google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Giffen

Antibacteriële zeep veroorzaakt juist infecties. Veroorzaker zit ook in melk en cosmetica.

Share Button

zeep2

Chemisch bestanddeel juist veroorzaker van infecties

Na het lezen van dit artikel, zou je weleens anders kunnen gaan denken over het wassen van je handen met antibacteriële zeep. Om jezelf te beschermen tegen bijvoorbeeld griep, is het goed om je handen regelmatig te wassen. Maar volgens nieuw onderzoek kun je beter van de antibacteriële zeep afblijven, omdat dit een Staphylococcus aureus infectie kan veroorzaken. De stof die verantwoordelijk is voor de infectie, zit ook in melk (!) en cosmeticaproducten zoals scheercrème, tandpasta, make-up en deodorant.

Vatbaarder

Het onderzoek werd gepubliceerd in mBio (van American Society for Microbiology). Onderzoekers toonden aan dat het chemische bestanddeel triclosan (dit zit niet alleen in zeep, maar ook in sommige schoonmaakproducten en tandpasta) aanwezig was in de nasale doorgang van 41% van de deelnemers aan het onderzoek. Triclosan vindt zijn weg door de menselijke neus, en dit moedigt de Staphylococcus aureus bacterie aan. En dit maakt mensen vatbaarder voor infecties.

Van de 41% van de deelnemers die triclosan in de nasale doorgang hadden, hadden de meeste een Staphylococcus aureus infectie.

Multiresistent

Staphylococcus aureus is een bacterie die bij veel mensen voorkomt, vooral op de huid en in de neus. De bacterie veroorzaakt normaal gesproken geen ziekte, maar bij beschadiging van huid of slijmvliezen kunnen infecties ontstaan. Ook bij dieren komt de bacterie voor. De bacterie kan verschillende infecties veroorzaken, van een oppervlakkige huidinfectie tot een bloedstroominfectie. Een Staphylococcus aureus bacterie  is de MRSA (Meticilline resistente Staphylococcus aureus). Deze  is multiresistent, en de behandeling van een multiresistente bacterie is lastig.

Ziekteverschijnselen

De ziekteverschijnselen bij de mens zijn heel verschillend. We kunnen ze verdelen in huidinfecties, invasieve infecties (infecties in het lichaam) en voedselvergiftiging. Huidinfecties kunnen oppervlakkig zijn, zoals bijvoorbeeld krentenbaard (impetigo). Dieper in de huid kunnen ook infecties ontstaan, bijvoorbeeld in een wond. Ook steenpuisten, ontstoken nagelriemen, borstontsteking en cellulitis (niet de sinaasappelhuid, maar een ontsteking van de opperhuid en het huidvet) zijn voorbeelden hiervan.  De bacterie kan dieper in het lichaam komen en verschillende ziektebeelden veroorzaken, zoals bloedvergiftiging, endocarditis (ontsteking aan de hartkleppen), abcessen, botontsteking, gewrichtsontsteking en longontsteking. Sommige Staphylococcus aureus-bacteriën kunnen giftige stoffen (toxinen) aanmaken. Als deze gifstoffen in de bloedbaan terecht komen kunnen zij verschillende ziektebeelden veroorzaken. De belangrijkste zijn het toxische shock syndroom en voedselvergiftiging.
Bij dieren kan de bacterie dezelfde ziektebeelden veroorzaken als bij de mens. Veel voorkomende problemen zijn uierontsteking bij runderen en gewrichtsontstekingen bij kippen en varkens.

Geen bestrijder, maar boosdoener

Triclosan wordt al zo’n 40 jaar gebruikt als bacteriedodend en schimmelwerend middel in desinfecterende middelen, ook in artsenpraktijken en ziekenhuizen. Het zit niet alleen in zeep, maar ook in tandpasta, scheercrème, make-up, aftershave en deodorant. Tegenstrijdig genoeg wordt het met name gebruikt om de staphylococcus bacterie te doden. Er is volgens de hoofdauteur van de studie geen bewijs dat ‘antibacteriële’ zeep beter is dan gewone zeep.

Ook in melk

Voorgaand onderzoek toonde aan dat triclosan in melk, (ook in borstvoedingsmelk) en menselijk bloed en urine zit. Uit onderzoek op dieren bleek eerder dat de chemische stof ook in de dieren aanwezig is, in zulke grote hoeveelheden dat het hormonale systeem en de hartfunctie van de dieren verstoord was.

Bron: mBio, the journal of the American Society for Microbiology, Triclosan Promotes Staphylococcus aureus Nasal Colonization

 

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)