Nieuws Vetzuren Voeding

Amerika bant transvetten

Er zijn een hoop verschillende meningen over voeding, maar over een ding zijn we het meestal eens: transvetten zijn ongezond. We eten er teveel van, en dit heeft vernietigende effecten op de gezondheid. Amerika doet transvetten dan ook in de ban. Maar geen paniek over transvetten: niet alle zijn slecht voor je. Welke transvetten kun je het beste vermijden en waarom? En welke kun je gerust eten?

In Amerika moeten de industrieel geharde plantaardige oliën over 3 jaar verdwenen zijn, omdat het jaarlijks aantal hartaanvallen de pan uit rijst. De WHO noemt de vetten giftig en wil ook in Europa een verbod.

Transvetten, of transvetzuren, zijn een vorm van onverzadigd vet. Er zijn twee soorten transvetten:

  • Industriële transvetten: deze worden gemaakt door waterstof toe te voegen aan plantaardige oliën. In dit geval worden deze gedeeltelijk gehydrogeneerde olie genoemd. Dit maakt de olie stabieler en geeft voeding zoals koekjes, taart en friet hun knapperige textuur.
  • Natuurlijke transvetten worden gevonden in vlees en zuivel. Deze vetten zijn op een natuurlijke manier ontstaan in de maag van de dieren. Er is niks mis met biologische roomboter en grasboter.

Variatie in vetten is belangrijk voor onder meer de hormoonhuishouding en beide vetten zouden we via de voeding binnen moeten krijgen: zowel de onverzadigde als de verzadigde. Dus door alle vetten te vermijden, optimaliseren we onze gezondheid niet.

Industriële transvetten

Problemen ontstaan wanneer we veel industriële transvetten binnenkrijgen. Door transvetten verharden de vliesjes die rond lichaamscellen zitten, en dit houdt niet alleen voedingsstoffen en stoffen als hormonen tegen, maar ook zuurstof. Zuurstof in de cel kan er niet goed meer uit, en dit vergroot de kans op kanker. Producten met dit industriële type vet bevatten grote hoeveelheden omega-6 vetzuren, en deze werken ontstekingsbevorderend. Over een omega-6 tekort hoeven we ons in met onze Westerse voedingsstijl geen zorgen te maken, we hebben juist een overschot.

Welke bronnen van verborgen transvetten kun je beter hoe dan ook vermijden?

Magnetron popcorn

De populaire popcornmerken bevatten nog steeds zo’n 7 gram per zak. De fabrikanten vermelden de ingrediënten vaak per hoeveelheid ter grootte van twee eetlepels, terwijl bijna niemand maar twee eetlepels popcorn per keer eet. Dit is om te verhullen hoeveel transvetten er in de hele zak zitten. Bovendien bevat het product ook giftige additieven.

Maak eens zelf je popcorn: het is gezonder en smaakt beter. Je hebt alleen popcorn maïs nodig, wat olie en een beetje zout. Voor keukenzout kun je ook alternatieven gebruiken. Wanneer je van zoete popcorn houdt, zijn er alternatieven voor suiker.

Koffie: melk, creamer, poeder

Een hoofdingrediënt is PHO (partially hydrogenated oil), soms zit er ook maïssiroop in (corn syrup, fructosesiroop). Elk product met gehydrogeneerde olie bevat transvet. Een portie kan maar 0.5 gram bevatten. In de westerse voedingsstijl is het zo, dat de schadelijke stoffen bijna overal in zitten en het om het dagelijkse totaalplaatje gaat. Als je drie koppen koffie drinkt met creamer, en je voegt 2 porties per kopje toe, kom je toch op 4.5 gram transvet alleen al door koffie.

Voor de koffiemelk geldt ook het totaalplaatje. In de koffiemelk zit dinatriumfosfaat (E339, ook wel: disodiumphosphate), dit kan de ogen, huid en ademhalingswegen irriteren. Fosfaatadditieven zijn ook gelinkt met hartaandoeningen. Het additief is niet toegestaan in biologische koffiemelk.

IJs

Er is niks voedzaams aan geraffineerde suiker, kunstmatige smaakstoffen en transvetten. Sommige bakken ijs bevatten gehydrogeneerde sojabonen en katoenzaadolie.

Koekjes, donuts en cakes

Veel koekproducten zijn afhankelijk van transvetten voor de lichtere textuur. Op de website van veel koek- en snackfabrikanten worden voedingsfeiten niet vermeld. Wanneer je op het etiket kijkt, begrijp je vaak wel waarom. Veel bevat gehydrogeneerde sojabonen en katoenzaadolie. Met andere woorden: je eet vooral transvetten. Ook koek- en snackproducten de als ‘natuurlijk’ aangeprijsd worden bevatten transvetten. Margarine staat ook vaak bovenaan op de ingrediëntenlijst.

Dit zijn natuurlijk niet de enige producten met transvetten die een gevaar voor de gezondheid opleveren, maar wel de ergste. Transvetten verlengen de houdbaarheid van een product, dus kijk ook naar de houdbaarheidsdatum. Wanneer een product jaren vooruit kan, zitten deze vetten er waarschijnlijk in.

Voor meer info, zie deze transvetlijst

Overheid promoot Unilever als gezondmaker

Alle categorieën