google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Giffen

Triclosan (o.a. in zeep, verzorgingsproducten): leverschade en nierschade

Share Button
Een nieuwe studie onthult dat de gevolgen zelfs ernstiger zijn dan wat al bekend is.Triclosan zorgt voor serieuze hormoonproblemen en is de stof in antibacteriële zeep, schoonmaakproducten, cosmetica- en verzorgingsproducten. Experts zeggen dat triclosan MRSA infecties in ziekenhuizen in de hand werkt.

Ernstige leverschade

Onderzoekers van de University of California San Diego ontdekten namelijk dat triclosan ook ernstige leverschade kan veroorzaken. Een gezonde lever is cruciaal om een fit en energiek leven te leiden. De lever heeft vandaag de dag al veel te lijden onder verkeerde voedingsgewoonten: bewerkte voeding, voeding met E-nummers en dan zijn er nog de pesticiden in voeding enzovoorts. Voor veel mensen zijn fitheid, gezondheid en energie dan ook niet meer zo vanzelfsprekend. De lever draait overuren om alle afval- en gifstoffen te verwijderen.

Het team stelde 6 maanden lang een groep muizen elke dag bloot aan triclosan (zes maanden muizenleven staan gelijk aan 18 jaar mensenleven). Bij een andere groep muizen werd het ingrediënt zorgvuldig gemeden. De muizen uit de triclosan groep hadden duidelijk ernstigere leverschade. Maar niet alleen schade aan weefsel…Deze groep ontwikkelde sneller en vaker tumoren. Het betrof snelgroeiende tumoren.

Het is niet alleen zo dat triclosan giftig is en ontstekingen veroorzaakt. Dit ingrediënt bewerkstelligt leverschade. Het maakt dit gevoelige orgaan aanzienlijk zwakker en dat niet alleen.

Co-auteur van de studie dr. Robert Tukey: “Wanneer je beschadigde cellen hebt die aangevallen zijn door een mutagen, dan bevordert triclosan de ontwikkeling van de tumor.”

Nierschade

Alsof dit nog niet verontrustend genoeg is, ontdekten de onderzoekers ook schade aan de nieren. Dat is niet onlogisch, gezien het feit dat lever en nieren dezelfde functie hebben, als het op reinigen aankomt. Bij dr. Robert Turkey gingen in ieder geval de alarmbellen af: “Er zijn niet veel omgevingsfactoren die de potentie hebben om nierfibroses te veroorzaken, lange termijn-blootstelling aan triclosan doet echt nare dingen met de muizen.”

Met andere woorden: triclosan is toch wel de moeite waard om te vermijden.

Triclosanwaarden in urine

Wanneer je producten gebruikt die triclosan bevatten, absorbeer je een kleine hoeveelheid via de mond of huid. Uit een studie uit 2008 bleek dat er bij 75% van de geteste Amerikaanse kinderen en volwassenen triclosan gevonden was in de urine. Een studie van de universiteit van San Franscisco die in augustus dit jaar gepubliceerd werd,  maakt melding van hoge triclosanwaarden in urinemonsters van geteste artsen en verpleegkundigen.

Triclosan is geen essentiëel ingrediënt. Hoewel triclosan in tandpasta wel helpt bij tandvleesontsteking, is er geen bewijs dat antibacteriële zepen en verzorgingsproducten met triclosan meer voordelen bieden.

Een makkelijke manier om triclosan te vermijden is door het etiket te lezen van de producten die je gebruikt. Overgaan naar natuurlijke producten is een andere manier. Shampoo kan bijvoorbeeld vervangen worden door een product waar natuurlijke tea tree oil in zit. Tea tree olie doodt alleen de ongewenste bacterieën, in tegenstelling tot triclosan.

Share Button

Add Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)