google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Nieuws Tips

Onderzoekers waarschuwen: Benzodiazepinen verhogen kans op Alzheimer en dementie stevig, cognitieve schade is onomkeerbaar

Share Button

Gebleken is dat benzodiazepinen (tranquillizers) linken aan een fors toegenomen risico op Alzheimer en dementie. De toegebrachte cognitieve schade door benzodiazepinen is niet meer terug te draaien.

Benzodiazepinen en Alzheimer

Het Britse Medical Journal publiceerde een Frans-Canadees onderzoek waarin benzodiazepinen (BDZ) gekoppeld worden aan een toegenomen kans op Alzheimer en aanverwante neurodegeneratieve ziekten. De studie was grootschalig en baart zorgen.

De afgelopen tien jaar vraagt de wetenschap zich af of benzodiazepinen Alzheimer en dementie doentoenemen, of dat mensen met Alzheimer en dementie eerder dit soort medicatie nemen. Het is nu duidelijk geworden, dat de medicatie het risico inderdaad doet toenemen.

Denkvermogen verder achteruit

Bekend is dat tranquillizers de bijwerking hebben dat ze cognitieve schade toebrengen. En wanneer mensen al een neurodegeneratieve ziekte al hebben, gaat hun denkvermogen alleen nog maar meer achteruit, wat vrij problematisch is. Het gaat om gebruik op de lange termijn. Patiënten moeten dus de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.

Verkeerd gebruik

Er zijn veel mensen die tranquillizers gebruiken, maar meestal wordt er door artsen niet gerept over stoppen. Terwijl benzodiazepinen bedoeld zijn voor kortstondig gebruik en dan bij slapeloosheid. Voor opgejaagdheid zijn in principe veel alternatieven, zeggen de onderzoekers. Die alternatieven hoeven niet persé farmaceutisch te zijn, en zijn veiliger en effectiever. De voorschrijvingen zoals die nu gebeuren, zijn dus nooit de bedoeling geweest en maken mensen afhankelijk van de medicatie. Veel mensen kunnen niet meer zonder.

Zorgwekkend

Negentig dagen gebruik van benzodiazepinen over een periode van 5 jaar, doet de kans op Alzheimer toenemen met 30%. Als je dit verdubbelt: 180 dagen gebruik over een periode van 5 jaar, stijgt dit risico naar 80%.

De toegebrachte cognitieve schade door tranquillizers is onomkeerbaar.

bron: www.abc.net.au

 

Share Button

Add Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)