google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Hersenen

Verborgen gevaren van benzodiazepinen zoals Xanax en Valium

Share Button
Benzodiazepinen zoals  Valium (diazepam) en Xanax (alprazolam) worden wereldwijd het meest uitgeschreven tegen angst en paniekaanvallen. Studies laten zien dat ze cognitieve achteruitgang, dementie en Alzheimer (kans tot 85% hoger) kunnen veroorzaken. Riskante middelen dus, die ook nog tal van andere verborgen gevaren hebben.

Benzodiazepinen als Xanax en Valium riskant

  • Benzodiazepinen verhogen de kans op Alzheimer met 32%, bij een gebruik van 3 maanden. En bij een gebruik van 6 maanden, met 84%. 3, 4
  • Dat benzodiazepinen voor cognitieve achteruitgang bleek uit eerdere studies. 1 2 Kalmerende middelen zijn niet de enige medicijnen die dit doen: Top 20 Medicatie Die Het Denkvermogen Aantast

Volgens informatie van Novadic Kentron slikt jaarlijks 1.9 miljoen Nederlanders kalmerende middelen, en 700.000 mensen hiervan zijn chronische gebruikers. Voorlichting over het gebruik en de nadelen ontbreekt meestal, en assistentes mogen de recepten verstrekken, hoewel 80% de eerste uitgifte via de huisarts krijgt. Maar liefst 60% kwam niet voor benzodiazepinen bij het eerste recept. De zin van het gebruik is meestal onduidelijk. Het gebruik gebeurt vaak in combinatie met andere middelen en stoppen is vaak moeilijk.

Mentale achteruitgang na operatie

Een nieuwe studie laat zien dat het ondergaan van een operatie niet zonder risico is als je kalmerende middelen neemt. Want ook postoperatieve cognitieve dysfunctie (POCD) wordt toegeschreven aan kalmerende middelen. POCD is geestelijke achteruitgang na een operatie.

Het slikken van deze middelen is dus riskant, vooral voor oudere mensen. Dat 1.9 miljoen mensen in Nederland kalmerende middelen slikt is schrikbarend, en een groot deel hiervan zijn mensen die inmiddels boven de 65 jaar zijn. En hoe ouder je bent, des te groter de kans is dat je deze medicatie voorgeschreven krijgt. Oudere patiënten hebben zo wie zo al een hogere kans op Alzheimer.

Schade aan hersenen

Gezien het gegeven dat deze bijwerkingen en de hersenschade die de middelen veroorzaken al lang bekend zijn, is het moeilijk voor te stellen dat ze nog altijd met een redelijk gemak uitgeschreven worden. Het is een korte termijn ‘oplossing’ met lange termijn gevolgen. In 2010 kwam the Independant met een publicatie die insloeg als een bom bij de medicijnindustrie: de krant publiceerde een stuk waarin stond dat de Medical Research Council al 30 jaar eerder gewaarschuwd had voor de hersenschade die benzodiazepinen als Valium en Xanax veroorzaken.

In 1975 werden deze middelen als wondermiddel gezien, van chronische angstklachten tot milde stress. Alleen al in Amerika werd het middel dat jaar 103 miljoen keer uitgeschreven. Het jaar erop uitte de arts David Knott (University of Tennessee) zijn grote zorg over het geheugenverlies als gevolg van het gebruik:  “Ik ben ervan overtuigd dat Valium, Librium en gelijksoortige middelen het brein schaden. Ik heb schade aan de hersenschors gezien en ik denk dat het door deze benzodiazepinen komt. Ik begin me af te vragen of deze schade permanent is.” 5

Andere bijwerkingen

Behalve cognitieve achteruitgang komen de rustgevende middelen nog met andere bijwerkingen: blaascontroleproblemen, toevallen, onvast staan en lopen. 6 Allemaal gevaarlijke bijwerkingen, met name voor ouderen.

Hoe werken benzodiazepinen?

Ze stimuleren de breinreceptoren voor GABA (gamma-aminoboterzuur). GABA is de primaire neurotransmitter die angst, stemming, slaap en pijngevoeligheid beïnvloedt. 7

Wat zijn de bijwerkingen?

Kalmerende middelen verminderen het vermogen om helder te denken en om op onverwachte situaties te reageren. Ook verslechteren ze het geheugen. Deze effecten komen al voor bij lage doses. Een gebruik van 3 maanden verhoogt dus al het risico op Alzheimer met 32%. Hoge doses kunnen het ademhalingssysteem onderdrukken of resulteren in coma. Wanneer de medicatie gecombineerd wordt met narcotica is het gebruik nog riskanter. 6

Hoe verslavend zijn ze?

Omdat de rustgevende middelen de gevoeligheid van het brein voor GABA reguleert, heb je na verloop van tijd meer van het middel nodig voor hetzelfde effect. Je basisgevoel van angst zonder de het middel neemt toe. Het kan erg moeilijk zijn om ermee te stoppen, als je er eenmaal mee begonnen bent. Slapeloosheid, geïrriteerdheid, meer angstgevoelens, paniek en rusteloosheid zijn afkickverschijnselen die veel voorkomen. 7

Zijn er bewezen alternatieven?

vinkjeJa, er zijn zeker alternatieven, die werkzaam zijn: er is namelijk een 5-tal kruiden die angst en depressie evengoed behandelt als medicatie (valium, diazepam, citalopram, prozac, seroxat enzovoort) en dit is bewezen. Informatie: Deze 5 Kruiden Behandelen Angst en Depressie Net Zo Goed als Medicatie


vinkjeJe kunt voeding met tryptofaan consumeren , zodat je het serotonineniveau verhoogt . Het serotonineniveau kun je ook eenvoudig op deze manier verhogen. Zet bewerkte voeding en voeding met aspartaam op een heel laag pitje, want het gebruik van aspartaam gaat ten koste van tryptofaan en serotonine.


vinkjeMeditatie lijkt misschien zweverig voor sommigen, maar heeft goede én directe effecten. Je gaat beter in je vel zitten, en gelijktijdig wordt hersenveroudering afgeremd.


vinkjeZorg voor een gezonde darmflora. Dit lukt al met bovenstaande tips. Gefermenteerde voeding blijkt een positieve invloed te hebben op angstklachten en bepaalde probiotica kunnen ook voor een afname van deze klachten zorgen.

Benzodiazepinen verhogen de kans op Alzheimer met 32%, bij een gebruik van 3 maanden. En bij een gebruik van 6 maanden, met 84%. 3, 4


Dat benzodiazepinen voor cognitieve achteruitgang bleek uit eerdere studies. 1 2 Kalmerende middelen zijn niet de enige medicijnen die dit doen: Top 20 Medicatie Die Het Denkvermogen Aantast

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)