google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Nieuws

Studie: ‘vleeseters gezonder dan vegetariërs’

Share Button

veg

Vleeseters versus vegetariërs

Vaak wordt aangenomen dat vegetariërs gezonder zijn dan vleeseters. Volgens een Oostenrijkse studie klopt die aanname niet en zou de levenskwaliteit van vegetariërs een stuk lager liggen dan die van vleeseters. GoedGezond berichtte over eerdere studies, waaruit bleek dat het consumeren van sommig vlees risico’s voor de gezondheid inhoudt.

Is de kwaliteit van leven van vleeseters echt beter ?

Enkele bevindingen uit bovengenoemde studie

  • Vegetariërs bezoeken de huisarts vaker en zijn gevoeliger voor allergieën
  • Ze hebben 50% meer kans op een hartaanval en kanker
  • Ze ontwikkelen eerder depressies en angststoornissen

Er zijn slechts enkele dingen die vegetariërs voor hebben op vleeseters: zo zouden ze lichamelijk meer actief zijn en minder genotsmiddelen gebruiken. Maar over het geheel gezien zouden ze er een stuk slechter af zijn, aldus de onderzoekers.

Tekort van met name B12

De auteurs melden dat de onthouding van vlees vaak leidt tot voedingstekorten: bepaalde essentiële voedingsstoffen zouden ‘nauwelijks in groente’ zitten. Uit een onderzoek uit 2009 (American Journal of Clinical Nutrition) bleek inderdaad dat 90% van de onderzochte vegetariërs een vitamine B12 tekort had. B12 is nodig om de zenuw- en bloedcellen gezond te houden. Ook beschermt het tegen kanker, depressies, achteruitgang van het brein, vermoeidheid en veerkrachtige huid en haren.

De studie

Deze werd uitgevoerd door onderzoekers van de Medische Universiteit van Graz en werd gepubliceerd in PLOS ONE. Eetgewoonten, demografische gegevens en levensstijl werden geanalyseerd. Deelnemers werden in 4 groepen verdeeld:

  • Vegetariërs
  • Vleeseters met veel fruit en groenten in het dieet
  • Gematigde vleeseters
  • Overdadige vleeseters

Conclusie was: vegetariërs zijn minder gezond (w.b kanker, allergieën en mentale gezondheid), hebben een lagere levenskwaliteit en hebben meer medische zorg nodig.

Rood vlees en verwerkt vlees

Toch kunnen aan vleesconsumptie risico’s verbonden zitten. Volgens onderzoekers van de University of Southern California zit er geen verschil tussen het eten van rood vlees en het dagelijks roken van 20 sigaretten. Beiden verhogen volgens hun de kans op vroegtijdig overlijden.
De onderzoekers volgden de deelnemers 20 jaar lang. Het onderzoek werd gepubliceerd in Cell: Metabolism. Het is helemaal slecht gesteld wanneer mensen dagelijks meer dan 20% eiwitten uit rood vlees nuttigen.

Ook zou volgens een studie van het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle een derde deel van de bevolking een gen dragen die ervoor zorgt dat darmkanker sneller kan optreden. Mensen met het rs4143094 gen, en dat is maar liefst een derde van de bevolking, hebben een verhoogd risico van nog eens 39%. Het eten van saucijzen, worsten, paté, bacon, ham en salami kan dus maar beter sterk geminderd worden. Aan de studie die in PLOS genetics gepubliceerd werd deden 18.000 mensen mee.

Bronnen

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2596012/Vegetarians-healthy-poorer-quality-life-meat-eaters.html
http://atlanta.cbslocal.com/2014/04/01/study-vegetarians-less-healthy-lower-quality-of-life-than-meat-eaters/
http://www.plosone.org/article/fetchObject.action?uri=info:doi/10.1371/journal.pone.0088278&representation=PDF
http://ajcn.nutrition.org/content/89/5/1693S.full
http://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-QuickFacts/
http://www.newsmax.com/FastFeatures/health-benefits-of-vitamin/2011/03/01/id/387945/

Share Button

Add Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)