google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Giffen Nieuws

Hormonen, pesticides: minder mannelijke mannen en seksueel ge(de)motiveerde vrouwen

Share Button
Aantrekkingskracht op hoogtepunt- Sensueel gevoel? Waarschijnlijk is je oestrogeenspiegel dan op weg naar de maandelijkse piek. En dus ook je vruchtbaarheid. Vrouwen zien er dan daadwerkelijk aantrekkelijker uit en voelen dat ook. Mannen merken het ook aan de uitstraling van de vrouw en reageren hierop. Geen zin in seks en verleidelijkheid ? Kan zijn door een overvloed aan progesteron, en de minder vruchtbare periode in je cyclus.


Wetenschappers vermoeden allang de relatie tussen hormonen en libido. Maar nu heeft een professor werkelijk aangetoond hoe hormonen seksueel verlangen sturen. Hormonen zijn belangrijk voor hoe we ons voelen. Hormoonspiegels kunnen danig verstoord zijn door pesticides, en dit is geen kattenpis: mannen worden minder mannelijk, meer vrouwen zien seks als last zien en niet als lust, en dan nog de vruchtbaarheidsproblemen. Er is indirect danig ingegrepen in ons man/vrouw zijn en onze seksualiteit.

Oestrogenen: zin in verleidelijkheid en seks

Professor James Roney, Department of Psychological and Brain Sciences: ‘Er zijn 2 hormonale signalen die precies het tegenovergestelde effect hebben op seksuele motivitie. Oestrogeen heeft het positieve effect, maar kortdurend. Progesteron is volhardender en heeft een negatief effect.’

Dit was bij resusaapjes al bekend, maar dus ook aangetoond bij mensen.

Hormoonspiegels en menstruatiecycli werden vergeleken en de onderzoekers zaken een meetbare toename in progesteron, wanneer seksuele demotivatie toenam.

De bevindingen werpen nieuw licht op behandelwijzen van lage seksuele motivatie.

Algemeen wordt aangenomen en ook in literatuur beschreven, dat testosteron de seksuele motivatie van vrouwen bepaalt. Volgens de professor zou testosteron dit effect alleen hebben, wanneer het via injectie toegediend wordt bij vrouwen in de menopauze. Testosteron kan omgezet worden in oestrogeen door middel van een specifiek enzym. Indirect verhoogt het dus de oestrogeenspiegel.

Blootstelling aan oestrogenen (o.a. door pesticides) leidt tot oestrogeendominantie

Alle hormonen hebben invloed op je gevoel van gezondheid. Hormonen die uit balans zijn kunnen leiden tot overgewicht, ontstekingen en eventueel tot kanker. Een teveel aan oestrogeen kan ook voorkomen. Dit heet oestrogeendominantie. Niet alleen vrouwen hebben hier mee te maken, mannen ook. De naam zegt het al: het oestrogeengehalte is te hoog, vooral in verhouding tot progesteron. Door omgeving worden we aan oestrogenen blootgesteld. Sommige pesticides (zie ook ‘endometriose gelinkt aan pesticides’) hebben oestrogene eigenschappen. Maar ook hormonen in vlees en de pil zijn debet aan hoge oestrogeenspiegels. Bepaalde ziekten verhogen de spiegel ook (candida albicans, obesitas). Xeno-oestrogenen komen voor in cosmetica, plastic, schoonmaakmiddelen en medicijnen.  Oestrogeendominantie bij vrouwen leidt tot vettoename op benen en billen, bij mannen leidt dit tot ophoping van vet boven de borstspier. Bij oestrogeendominantie is de oestrogeenspiegel weliswaar hoog, maar dit leidt niet tot hogere seksuele motivatie. Immers, er is sprake van disbalans.

Mannen minder mannelijk door pesticides

Pesticides zijn ook van invloed op de testosteronspiegel. Met name chlorpyrifos  (organochloride pesticide) doet de testosteronspiegel dalen.  We hebben het dan over een daling van 10% , wat best hoog is, vooral voor mannen die al een lage spiegel hebben. Testosteron verlagend zijn vooral carbaryl en naphtalence.

Onderzoekers werden wakker, doordat het effect van pesticides op dieren zichtbaar begon te worden. Wakker worden is een ding, maar actie ondernemen is weer wat anders. En daar is men vaak (te) laat mee. Wakker werd men al 30 jaar geleden, nu zit het milieu vol organochloride pesticides, in bodem en water. Om maar niet te spreken over speelgoed. Maar ze worden ook in groente en fruit gebruikt, en veel van ons groente en fruit komt uit schimmige landen met dito regels. In Florida is het aantal krokodillen drastisch verminderd, en sommige hebben eileiders i.p.v. testikels.  Deze krokodillen leven in de buurt van pesticideproducerende fabrieken. Ook krokodillen die dicht bij bananenplantages leven, zijn 50% dunner dan normaal en hebben hoge percentages pesticides in het bloed.

De organochloride pesticides hebben een negatief effect op vruchtbaarheid.

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)