisbes (Amla) beschermt de huid effectief tegen veroudering

Amla (kruisbes) en Amla extract worden van oudsher gebruikt in Oosterse natuurgeneeskunde vanwege de gezondheidsvoordelen van deze bes en voor de huid: extract van de bes vermindert pigmentvlekken en acne, heeft adstringerende eigenschappen en vermindert de gevolgen van huidveroudering zoals rimpels. Amla beschermt 4x beter tegen vrije radicalen dan vitamine C en maakt effectief nieuw collageen aan. Dit artikel gaat over Amla en hoe deze kruisbes het grootste orgaan in het lichaam beschermt, namelijk de huid.

Kruisbes in Nederland

In Nederland komt de kruisbes zowel in de natuur als in kwekerijen voor. Hierboven op de afbeelding treft u een kruisbes aan. Niet elke bes heeft dezelfde groene kleur. Kruisbessen komen voor in de 3 verschillende kleuren (dit worden ook wel rassen genoemd) namelijk groen, geel en rood. De kruisbes komt ook in het wild voor: op vochtige, matig voedselrijke, kalkhoudende grond op kapvlakten, onder struikgewas en op openplaatsen in het bos. Amla wordt ook wel goosberry genoemd en is oorspronkelijk afkomstig van een boom die in India, Pakistan en China voorkomt.

Huid knapt zienderogen op

Onze huid heeft de functie ons te beschermen tegen externe verontreinigingen en infecties, en heeft continu te lijden door luchtvervuiling, stof en chemicaliën. Gevolgen van de stress waaraan de huid continu blootgesteld is zijn pigment- en andere vlekken, acne, uitslag, meeëters, veroudering, droge huid, irritatie, verwijde poriën, verlies van veerkracht. De huid knapt vaak zienderogen op, wanneer deze beschermd wordt met behulp van natuurlijke middelen en krijgt de kans om te herstellen, zoals ook met Aloë Vera het geval is. Bijkomend voordeel  is dat dit vaak een stuk minder kost dan kunstmatige cosmetica.

Aanmaak van nieuw collageen

Amla en Amla extract worden van oudsher gebruikt in Oosterse natuurgeneeskunde vanwege de gezondheidsvoordelen van deze bes en voor de huid: extract van de bes vermindert pigmentvlekken en acne, heeft adstringerende eigenschappen en vermindert de gevolgen van huidveroudering zoals rimpels. Daarbij blijkt Amla extact helend te werken bij huiduitslag- en irritatie. Amla beschermt de huid tegen schadelijke stoffen en werk antibacterieel en ontstekingsremmend. Van vitamine C is bekend dat het veel goeds doet voor de huid, houdt de huid gezond en beschermt de huid tegen de werking van vrije radicalen. De vitamine remt de gevolgen van huidveroudering af. De goosberry zit vol vitamine C en andere fytonutriënten. Amla extract bevat veel antioxidanten en beschermt de fybroblasten van de huid. Zodoende ondersteunt het de aanmaak van collageen, wat de huid veerkracht en stevigheid geeft. Onderzoek heeft deze effectiviteit aangaande collageenproductie door Amla extract bevestigd.

Bescherming tegen vrije radicalen

Een andere studie (gepubliceerd in Journal of Cosmetic Science) toonde aan dat Amla extract de huidcellen beschermt tegen UV straling en dat het zelfs vier keer meer beschermt dan vitamine C. Zon en daglicht zijn de grootste veroorzakers van huidveroudering. Dat maakt de voordelen van Amla tweevoudig; reiniging en herstel van binnenuit en bescherming tegen vrije radicalen van buitenaf. Te koop zijn onder andere Amla poeder, Amla olie en Amla capsules.

In een volgend artikel meer over Amla: Hoe maak je Amla gezichtsscrub ?

Referentie: Amla (Emblica officinalis Gaertn.) extract promotes procollagen production and inhibits matrix metalloproteinase-1 in human skin fibroblasts.

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)