google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Tips Vetzuren

Deze olie is rijk aan omega 3 en wordt beter geabsorbeerd dan visolie

Share Button

Omega 3-vetzuren werken gunstig bij hart- en vaatziekten, depressies, en versterken het immuunsysteem. Ze vertragen het verouderingsproces en zorgen voor betere vetverbranding. Diverse studies tonen aan dat krill olie rijk is aan omega 3 vetzuren en beter geabsorbeerd wordt door het lichaam dan visolie.  Hierover is o.a. gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition, de Journal of the American College of Nutrition en in de Mayo Clinic Proceedings.

In 2014 verschijnen ook in Nutrition Research onderzoeksresultaten omtrent Krill olie.

Omega 3-vetzuren zitten in walnoten, lijnzaad en vette vis. Omdat deze niet voldoende in onze dagelijkse voeding aanwezig is, is aanvulling van deze vetzuren niet overbodig. Hoewel volgens recent Nederlands onderzoek teveel omega 3 mogelijk zou kunnen linken aan prostaatkanker, zijn er zeer veel studies waarin de gezondheidsvoordelen staan. (zie lijst hieronder)

Klein schaaldiertje

Krill olie wordt gemaakt van krill, een klein schaaldiertje dat in de poolzeeën van Antarctica leeft. De olie lijkt op visolie, maar je hebt er veel minder van nodig om te profiteren van dezelfde gezondheidsvoordelen als bij gewone visolie. In Japan is krill al sinds de negentiende eeuw populair en wordt daar in gedroogde en bevroren vorm verkocht onder de naam Okiami. Ook in Zuid-Korea, Taiwan, Rusland en de Oekraïne wordt veel krill gegeten.

Ook A, D en E

Krill olie bevat naast vitamine A, D en E een unieke combinatie van omega 3 vetten en antioxidanten en heeft hierdoor een zeer hoge voedingswaarde die effectief kan helpen bij de:

  • versterking van het immuunsysteem
  • stimulering van gezonde hart- en bloedvaten
  • bevordering van een gezond cholesterolgehalte
  • vertraging van het verouderingsproces
  • vetverbranding, waardoor gewichtsverlies plaatsvindt

De buitengewoon krachtige antioxidanten van krill olie

Krill is niet alleen rijk aan omega 3 vetzuren, het bevat ook zeer krachtige antioxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen, de schadelijke bijproducten van de stofwisseling die cellen en weefsels in het lichaam beschadigen. In wetenschappelijke publicaties, bijvoorbeeld afkomstig van de Journal of the American College of Nutrition (2007) en het tijdschrift Alternative Medicine (2003) is vastgesteld dat antioxidanten een zeer belangrijke rol spelen bij het bevorderen van de gezondheid; ze stimuleren een gezond hart- en vatenstelsel, versterken het immuunsysteem, helpen het geheugen en vertragen de veroudering. Alhoewel veel voedingsmiddelen antioxidanten bevatten hebben deze in ons voedingspatroon nauwelijks voldoende bereik, waardoor het gebruik van krill olie een essentiële bijdrage kan leveren om je gezondheid te optimaliseren. Het antioxidant astaxanthine dat in krill olie zit onderdrukt niet alleen de vrije radicalen, het biedt bovendien een goede bescherming tegen ultraviolet licht en daaraan gerelateerde huidbeschadigingen.

Krill olie als hulpmiddel bij gewichtsverlies

Als je gewicht wil verliezen kan krill olie een waardevolle aanvulling zijn op je voedingspatroon. Via wetenschappelijk onderzoek, dat gepubliceerd is in de Journal of Nutrition werden (2009), is aangetoond dat de omega 3 vetzuren in krill olie een hogere vetverbranding kunnen stimuleren. Onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat de meervoudig onverzadigde langeketenvetzuren in krill olie activiteiten in het endocannabinoïdensysteem reduceren. Dit systeem bestaat uit een groep neuromodulaire lipiden en receptoren die de eetlust, pijnbeleving, gemoedstoestand en geheugen beïnvloeden.

De cholesterolverlagende werking van krill olie

Krill olie heeft ook een goede invloed op ons cholesterol. Volgens het tijdschrift Alternative Medicine Review (2003) werkt krill olie effectief bij de bescherming tegen een verhoogd cholesterolgehalte omdat deze het totale cholesterolgehalte, de LDL en triglycerides significant verlaagt en op hetzelfde moment het HDL-niveau verhoogt, een resultaat dat geen enkel ander farmaceutisch medicijn tot nu toe voor elkaar heeft weten te krijgen. Zij meldden tevens dat bij lagere en gelijke doseringen krill olie aantoonbaar effectiever was bij de reductie van glucose, triglycerides en LDL-niveaus dan visolie.

Krill olie is zuiver en duurzaam

Krill wordt gevangen in de ongerepte zeeën rondom Antarctica. Daar hebben de garnaalachtige diertjes geen kans gehad om met verontreinigingen in aanraking te komen, waardoor krill olie geen sporen van kwik, PCB’s en andere giftige zware metalen bevat.

Bron: JessevanderVelde

Krill olie is wel duurder dan visolie. Hier kunt u prijzen vergelijken tussen verschillende krillolie capsules.

US National Library of Medicine :

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)