google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Voeding

Groentechips, hebben ze toegevoegde waarde?

Share Button

Jumbo heeft Hollandse Groentechips, en dat klinkt heel gezond. Ze zijn knapperig. Veel zoete aardappel zit er niet in. Er is geen zout toegevoegd, wel glucosestroop.

Groentechips, toegevoegde waarde?

 

Wel knapperig

Weinig vet binnenkrijgen en toch snacken, je zou denken dat dit met groentechips kan. Groentechips: knapperige stukjes banaan, biet, pastinaak, en ook zoete aardappel. Heeft dit toegevoegde waarde, voor afvallers bijvoorbeeld ?

Naturelchips bevat circa 136 calorieën per 25 gram en een portie toegevoegd zout.

Valt wel tegen met die calorieën

Jumbo heeft Hollandse Groentechips, en dat klinkt heel gezond. Ze zijn knapperig. Veel zoete aardappel zit er niet in. Er is geen zout toegevoegd, wel glucosestroop. En aangezien aan glucosestroop toch wel wat nadelige effecten zitten, is dat jammer. Er zit maar 50% minder zout in dan bij naturelchips. Rond de 110 calorieën per 25 gram.

De groentechips van Albert Heijn heten groentecrisps. Ze smaken zoet: er is banaan en kokos te proeven. Dit staat niet bij de ingrediënten vermeld. Er zou wortel inzitten, maar die is bijna niet te vinden. Er zit geen glucosestroop in. Ook 50% minder zout dan naturelchips. Rond de 110 calorieën per 25 gram.

Groentechips van de natuurvoedingswinkel ?

In natuurvoedingswinkels kun je Trato groentechips kopen. Trato groentechips zijn duurder dan de bovenste twee. Het vetgehalte van deze chips zou laag liggen, omdat ze bereid zijn in een vacuümoven. Het scheelt echter maar 15 calorieën per 25 gram. Qua zout doen ze het slechter dan de supermarkt groentechips: ze bevatten net zoveel als naturelchips. Ze bevatten wel meer vezels.

Bananenchips of dan toch maar gewone

Bij bananenchips zijn plakjes banaan bestrooid met zout. Hierna worden ze gefrituurd. Er zitten 130 calorieën in per 25 gram. De manier van frituren bepaalt hoe vet het is en het is niet altijd bekend hoe dit gefrituurd wordt. Soms wordt er na frituren ook nog suiker overheen gegooid. Voor de voedingsstoffen hoef je het niet te doen, daar is na frituren niks meer van over.

Al met al valt het een beetje tegen. Het heeft niet echt  toegevoegde waarde, zowel voor afvallers als voor gezonde eters niet. Wie zin in chips heeft, heeft zin in iets hartigs. Aangezien de groentechips en bananenchips ook een zoete smaak hebben, al dan niet toegevoegd, kan men net zo goed genieten van een schaaltje gewone chips.

Zelf bananenchips maken zonder vet en suiker

Verwarm de oven voor op 80 graden. Snijdt banaan dun. Hoe dunner, des te knapperiger worden de chipjes. Doe ze op bakpapier, en laat ze 1,5 uur in de oven. Het is wel even zoeken/proberen. Dus controleer regelmatig hoe het gaat, ook omdat ze de neiging hebben tot verbranden. Ze zijn klaar wanneer ze hard en knapperig zijn, en moeten dan wel een beetje van het papier gepulkt worden met een kaasschaaf of een mesje. Maar dan zijn ze best de moeite waard. En de enige calorie is die van de banaan.

Hier vindt je recepten voor groentechips

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)