google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Tips Voeding

Deze krachtige ontgifter geeft power aan body, brain, beauty en immuunsysteem. Makkelijk te maken!

Share Button

Bone broth (bouillon van botten) is een aftreksel, rijk aan mineralen. Het geeft een boost aan het immuunsysteem en bevordert de spijsvertering. Broth voorziet uitstekend in mineralen: calcium, magnesium, fosfor. Deze mineralen maar ook de hoge hoeveelheid collageen, zijn goed voor botten, tanden, nagels, huid en haar.

Vol aminozuren en collageen

Bone broth (bouillon van botten) is een aftreksel, rijk aan mineralen. Het wordt gemaakt door botten te koken van gezonde dieren, samen met groenten, kruiden en plantenextracten. Elk kwaliteitsrestaurant heeft een voorraad bone broth, vanwege de ongeëvenaarde smaak. Behalve smaakvol, is de bouillon zeer krachtig voor de vitaliteit. Het geeft een boost aan het immuunsysteem en bevordert de spijsvertering. Broth voorziet uitstekend in mineralen: calcium, magnesium, fosfor. Deze mineralen maar ook de hoge hoeveelheid collageen, zijn goed voor botten, tanden, nagels, huid en haar. Het maakt huid glad en elastisch en doet cellulitis verdwijnen. Broth doet haar zelfs sneller groeien en maakt het steviger. Ook zit het vol aminozuren. Het is een krachtige ontgifter en geeft mentale alertheid. Het is vrij ouderwets, maar wordt nog steeds gegeten. Bone broth is goedkoop, compact en enorm voedzaam. Het is te maken van de botten van rund, lam, kip, vis. Er worden groenten en kruiden aan toegevoegd. Hieronder vind je een recept.

Wie geïnteresseerd is in de darm-brein connectie, kent de voordelen die broth heeft voor de spijsvertering, allergieën, immuunsysteem, mentale gezondheid en maakt misschien al regelmatig deze bouillon.

Ontgifting en mentale alertheid

Het aminozuur glycine is nodig voor de DNA synthese en veel lichaamseigen proteïnes. Ook de glycine zorgt voor een goede spijsvertering, goed functioneren van het zenuwstelstel en goede wondgenezing. Bovendien neutraliseert het overtollig maagzuur. Het ontgift, en is nodig voor de productie van glutathione, een belangrijk anti-oxidant. Glycine reguleert de bloedsuikerspiegel, houdt spieren gezond. Glycine is ook nodig voor de neurotransmitters die een kalmerende werking hebben, en voor de neurotransmitter serine, die zorgt voor mentale alertheid, goed geheugen, goede stemming en vermindering van stress. Proline is een andere neurotransmitter, die aderverkalking tegengaat, cholesterol verlaagd. Proline helpt proteïnes te vernieuwen.

Bone broth is zo makkelijk te maken. Zorg dat je botten hebt van scharrelvee. Het dier moet gezond geweest zijn. Informeer bij de slager, liefst een slager die het hele dier heeft, of bij locale boeren die vee gezond laat grazen. Voor vis geldt: bij een biologische kweker.

Recept

Benodigdheden

1 kilo botten van een gezond dier
2 kippenpoten voor gelatine
1 ui
2 wortelen
2 strengen selderij
2 eetlepels appelazijn
Eventueel: een bosje peterselie, 2 teentjes knoflook (pas het laatste half uur toevoegen)

bonebroth
Bone broth is makkelijk te maken
Doe de botten in een grote pan en giet er water over uit. Voeg de azijn toe. Laat het een half uurtje zo, in koel water. Azijn maakt de voedingsstoffen beter beschikbaar. Snij de groenten en voeg toe. Voeg zout, peper, kruiden toe. Nu laat u het koken. Na koken, zet je het op een zacht vuurtje. Rund staat 48 uur op het vuur, kip 24 uur en vis 8 uur. De eerste paar uur komt een en ander aan het oppervlak drijven, dit haal je weg. Bij grasetende dieren komt er minder bovendrijven.

Hoe te gebruiken

Je kan de vloeistof gebruiken in soepen en sauzen en dergelijke. Ook kun je het toevoegen aan groentedressing. Probeer 1 kop per dag te drinken, met name in de wintermaanden. Blijf het drinken bij griep en verkoudheid.

Share Button

4 Comments

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Kun je dit bewaren? Hoe en hoe lang? Is het ook kant en klaar te koop voor als je geen tijd hebt?

  • Als je het 24 tot 48 uur moet laten trekken, laat je het de hele nacht op het vuur staan?

  • Dank voor deze informatie. Ik wil graag weten wat je met “bruinen” van de botten bedoelt bij rund- en lamsvlees.
    En als ik de broth 24 a 48 moet koken, kan ik het dan ’s nachts uitzetten en de volgende dag verder gaan? Moet het dan in de koelkast tussendoor?

    bvd

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)