google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Natuurlijke pijnstillers

7 Natuurlijke spierontspanners

Share Button

Spierspasmen en spierstijfheid zijn bekende bijverschijnselen bij chronische aandoeningen, zoals Multiple Sclerose en spierdystrofie. Ook de menstruatie kan spierkrampen opleveren en kan training en sport belastend voor de spieren zijn. Er zijn 7 natuurlijke spierontspanners die verlichting bij deze spierproblemen geven.  

Spierontspanners uit de natuur

Kamille

Kamille is een kruid dat van oudsher bekend staat om zijn geneeskrachtige werking bij vele aandoeningen. Vanwege de 36 aanwezige flavonoïden -met ontstekingsremmende werking- brengt kamille verlichting bij spierkrampen. Essentiële olie van kamille kan op de spieren gewreven worden, om ze te verlichten. Kamillethee helpt pijnlijke spieren te ontspannen.

Kers

Mensen die fanatiek voor een marathon trainen, geven hun spieren vaak veel stress. Kersensap kan de spierpijn verlichten die zo gebruikelijk is bij renners. Studies onthullen dat sap van zure kersen pijn na rennen minimaliseert. De aanwezigheid van antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen helpen de spieren natuurlijk te ontspannen.

Blauwe bessen

Blauwe bessen zijn een zoete en natuurlijke manier om je spieren in ontspannen staat te krijgen. Volgens deze studie stimuleert het drinken van een blauwe bessen-smoothie voor en na het sporten, herstel van spierschade. Ook blauwe bessen hebben antioxidantenpower en verminderen oxidatieve stress en ontsteking.

Cayennepeper

Cayennepeper is voor heel veel dingen goed: het biedt eerste hulp bij hartaanval en beroerte, versnelt de stofwisseling en vetverbranding en heeft anti-griep eigenschappen. Dit alles door de aanwezige capsaïcine. Deze capsaïcine is ook een spierontspanner en wordt vaak aanbevolen aan mensen die spierpijnen lijden door fibromyalgie en reumatische artritis. Het kan natuurlijk makkelijk aan voeding toegevoegd worden, maar ook is cayennepeper via capsules in te nemen.

Vitamine D

Mensen die vaak spierpijn en/of –krampen hebben, zouden een vitamine D tekort kunnen hebben. Deze vitamine is op veel manieren in te nemen: in vloeibare vorm of via tabletten en capsules. En niet te vergeten: blootstelling aan zonlicht  is onmisbaar voor de aanmaak van deze vitamine.

Magnesium

Ook zo’n heerlijke spierontspanner en vitaal voor de menselijke voeding. Dit mineraal ontspant geest en lichaam. Toch is magnesium vaak een vergeten mineraal. Een vroeg symptoom van een magnesiumtekort is spierpijn. Magnesium zit in bananen, peulvruchten, amandelen en bruine rijst.  Het mineraal is makkelijk aan te vullen via poeder of tabletten. Zelf magnesiumolie maken is heel eenvoudig, en lekker om op de spieren aan te brengen. Door magnesiumbaden breng je het gehalte snel op peil. Dit is een weldaad voor de spieren, en er zijn –behalve Epsomzout– diverse soorten zout te gebruiken.

Rust

 5-hydroxytryptofaan zorgt voor een goede nachtrust en voor de aanmaak van serotonine

Het beste herstel vindt plaats tijdens de slaap. Wanneer je last van de spieren hebt, zorg dan dat je veel slaapt, veel water drinkt en rust neemt. Verkrampte spieren zijn soms overgestimuleerde spieren en een ijskompres kan dan helpen om de overdracht van impulsen van hersenen naar de overactieve spieren te kalmeren. Meer natuurlijk: Top 16 natuurlijke en krachtige pijnstillers bij chronische pijn

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)