Beter zwarte koffie: UV-blocker en andere chemische stoffen in je koffiemelk

Je koffiemelk en zonnebrandcrème hebben meer gemeen dan je dacht. Wie had dat gedacht: van koffiemelk word je vergeetachtig en bij overmatig gebruik ook niet zo’n beetje. Koffiemelkpoeder kan dan ook nog tot diabetes 2 leiden, als er al sprake is van een pre-diabetes fase. En helaas doet koffiemelk de gezonde uitwerking van de fenolen in koffie teniet. Je kunt dus beter zwarte koffie drinken of een alternatief voor koffiecreamer gebruiken. Wat zit er dan in koffiemelk(poeder) en wat doet het precies?

Chemische stoffen in je koffiemelk(poeder)

Koffiemelk heeft maar weinig met melk te maken

Veel mensen drinken koffiemelk of koffiemelkpoeder in de koffie, maar met melk hebben deze producten weinig te maken. Koffiemelkpoeder begon in de jaren 50 populair te worden, en bevatte meestal gewoon suiker en crème; dat vond men de perfecte combinatie voor in de koffie. Maar in de loop der jaren zijn de koffiecreamers veranderd, bevatten ze nauwelijks natuurlijke ingrediënten en daarentegen wel meer synthetische. Vandaag de dag bevatten de meeste melkpoeders chemische zoetstoffen en andere additieven.

Voor de meeste mensen is deze lijst van ingrediënten van weinig betekenis, bij koffiemelk gaat het steeds maar om een scheutje, dus het is iets waar je niet echt bij stil staat. Maar wat betekenen sommige van deze stoffen?

UV blocker in koffiemelk

Titaniumdioxide

Geloof het of niet, maar je koffiemelk en zonnebrandmiddel hebben meer gemeen dan je denkt. Beide bevatten titaniumdioxide. 1 Deze UV-blocker kan ook in kokosmelk en gewone melk zitten. E171 maakt witter, en dat is de reden. Helaas blijft het niet bij melkproducten, en zit de stof in een groot deel van de overige voedingsproducten. 2

Huidveroudering en andere veroudering

Zelfs donuts zijn niet veilig voor deze stof. 3 E171 veroorzaakt wel schade aan weefsels en lever. 4 5 6 7 Omdat door titanium dioxide de vrije radicalen (Reactive Oxygen Species, ROS) en mitochondriale disfunctie toenemen,  behoort voeding met titanium dioxide (dus ook koffiemelk en melkcreamers) tot de top voeding die je huid sneller veroudert. 8

Negatief voor het brein

Titanium dioxine staat in verband met ontstekingsresponses van de vasculaire endotheliale cellen, met andere woorden: het kan tot artherosclerose leiden, wat een ontstekingsziekte is. 9 Ook voor het brein is de stof zeer nadelig, en dit geldt nog meer voor de hersenontwikkeling van de foetus. 10 9 Dit geldt voor E171 in voeding én cosmetica. Voor de hersenontwikkeling van de foetus is de stof risicovol. 11

E171 zit het meest in

  • koffiecreamers, melkpoeder, koffiemelk, (vooral vetarme) melkproducten, sojadrank, op rijst gebaseerde drank, mayonaise, bewerkte witte kaas, snoepjes met een harde buitenkant zoals M&M’s, kauwgom met een witte buitenlaag.
  • En in: zonnebrandmiddel, tandpasta, shampoo’s met een witte kleur, deodoranten en scheercrèmes.

Wat zit er nog meer in koffiemelkpoeder

Een willekeurig etiket laat ons weten wat er nog meer in koffiemelkpoeder kan zitten: water, maïssiroop (of fructosesiroop) soliden, deels gehydrogeneerde sojaolie en/of katoenzaad olie en minder dan 2% natrium caseïne (een melkderivaat), dikaliumfosfaat (E 340), mono- en diglyceriden, natrium aluminosilicaat, kunstmatige smaakstof, carrageen.

Maïs siroop (of fructosesiroop) soliden

Een type suiker uit maïssiroop, meestal gewonnen uit genetisch gemodificeerde maïs siroop. (zoals er bijna geen normale sojaboon meer te vinden is, geldt dit ook voor maïs). Een groot deel van deze suikers worden geproduceerd wanneer zetmeel in hydrochloorzuur weekt. 12

Deels gehydrogeneerde oliën

Een vorm van transvetten. Transvetten zijn de ergste vetten die je kunt consumeren. Decennia lang kregen normale verzadigde vetten de schuld van wat de transvetten doen. Onderzoek laat steeds weer zien, dat het de transvetten zijn –en niet de verzadigde-die voor cardiovasculaire problemen zorgen. Transvetten staan dik in verband met hartaandoeningen en diabetes, en andere chronische aandoeningen. 13

Natrium caseïne

Een proteïne die in melk zit. Het bevat geen lactose, en zit om deze reden in non-zuivel creamers. Dit ingrediënt geeft het product een zuivelachtige look. Het heeft zijn eigen reeks van negatieve bijwerkingen, waaronder allergieën en neurologische condities. 14

Carrageen

Ook wel bekend onder E-nummer 407, is dit een kwalijk stofje. Het is het ergste additief voor je darmen en zit ook in zogenaamde gezonde sojamelk en soms in amandelmelk. Verder in crème fraiche -en roomachtige producten en in gebakken producten. Carrageen beschadigt het darmkanaal en leidt tot celverlies in weefsel, diarree en andere irritaties van de darmen. E407 werkt mogelijk ontstekingsbevorderend bij mensen. 15 16

Mononatriumglutamaat (E621)

MSG kan ook in je koffiemelk of koffiemelkpoeder zitten. Deze geconcentreerde vrije vorm van glutamaat kan gelabeld zijn als ‘natuurlijk’. MSG is een excitotoxine, wat inhoudt dat het je cellen dusdanig prikkelt dat ze beschadigt raken of sterven. MSG kan leiden tot breindisfunctie en leerproblemen, Alzheimer’s en Parkinson’s.

E621 giftig voor het brein, waar zit het in?

Nadelige gevolgen van koffiemelkpoeder

Behalve de schadelijke werkingen van de afzonderlijke ingrediënten, is nog toe te voegen:


Koffiemelk verhindert de opname van fenolen uit koffie. Normale melk verstoort deze bio beschikbaarheid van fenolen niet. Ook de opname van chlorogeenzuur, een andere antioxidant chlorogeenzuur vermindert niet door melk, maar wel door koffiecreamer. 17 En dat is jammer, want het drinken van koffie zonder melkpoeder of koffiemelk minimaal 3x per dag, beschermt tegen de ontwikkeling van diabetes. 18


Uit een studie onder bijna 20.000 Koreanen bleek dat metabole condities toenemen, als de koffieconsumptie gepaard gaat met koffiemelkproducten. 19


Zwelling van de diepere lagen van de huid: Koffiepoedermelk kan leiden tot angioedema. Angioedema is het zwellen van de diepere huidlagen, door ophoping van vloeistoffen. Meestal betreft de aandoening het gezicht, de ogen, de lippen, handen, genitaliën en voeten. Angioedema gaan gepaard gaan met urticaria. 20


Zwarte koffie, rijke fytochemie

In zwarte koffie zijn de fenolen goed bio beschikbaar

Zwarte koffie daarentegen bevat eigenschappen die bevorderlijk voor de gezondheid zijn, vanwege de rijke fytochemie. Veel onderzoek, epidemiologische studies en meta-analyses onthullen de preventieve werking met betrekking tot kanker, diabetes, Parkinson’s en Alzheimer’s. (4)De uitwerking van cafeïne en zijn metabolieten ondersteunen een goede cognitie. Mits in normale proporties geconsumeerd; veel mensen melden ook een instabiele bloedsuikerspiegel, gebrek aan concentratie, trillen en hartritmestoornissen bij overgebruik.

Hou je echt niet van zwart, er zijn genoeg alternatieven voor koffiecreamer. Zoals kokosmelk, amandelmelk (zonder carrageen!) of biologische melk.