Anti-aging effecten door voedingsstrategie die effecten van vasten nabootst

Een voedingsstrategie die de effecten van vasten simuleert, heeft anti-aging effecten. Volgens een gepubliceerde studie in Cell Metabolism werkt de strategie levensverlengend en vermindert het risicofactoren zoals kanker, diabetes en cardiovasculaire ziekten.

Vijf dagen per maand

Over caloriebeperking wordt veel geschreven en onderzocht, langdurige caloriebeperking faalt vaak en leidt dikwijls tot frustraties. De methode in de nieuwe studie houdt een kortdurende caloriebeperking in, is een intermittent vasten.

Het FIRC Institute of Molecular Oncology (Italië) en de University of Southern California voerden de studie uit, die volgens de onderzoekers de anti-aging effecten laat zien. Het dieet zou de levensduur verlengen. De methode hoeft maar 5 dagen in de maand, 3 maanden lang gevolgd te worden om te profiteren van deze effecten.

Eerder onderzoek van dr. Longo (FIRC Institute) suggereerde dat vasten het immuunsysteem weer op de rails krijgt, omdat vasten helpt om van beschadigde cellen af te komen en om nieuwe cellen te regenereren. Het vasten bestond uit het nuttigen van uitsluitend water, twee tot vier dagen.

Longo waarschuwt echter wel dat mensen een vastendieet erg pittig vinden en dat het ook tegenovergestelde nadelige effecten kan hebben, met name voor ouderen.

“Dit vraagt om voedingsinterventies die wel resulteren in de gunstige effecten, terwijl de nadelige effecten geminimaliseerd worden”, zegt Longo.

Vasten bevordert celregeneratie en verlengt levensduur

Celregeneratie

Om zich tot dit probleem te richten, ontwikkelden de onderzoekers een dieet die het vasten nabootst (fasting-mimicking diet, FMD). Het dieet was proteïnearm, en vetrijk. De aanwezige vetten bevatten een hoog gehalte aan gezonde vetten. Hierdoor werden markers geactiveerd die in verband staan met langdurig vasten, zoals een lage glucosespiegel en een hoge hoeveelheid ketolichamen. Het dieet was in staat om de effecten van vasten te simuleren.

Eerst werd de methode op dieren getest: muizen van middelbare leeftijd aan het dieet gezet, twee keer per maand vier dagen. De muizen die de FMD interventie kregen werden vergeleken met muizen die een controle dieet volgden.

De FMD-muizen bleken een stuk meer stamcellen te hebben en er had regeneratie plaatsgevonden van een reeks andere celtypen, waaronder die van de botten, spieren, lever, hersenen en immuuncellen. Dit was bij de controlemuizen niet het geval.

Er was nog een voordeel bij de FMD-muizen: ze leken een verlengde levensduur te hebben en een betere algehele gezondheid. Ook hadden ze een beter leervermogen en geheugen en kwamen kanker en ontstekingsziekten minder voor onder deze muizen. Ze verloren vet zonder verlies van vrije spiermassa.

Vermindering van verouderingsrisicofactoren

Vervolgens testte het team een soortgelijke FMD-interventie bij een groep van 19 gezonde mensen in de leeftijd van 18-70 jaar. De deelnemers volgden 5 dagen in de maand het dieet, voor drie maanden. Het dieet voorzag hen in 35-54% van hun normale calorie-inname, waaronder 11-14% proteïnen, 42-43% koolhydraten en 44-46% vet. De FMD-groep werd vergeleken met een groep van 18 gezonde mensen die hun normale voeding aten.

Bij de FMD-groep had een vermindering van risicofactoren plaatsgevonden, die in verband staan met cardiovasculaire ziekten, veroudering, diabetes en kanker. De glucosespiegel was verlaagd, net als ontstekingsmarkers en lichaamsgewicht. De studie meldt dat 5% van de deelnemers voortijdig stopte.

Volgens Longo en zijn team indiceren de bevindingen dat een periodieke FMD interventie de levensduur verlengt en beschermt tegen risicofactoren. Ze voegen hieraan toe:

“Hoewel de klinische resultaten bevestigd moeten worden door een grotere studie, laat FMD de resultaten zien op biomarkers/risicofactoren voor veroudering, kanker, diabetes en cardiovasculaire ziekten. Wanneer de veiligheid in acht wordt genomen, is dit mogelijk een periodieke strategie met veel potentie voor de bevordering van de menselijke levensduur.”

De methode wordt momenteel ter goedkeuring voor klinisch gebruik getest. Hiervoor nemen eerst 60-70 deelnemers deel, vervolgens zullen dit er 500-1000 zijn.

De onderzoekers benadrukken dat de effecten van FMD groot zijn en dat mensen zo’n methode alleen onder medisch toezicht moeten volgen.

Bron: University of Southern California


Van intermittent vasten zijn de voordelen lang bekend, en het helpt om van lichaamsvet en een koolhydraatverslaving af te komen

 

Waarom je bij Intermittent Fasting wel lichaamsvet verbrandt en koolhydraatverslaving kwijtraakt

 

Raak lichaamsvet effectief kwijt: Intermittent Fasting verslaat elk dieet.