google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Gezondheid-divers Kruiden et zo effectief als...(medicatie

Nieuwe studie: statines gevaarlijk -Dit is veilig maar net zo effectief (bewezen)

statines cholesterol verlagen
Share Button

Meer dan een miljoen Nederlanders slikt cholesterol verlagende middelen (statines). Toch kunnen ze leiden tot vermoeidheid, spierpijn, beroerte en diabetes 2 en uiten wetenschappers in toenemende mate hun zorg. Hoe zit het met deze bijwerkingen, en welke voeding is volgens studies net zo effectief als de cholesterol verlagende medicatie?

Statines gevaarlijk

Maar: ‘Er moeten nog 6 miljoen gebruikers bij’

Onlangs meldde medisch blad the Lancet dat de voordelen van statines belangrijker zijn dan de schade. 1 In Engeland nemen 6 miljoen volwassenen de pillen en volgens senior auteur van de studie, professor R. Collins, zijn de pillen zo gunstig dat hier nog minstens 6 miljoen gebruikers bovenop moeten komen. Een gunstig bericht dus, zou je denken.  BMJ (British Medical Journal) reageert echter op de studie en laat weten twijfels over de uitkomsten te hebben.  De bijwerkingen van statines zijn veel ernstiger en komen veel vaker voor dan the Lancet wilde doen geloven. Statines staan in de top 5 van meest geslikte medicijnen om hartaanvallen en beroertes te voorkomen.

Bloedproppen in de hersenen

BMJ waarschuwt voor de bijwerkingen van de pillen en zegt dat de studie in Lancet de bijwerkingen bagatelliseert. Dr. Richard Lehman (Oxford University) zegt dat spierpijn en vermoeidheid veelvuldig voorkomen bij mensen die de cholesterolverlagers slikken. 2, 3  Professor H. Krumholz, cardioloog (Yale University) beaamt dit en meldt dat veel wetenschappers aanhoudende twijfels hebben over de statines, en dat het bewijs voor de gunstige effecten van de pillen ontbreekt. 3

Statines verlagen de cholesterolspiegel en voorkomen de ophoping van vetten in de bloedvaten, wat de kans op een hartaanval of beroerte doet afnemen. Maar ze zorgen voor ernstige bijwerkingen:

  • vermoeidheid
  • diabetes 2
  • spierpijnen
  • bloedproppen in de hersenen.

In de publicatie in BMJ staat te lezen hoe sommige wetenschappers en artsen deze schadelijke effecten bagatelliseren en de voordelen overdrijven. Dat veel academici de voordelen promoten omdat ze hiervoor gefinancierd worden door de fabrikanten baart hen zorgen. Geld bleek ook de motivatie te zijn van de auteurs van Lancet’s studie. Toch blijken statines ‘geldverspilling’, en is cholesterol onmisbaar voor het brein.

BMJ heeft ongeveer 122000 abonnees, en hoewel the Lancet heeft er minder dan 20.000 heeft wordt aangenomen dat deze meer invloed hebben onder academici.

Fors grotere kans op diabetes en hersenbloeding

Niet alleen de BMJ meldt de ernstige bijwerkingen van statines. Een recente publicatie in Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry laat weten dat cholesterolverlagende medicatie de kans op diabetes en een hersenbloeding fors verhoogt (resp. met 54% en 93%). 4 Cholesterol verlagende medicatie kan dus dodelijke consequenties hebben.

Natuurlijke manieren om cholesterol te verlagen

Er zijn veel middelen die het cholesterol op een natuurlijke manier verlagen. Twee manieren waarvan bewezen is dat ze net zo effectief of zelfs effectiever zijn dan statines, zijn:

  • Kurkuma
  • Mediterrane voeding

Mediterrane voeding: 37% minder kans op overlijden

Onlangs meldde professor Giovanni de Gaetano (Boston University School of Medicine) dat het mediterraan dieet net zo effectief is als statines. Wie veel groenten, noten vis en olie eet heeft maar liefst 37% minder kans op vroegtijdig overlijden. Gaetano volgde 7 jaar lang 1200 mensen met een geschiedenis van hartaanvallen, beroerten en vaatvernauwing bij betrokken waren. In deze periode kwamen 208 van de deelnemers te overlijden, maar hoe serieuzer deelnemers een Mediterraan dieet volgde, des te kleiner de overlijdenskans. Dit is een groter positief resultaat dan statines te weeg brengen. 5

Kurkuma: net zo goed als statines

Curcuminoïden uit kurkuma verbeteren artherosclerose, ontsteking en oxidatieve stress en werken net zo goed als cholesterol verlagende medicatie (atorvastatine, Lipitor). 6, 7

 

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)