google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Natuurlijk gezond (bewezen)

Hooikoorts: de 5 bewezen krachtigste remedies

Share Button
De lente maakt enthousiast, maar voor 1 op de 5 mensen is dit het begin van oncomfortabele symptomen. Hooikoorts; het kan je echt vloeren. Gelukkig zijn er natuurlijke remedies die bewezen hebben te werken. De nr. 1 is zelfs in staat om volkomen symptoomvrij te maken!

Natuurlijke remedies bij hooikoorts

Een symptoom van hooikoorts is allergische rhinitis en dit leidt tot slaapstoornissen, hoofdpijn, slechte concentratie, terugkerende infecties (met name m.b.t. de oren bij kinderen en de sinussen bij volwassenen), astma en vermoeidheid gedurende de hele dag. Medicatie zoals antihistamine en corticosteroïden zijn beschikbaar om de symptomen zoveel mogelijk te beperken, maar natuurlijke behandelingen zijn er ook.

En het mooiste is dat je de meeste van deze remedies waarschijnlijk gewoon in je keuken of tuin hebt staan, plus dat ze ook nog vriendelijk voor je portemonnee zijn. Het belangrijkste is misschien nog wel dat je het zonder hooikoortstabletten kunt proberen: volgens onderzoek van de Indiana University School of Medicine tasten ze namelijk het brein aan.

Een interessant document uit 1937 meldt dat schimmels de feitelijke veroorzakers van hooikoorts zijn. 1

Onmisbare middelen bij hooikoorts, de top 5!

Zwarte komijn olie

Zwarte komijn olie is de duidelijke nummer 1, omdat deze olie enorm krachtig werkt tegen de symptomen. De olie van nigella sativa maakte hooikoortspatiënten na 6 weken gebruik volkomen symptoomvrij, bij allergische rhinitis. 2  Bij de groep die volkomen vrij van symptomen werd was er sprake van milde klachten. In de groep met iets ernstigere symptomen werd 68.7% symptoomvrij, en was er bij 25% verbetering. Van de deelnemers met ernstige klachten werd 58.3% verlost van de klachten en was er eveneens bij 25% verbetering. De patiënten kregen de gewone consumptieolie toegediend als neusdruppels. Een andere studie noemt zwarte komijn olie een geschikte behandeling bij alle allergische aandoeningen. Een van de redenen is omdat de olie de cortisolspiegel verlaagt. Deze deelnemers kregen 40-80 mg/k/dag. 3  Een extra pluspunt van zwarte komijn is dat het de vrijzetting van histamine voorkomt. 3 4

2. MSM, methylsulfonylmethaan

MSM -de vorm van zwavel die gretig door onze cellen geabsorbeerd wordt omdat ze dit mineraal broodnodig hebben- helpt ook bij klachten van hooikoorts. MSM staat bekend om zijn pijnstillende werking en kan onmiddellijk effect hebben bij hooikoortsklachten.  Dit bleek ook zo te zijn bij hooikoortspatiënten, na een 6-weekse inname van 2600 mg per dag. De poedervorm wordt goed geabsorbeerd. 5

3. Zink

Zink versterkt natuurlijk het immuunsysteem en onderdrukt ontstekingsresponses. Dit mineraal vermindert hierdoor de kans op infecties en kan daarom een waardevolle rol spelen bij het voorkomen of verlichten van hooikoortssymptomen. 6 7

4. Pre- en probiotica

Prebiotica is misschien wel het laatste waar je aan denkt bij de verlichting van hooikoorts. Hippocrates –met zijn bekende uitspraak ‘alle ziektes beginnen in de darmen’- wist het 2500 jaar geleden al: wanneer je een gezonde darmflora hebt, hou je veel aandoeningen buiten de deur. Niet alleen bij hooikoorts, ook bij andere kwalen verdient het aanbeveling om bij de darmflora te beginnen om een goede gezonde basis voor de totale lichaam en geest te creëren. Bij allergische kinderen is het zo dat er minder Bifidobacteria en Lactobacilli in de darmen aanwezig zijn. 8 Prebiotica -oligosacchariden- voeden de gunstige darmbacteriën en zitten in artisjokken, asperges, bananen, knoflook, tarwe, uien en bosui of in oligosaccharide-achtige substanties zoals honing. Prebiotica zorgen voor de groei van de juiste micro-organismen in de darmen en dit versterkt het immuunsysteem. 9 10 

5. Brandnetelextract

Extract van de brandnetel -hoe eenvoudig kan het soms zijn- remt de formatie van de pro-inflammatoire prostaglandinen. Samen met andere bioactieve stoffen uit dit goedkope extract worden allerlei allergie gerelateerde ontstekingsrouten ingedamd, ook bij hooikoorts. 11 12

Ook waardevol bij hooikoorts

Zoutoplossing

Een zoutoplossing kan van onschatbare waarde zijn bij hooikoorts. Het spoelen van de neusslijmvliezen houdt ze vochtig en schoon van pollendeeltjes, en vermindert zo de irritatie. Om de slijmvliezen schoon te houden kun je een nasale cup of een netipot gebruiken. Een zoutoplossing is goedkoop en wordt goed getolereerd. 13 14

Olijfbladextract

Bekend vanwege de hoge antioxidanteninhoud, en laat ook een ontstekingsremmende uitwerking zien. Olijfbladextract kan nuttig zijn om de ontstekingsrespons te verminderen die bij allergieën betrokken is. 15 16

Andere vetzuren

Paradoxaal genoeg kan oliezuur uit olijfolie de klachten verergeren, net als vitamine A. Omega-3 vetzuur EPA is dan juist weer gunstig. 17 18 Vitamine E beschermt eveneens tegen hooikoorts. 19 20

Quercetine

Zit in appels, uien, bessen, bonen, zwarte thee en druiven. Deze flavonol remt eveneens de ontsteking waarmee allergieën gepaard kunnen gaan. De stof remt ook de vrijzetting van histamine bij mensen die milde tot ernstige allergische rhinitis hebben. 21 22

Pepermunt

Pepermunt heeft ongeveer dezelfde uitwerking als quercetine; het damt de vrijzetting van histamine in en vermindert nasale symptomen. De inhalatie van pepermuntolie (via een diffuser of door het in de handpalmen te wrijven en vervolgens te inhaleren) lost neusverstopping op. 23 Pas dit met mate toe, anders kan het juist irriteren.

Groot hoefblad

Hoefblad is veelbelovend bij de behandeling van migraine. 24  De plant kan echter ook behulpzaam zijn bij allergische rhinitis. Grotere voordelen werden gezien bij hogere doses; dit toont aan dat de behandeling echt wel werkt. Hoefblad en fexofenadine (Allegra) blijken in sommige studies even effectief te zijn. 25 26 27

Tinospora cordifolia (guduchi)

Deze plant verbetert de structuur en functies van de ademhalingswegen. Na 8 weken gebruik bleek de neus helemaal schoon te zijn van snot, en waren slijm producerende gobletcellen verdwenen. Er was opluchting bij alle 100% 28:

  • Niezen verdween bij 83%
  • Neusverstopping en andere neusproblemen bij 69%-88%

Katttenklauw

Kattenklauw beschikt over een hoge antioxidantinhoud en is anti-inflammatoir. 29

Rozemarijn

Dit heerlijk geurende kruid, althans extract hiervan, is een goede interventie bij hooikoorts. Het rozemarijnzuur uit de plant vernietigt ROS en remt de ontstekingsrespons. 30

Meer voeding en remedies bij hooikoorts

 

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)