google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Natuurlijk gezond (bewezen)

Chronische ontsteking, cacao helpt

Share Button

Het is de stof epicatechine uit de cacao, die cortisol helpt te herstellen. Cortisol is een lichaamseigen ontstekingsremmer. Als de functie van cortisol is aangetast, kunnen chronische ontstekingsziekten ontstaan.  Epicatechine kan ook worden ingezet bij COPD-patiënten, omdat de stof een positieve uitwerking kan hebben op de medicatie.  Deze bevindingen worden gepubliceerd in Pharmacological Research, onderzoeker is E. Ruijters van Maastricht UMC+.

Cacao als inzet bij chronische ontsteking

Normaal gesproken beschermen lichaamseigen ontstekingsremmers het lichaam tegen ontstekingen. Een lichaamseigen ontstekingsremmer is cortisol. Bij mensen met onder andere COPD, chronische darmontsteking en reumatoïde artritis werkt de lichaamseigen ontstekingsremmer niet afdoende. De oorzaak van deze verminderde werking is de ophoping van schadelijke zuurstofdeeltjes.

Cacao bevat niet alleen de flavonoïde epicatechine, die  de schadelijke werking beperkt, maar ook andere flavonoïden die eveneens de schade beperken. In zijn onderzoek toont Ruijters aan, hoe een flavonoïde de natuurlijke functie van cortisol herstelt en zodoende ontstekingsremmend werkt.

Bij chronische ontstekingsziekten wordt vaak medicatie voorgeschreven met cortisol (de corticosteroïden). Deze zijn niet altijd effectief, en dan kan volgens Ruijters het stofje uit cacao helpen.

Ruijters:

“Een middel op basis van epicatechine en andere flavonoïden kan de werking van corticosteroïden weer herstellen. In de toekomst zouden beiden allebei toegepast kunnen worden, of wellicht is de toediening van alleen flavonoïden al voldoende”.

Bron: Maastricht UMC+

Share Button

1 Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Mooi artikel !

  Maar wist je dat de chocola die je koopt zo weinig flavonoids bevat dat je bijvoorbeeld 16 kg melk chocoloa moet eten om 800mg flavonoids binnen te krijgen en 1.6 kilo goede donkere chocola ? De flavonoid content hangt helemaal af van het type cacao boon wat wordt gebruikt dit scheelt al 50% van de flavonoids.Wat ook niet onbelangrijk is, of de cacao bonen als ze na de pluk uit de pods worden gehaald worden gefermenteerd of juist niet . Worden ze gefermenteerd dan verlies je ook nog eens een 90% van deze flavonoids en als ze daarna de bonen branden verlies je nog meer van deze waardevolle flavonoids die oa in rode wijn zitten.

  Dus het rennen naar de winkel om daar de donkerste chocola te kopen met de hoogste % cacao heeft geen zin mede omdat als de juiste manier van verwerken niet goed word uitgevoerd kun je wel 90% chocola hebben maar nauwelijks de goede flavonoids.
  Daarom is het % cacao eigenlijk een misleiding van de chocolade industrie die zegt de hoger het percentage de hoger de flavonoids ,maar deze vlieger gaat niet op .

  Dit geld ook voor rauwe chocola want al deze fabrikanten werken met een commercieële cacao die gewoon gefermenteerd is.

  Zelf gebruik ik een cacao die per 10 gram meer dan >800mg flavonoids bevat en deze is ook gegarandeerd en staat geprint op de verpakking .

  Wil je daar meer over weten kun je me bereiken op facebook op xocolatlvita of xocohealthnl.

  Wens je een hele fijne dag

  Vrg Peter Langelaar
  Instagram : @Mrchocobean

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)