Anti-Aging Beauty Tips

Huid: TOP 10 tips van dermatologen

huid
Share Button

Wat zijn de do’s en don’ts bij een goede huidverzorging ? Lees hier de top tips van dermatologen.

Tip 1

Pas je huidverzorging regelmatig aan

De huid verandert terwijl we ouder worden. Normaal gesproken wordt de gezichtshuid droger bij oudere leeftijd, omdat de huid minder vet gaat produceren. Een vette huid toen je 23 was, wil niet zeggen dat je nu ook producten voor een vette huid nodig hebt. En behalve dat: een bepaald product wat ooit goed voor je huid werkte, hoeft nu juist niet meer te werken. Het lichaam vraagt  om gevariëerde voeding, en om variatie in lichaamsbeweging, wil activiteit nog effectief zijn. De huid vraagt zo nu en dan om verandering van product, volgens American Academy of Dermatology (AAD).

Bij een gecombineerde huid, kun je op de T-zone een ander product gebruiken. Zoals bijvoorbeeld een product met salicylzuur. Drogere plekken hebben een moisturizer nodig.

Acné is een veelvoorkomend probleem en niet alleen bij pubers. Dankzij hormonen kun je hier nog lang last van hebben. Salicylzuur helpt goed tegen acné. Poriën dichtstoppen met make-up absoluut niet, en dit maakt de huid ook snel ouder. AAD beveelt en product met salicylzuur en zwavel.

Tip 2

Smeer niet teveel

Soms zijn we zo happig op het verminderen van lijnen, rimpels en uitgezakte kaaklijn, dat we zoveel mogelijk proberen te doen en om deze reden te royaal en te vaak smeren. We denken dat dit huidverbetering versnelt, maar dat is niet zo. Een overdaad aan smeren kan irritatie veroorzaken vooral wanneer grote concentraties lokaal gebruikt worden, zegt dermatologe  Manjula Jegasothy, van Miami Skin Institute. Met name met tretinoïne crème en vitamine E kan dit het geval zijn. Bij een gevoelige huid: verdeel een product ter grootte van een erwt over de huid, laat het 15 minuten intrekken en spoel het dan af, zo is te lezen in het dermatologische vakblad Prevention. Wat betreft tretinoïne (retinol): de crème voor een korte tijdsduur op de huid heeft hetzelfde effect als wanneer het er de hele nacht op zit. Volgens dermatoloog A. Kauvar, professor op de University Medical School, kan een tretinoïne product aanvankelijk beter om de nacht gebruikt worden.

Tip 3

Je huid is wat je eet

Het is geen verrassing dat een gezond uitziende gezichtshuid komt door een gezond lichaam. De voeding die we eten speelt een enorme rol in de conditie van onze huid. Aanbevolen worden: fruit, groenten, veel water, omega-3-vetzuren (overweeg lijnzaadolie, ook plaatselijk aan te brengen -wel biologisch en koudgeperst-), noten, eieren en olijfolie, groene thee (beter biologisch, niet alle groene thee is gezond, om deze reden).

Tip 4

Hydrateer ongeacht huidtype, en bescherm de huid tegen UV schade

Hydrateren maakt standaard deel uit van het huidverzorgings-arsenaal. Wanneer de huid gehydrateerd is, ziet het er gezonder en meer soepel uit. Ook mensen met acné hebben een moisturizer nodig, zegt dermatoloog A. Wechsler in Prevention, en juist meer -en niet minder- om uitbraken van acné onder controle te houden. Om twee vliegen in één klap te vangen kun je een hydraterend middel gebruiken met een beschermingsfactor. Volgens AAD is het raadzaam om dan te kiezen voor factor 30.

Eventueel kan toegevoegd worden aan een product: chaulmoogra olie, biologisch koudgeperst. Deze olie is sterk antibacteriëel en werkt goed bij acné, huiduitslag, huidirritatie`s, eczeem. Deze zou gemengd kunnen worden met een aloë vera gel. 

’s Nachts vaseline op de huid hebben, stopt de huid niet dicht, maar  behoudt wel het goed gehydrateerd, volgens dermatologe Jetske is vaseline onmisbaar.

Tip 5

Stimuleer celvernieuwing d.m.v.  peelings en exfoliëren

Exfoliëren (het verwijderen van dode huidcellen) kan het uiterlijk van de gezichtshuid drastisch verbeteren, ongeacht huidproblemen. Onder andere salycilzuur en hyaluronzuur zijn exfolianten. Ook kun je thuis zelf iets maken dat goed exfoliëert, zoals een masker van ascorbinezuur (vitamine C), baking soda, en wat citroensap. Exfoliëren verwijdert dus dode huidcellen en hiermee overtallig pigment (door blootstelling aan zon) dat ouderdomsvlekken veroorzaakt. Het resultaat is een stralend en gezond uitziende huid. Wees voorzichtig met mechanisch scrubben, dit kan de huid beschadigen. Volgens dermatoloog/professor E. Briden, University van Minnesota, merk je al heel snel verbetering aan de huid wanneer je exfoliëert. Bijkomend voordeel is, dat er celvernieuwing plaatsvindt, wat de huid zacht en soepel maakt.

Tip 6

Gebruik iets verzachtends (plantaardig)

Onze huid heeft veel te lijden door zon, wind en vervuiling. Dit kan irritatie, ontsteking en gevoeligheid veroorzaken. De bloedvaten worden wijder en de huid wordt rood. Dermatoloog H. Murad (auteur van de ‘Murad Method’) adviseert een plantaardig product om schade door vrije radicalen te beperken: kamille, zoethoutwortel, vitamine C en E, Aloë Vera, zink en kurkumine.

Tip 7

Zorg voor vernieuwing van collageen

Collageen houdt de huid stevig en veerkrachtig, maar helaas neemt de collageenproductie af bij het ouder worden. Hierdoor ontstaan lijnen, uitzakkingen en rimpels. Gelukkig zijn er middelen die de aanmaak van nieuw collageen stimuleren. Vitamine C stimuleert de aanmaak van collageen , Aloë Vera en Centella olie doen dit ook behoorlijk goed.  Dermatoloog A. Kunin adviseert feralazuur, vitamine C en E die collageen aanmaken en de textuur en veerkracht van de huid verbeteren.

Uiteraard kun je thuis aan de slag: maak een mengsel van Centella olie, Aloë Vera gel en knijp hier een vitamine C en E capsule in leeg. Hou je huid wel in de gaten: hoe reageer deze?  En overdrijf niet.

 Tip 8

Maak de huid niet te fanatiek en te vaak schoon

Vooral wanneer je huid vet is, kan je in de verleiding komen om meerdere keren per dag de huid schoon te maken. Maar over-wassen kan schadelijk zijn, omdat dit de natuurlijke vetlaag van de huid verstoort. Als resultaat wordt de huid kwetsbaarder voor omgevingsfactoren en kostbaar vocht gaat verloren, zegt dr. Murad. Was niet meer dan 2x per dag en wrijf niet te hard.

Tip 9
Begin zo vroeg mogelijk met goede huidverzorging

Helaas, wat je in je twintiger jaren doet, zie je 20 jaar later terug aan de huid. Beter voorkomen dan genezen. Maak je huid altijd goed schoon, hoe laat het ook geworden is. Slapen zonder de huid gereinigd te hebben verouderd de huid een stuk sneller. Bescherm je huid tegen de zon en wanneer je in de 20 bent, kun je het beste peptide-crèmes gebruiken, aldus dermatoloog F. Fusco in Glamour.

Tip: ook hier kom je met een natuurlijke olie een heel eind, deze oliën bieden ook zonbescherming:
 
•Frambozenzaad olie (factor 25)
•Tarwekiem olie (factor 20)
•Wortelzaad olie (factor 38-40)
•Macademia olie (factor 6)
•Sojaboon olie (non-GMO, factor 10)
•Avocado olie (factor 4-10)
•Olijf olie (factor 2-8)
•Shea Butter (factor 3-6)
•Amandel olie (factor 5)
•Sesamzaad olie (factor 4)
•Hennepzaad olie (factor 6)
•Jojoba olie (factor 5)
•Kokosnoot olie (factor 2-8)

Tip 10

Denk verder dan je gezicht alleen: handen, lippen en nek zijn ook belangrijk, die hebben net zo veel te lijden van de zon en andere omgevingsfactoren.

Lippen: lippen verliezen volume bij het ouder worden, en dus worden ze dunner. Lippen zijn erg kwetsbaar vanwege de zon, maar ook vanwege kou. Verwijder ruwe huid voorzichtig met een vochtig washandje. Breng dan een hydraterende lippenbalsam op, liefst met factor 15.

Handen: dermatoloog R. Hirsch adviseert in Prevention om de plekken om de nagels niet te vergeten, dit houdt de hele hand gezond en gehydrateerd. Vergeet geen zonnebescherming op je handen te gebruiken. Rijd  je veel auto ? Zorg dan voor een product in de auto, zodat je handen onderweg altijd beschermt zijn.

Nek: Wat je op je gezicht doet, smeer dit ook op je nek, aldus dermatoloog L. Baumann van ‘ The Skin Guru’. Wist je dat 80% van de veroudering van de nek te maken heeft met je huidverzorgingsmethoden ? Breng ook hierop een zonbeschermingsproduct aan. Vergeet ook het decolleté niet !

Het DIY masker (zie boven: beetje citroensap, vitamine C, baking soda) om te exfoliëren kan je ook op nek, handen en decolleté aanbrengen, een fijne huidolie ook.

Bron:www.skincare-news.com

Share Button

Add Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Sinds kort zit Goedgezond ook op Facebook! Help je mee om de pagina bekend te maken? Vergeet dan niet op ‘vind ik leuk te klikken’ ;-) Thanks!