google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Kruiden et zo effectief als...(medicatie Kruiden-planten Natuurlijk gezond (bewezen)

Gember net zo effectief als deze medicatie en pijnstillers (7x, bewezen)

Share Button
Gember bezit veel medicinale eigenschappen die goed onderzocht en bewezen zijn. Wist je bijvoorbeeld dat de werking van gember tegen kanker goed gedocumenteerd is? Gember is zelfs net zo effectief (en soms zelfs doeltreffender) dan deze medicatie en pijnstillers.

Gember net zo effectief

Gember is een van de gezondste specerijen ter wereld en heeft tal van medicinale eigenschappen. De wortel zit vol nutriënten en bioactieve bestanddelen die niet alleen goed voor het lijf, maar ook voor het brein zijn. Gember hoort tot de Zingiberaceae familie en is nauw verwant aan kurkuma, kardemom en galangal (laos). Het is het ondergrondse deel van de wortel (heet ook wel wortelstok of rizoom) dat meestal gebruikt wordt. De unieke smaak van gember –fris, zoet en toch scherp en pittig- komt van gember’s natuurlijke oliën, waarvan de belangrijkste gingerol is. Gember is net zo doeltreffend als pijnstillers, bij spier- en gewrichtspijnen.

Bioactieve bestanddelen van gember

gemberolie
In etherische olie zijn de heilzaam ingrediënten van gember in hoge concentraties aanwezig. Eén á twee drupjes zijn dan ook voldoende

Minstens 115 bestanddelen in verse en gedroogde gembersoorten zijn geïdentificeerd. Gingerol is het geneeskrachtige en belangrijkste component. Deze stof is rijker aanwezig in verse gember, en zit minder in gemberpoeder. De concentraties van de eveneens heilzame shogaolen zijn meer aanwezig in gemberpoeder. Gember is op te delen in minimaal 14 bioactieve bestanddelen: 4 typen gingerolen, 2 typen shoagolen, paradol, 1-dehydrogingerenone, 5-methoxyhepthan-3-one, gingerdione, hexahydrocurcumine, tetrahydrocurcumine, gingerenone en methoxy–gingerol (1)  (2 ) (3) (4 ).

De concentraties en ratio’s hiervan zijn afhankelijk van het land van herkomst. (Zie hier).

Gember en zijn metabolieten lijken zich op te hopen in het gastro-intestinale systeem, dus de consistente bevindingen van de geneeskrachtige uitwerking van de specerij zijn niet zo verrassend.

De medicinale werking van gember is bijzonder, en goed vastgelegd in de wetenschappelijke literatuur.

Gember heeft dezelfde uitwerking als

Medicatie tegen hoofdpijn

Sumatriptan

gemberwater1
Maak bij migraine een grote kan gemberwater. Je laat de wortel trekken en neemt af en toe een glas water. Verkoelend en verlichtend.

De kwellende hoofdpijn veroorzaakt door migraine kan mensen doen snellen naar allerlei remedies. Meerdere studies tonen dat de bestanddelen uit gember migraine verlichten. Bij een studie onder 100 migrainepatiënten met acute migraine met aura, kreeg men ofwel gemberpoeder ofwel sumatriptan. Gemeten werden zaken als: duur van de hoofdpijn, duur van de start van de hoofdpijn, de ernst, en hoe lang het duurde voordat de hoofdpijn afnam. De effectiviteit van gember was gelijk aan die van sumatriptan; beide middelen zorgde voor dezelfde aanzienlijke afname van klachten binnen twee uur na inname. De klinische bijwerkingen van gember waren echter een stuk minder aanwezig. De patiënten waren qua pijnverlichting net zo tevreden over gember, als over sumatriptan.

Alleen heeft gember een beter bijwerkingprofiel dan sumatriptan. (5)

Medicatie tegen pijn, door menstruatie en artritis

Ibuprofen en mefenamic zuur (Ponstel)

Gember (250 mg in capsulevorm) was net zo effectief als pijn- en ontstekingsremmers ibuprofen (400 mg) en mefenamic zuur (250 mg), zowel bij artritis als bij vrouwen met primaire dysmenorroe (ernstige menstruatieklachten) bij het verlichten van pijn. (6)  Hetzelfde gold voor zinksulfaat bij het verlichten van dysmenorroe: gember was net zo effectief. (7)

Bij osteoartritis

Superieur aan NSAID’s (pijnstillers met een ontstekingsremmende werking)

Patiënten met gemiddelde tot ernstige pijn door osteoartritis kregen uitsluitend een NSAID, een placebo of gember. De NSAID die gebruikt werd was Ibuprofen, 3x daags 400 mg. De gembergroep kreeg 30 mg gember in een 500 mg capsule. Gemeten werden de ernst van de pijn, zwelling van gewrichten, beweging van gewrichten en stijfheid van gewrichten. De resultaten: gemberextract was superieur aan ibuprofen bij het verlichten van de genoemde klachten, met uitzondering van stijfheid: hier was de uitwerking van gember en ibuprofen hetzelfde.

Reumatoïde artritis

Betamethason (Sandoz) en ibuprofen

Gember vermindert niet alleen de hoeveelheid prostaglandinen, maar ook het aantal cytokinen. Ook cytokinen stimuleren ontsteking en pijn. De specerij was hierin net zo doeltreffend als betamethason, maar dan zonder bijwerkingen. (8) Betamethason kan hoofdpijn, toevallen, depressie en een hoge bloeddruk veroorzaken.

Pijn, spierpijn, artritis en ontsteking

Advil, Tylenol (NSAID’s)

Artritis en musculaire pijnen: De dagelijkse inname van een kleine hoeveelheid gember, voor de duur van 3 maanden bracht verlichting bij zwelling, pijn en ochtendstijfheid. Gember werkte beter dan Tylenol en Advil. NSAID’s blokkeren alleen de formatie van ontstekingsstoffen (prostaglandinen en leukotrienen), terwijl gember deze formatie remt en gelijktijdig ook de bestaande ontsteking en zuren binnen de gewrichten afbreekt. Bij de studie werd 5 gram verse gember gebruikt, of een theelepel gemberpoeder, in doses verdeeld over de hele dag. (9)

Spierpijn: De inname van gember voor de duur van 11 dagen demonstreerde de kracht van gember als pijn bestrijder. Deelnemers kregen 2 gram verse gemberwortel, of gember die verhit was geweest. De deelnemers ondergingen ook een zwaar trainingsregime om spierpijn en ontsteking op te wekken. Gemeten werden pijnintensiteit, inspanning, prostaglandinen, beweging en kracht. De uitwerking van verse gember was qua pijnverlichting gelijk aan de gember die verhit was, wat suggereert dat het gebruik van gember in warme gerechten eveneens doeltreffend is. De dagelijkse inname van gember verminderde spierpijn die veroorzaakt wordt door training. Ook spierschade was door gember afgenomen. De conclusie was dat gember net zo goed werkte als een pijnstiller. (10)

Misselijkheid en overgeven

Dimenhydrinaat (Dramamine)

Gember werkt niet zo goed bij klachten als misselijkheid en overgeven als dimenhydrinaat (Dramamine), maar zonder de bijwerkingen van Dramamine. (10) Dit geldt voor misselijkheid en braken in het algemeen, als gevolg van zwangerschap, chemokuur, de overgang of door reisziekte. Vrouwen die 250 mg gember in capsulevorm kregen, hadden minder last van overgeven en misselijkheid. Ook bij misselijkheid door reisziekte brengt gember uitkomst; als je hier last van hebt, zorg dan dat je een stukje gemberwortel, een flesje gemberwater of een gembercapsule bij de hand hebt. (11 ) (12) (13) (14) (15) (16) (18) (19)


kurkuma

Ook kurkuma is net zo effectief als medicatie: namelijk deze (15x!)


gemberAndere medicinale werkingen van gember


Tegen straling: Gember extract beschermt tegen radioactieve straling en vermindert lipide peroxidatie. Ook vermindert gember (de gingerolen) schade die ontstaat door ultraviolette straling. Kort gezegd: de gingerolen uit gember beschermen ons DNA. (20) (21) (22).


Tegen ontsteking: Het was al duidelijk dat gember beschermt tegen ontsteking, en voor een daling zorgt van ontstekingsstoffen. Dit maakt gember zoals we lazen net zo doeltreffend en soms doeltreffender dan de synthetische pijn- en ontstekingsremmers. Het is de gingerol die het vooral doet. En hoewel gingerolen meer aanwezig zijn in verse gember, blijkt ook gemberextract hier succesvol in. (23) (24) Andere data suggereren dat gember ontsteking remt doordat het de calciumspiegel moduleert via specifieke hitte- en pijnreceptoren (TRPV1), (25).


Tegen kanker: De anti-kanker eigenschappen van gember zijn goed gedocumenteerd, en staan niet op losse schroeven. De specerij geniet grote interesse vanuit de wetenschap, die zich nu focust op de preventieve en behandelingstoepassingen. Met name de shoagolen, gingerolen en sesquiterpenen worden onderzocht in dit kader. Gember voorkomt en onderdrukt de groei van kanker succesvol en deze werking is bij meerdere vormen van kanker bekeken: bij lymfoom, hepatoom, darmkanker, borstkanker, huidkanker, leverkanker en blaaskanker. Gember stimuleert apoptose (zelfdood van de kankercel), remt uitzaaiing (proliferatie), veroorzaakt celcyclus arrest. Ook onderdrukt de specerij activator proteïne 1 (AP-1) en de NF-κB/COX-2 routes. De anti-kanker eigenschappen houden verband met de antioxidant eigenschappen. (26) (27) (28 ) (29) (30)(31). Zerumbone uit gember down-reguleert de CXC chemokine receptor (CXCR4) die hoogst geactiveerd is bij verscheidene tumoren (van onder andere borst, eierstokken, prostaat, maag, darmen, hoofd, huid nek en blaas) (32).


Voor een goede hartgezondheid: Gember voorkomt de vorming van bloedklonters, hoge bloeddruk en een verhoogde vetspiegel in het bloed. (33) Dit komt de hartgezondheid ten goede. Gember kan voor een toename van bloedingen zorgen, patiënten zouden gembergebruik met hun behandelend arts moeten overleggen om die reden. Ook de combinatie van gember met andere kruiden kan bloedingen veroorzaken, bijvoorbeeld na een operatie (34 ) (35) of wanneer het gecombineerd wordt met een anticoagulant zoals Warfine. (36) Deze bijwerking is echter niet consistent aangetoond(37).


Gember verlaagt het cholesterol, de plasma triglyceriden (vetspiegel) en houdt vaten schoon en gezond. (38)(39).


Gember en allergieën: Bij astma is er ontsteking en overgevoeligheid van de luchtwegen als reactie op diverse prikkels. Onderzoek suggereert dat gember deze, en ook andere allergische reacties, onderdrukt. (40)( 41)  (41).


Bij stofwisselingsstoornissen: Dankzij gember verbetert de glucosegevoeligheid en kan er betere controle zijn van de bloedsuikerspiegel. (42). Een hoge lipide spiegel, te hoog BMI en insulineweerstand, opgewekt door fructose, kwamen weer in balans door deze specerij. (43) Dagelijkse inname van gember, 500 mg/kg had al deze gunstige effecten. (44 ). Andere studies laten hetzelfde zien. (45 )(46 ) (47 ).


Bij Alzheimer; Gember in poedervorm heeft een gunstige uitwerking bij dementie en Alzheimer(49)


Verlichting van Colitis ulcerosa: Chronische ontsteking aan de dikke darm wordt verbetert door het kruid. (50 ).


gemberhart

 

En nog veel meer…..!

 

 


Gember kan bloedverdunnend werken en gaat mogelijk niet goed samen met bloedverdunnende middelen (anticoagulanten).

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)