google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Darmflora Kids Nieuws Voeding

Onderzoek: Probiotica bij autisme vanwege de darm-autisme link

Share Button

Het is goed mogelijk dat stoornissen in het autismespectrum te maken hebben met gastro-intestinale kwesties, zoals darmkrampen en constipatie. Er is een opvallend sterke relatie tussen autisme en darmproblemen. Onze darmen worden ook wel het tweede brein genoemd. De Griekse wijze geneesheer Hippocrates deed 2500 jaar geleden de volgende uitspraak: “Alle ziektes beginnen in de darmen”.

Probiotica bij autisme

Darm-autisme link

De California Institute of Technology publiceerde op 5 december over de relatie tussen darmen en autisme. Nieuw is deze bevinding niet, wel interessant. In 2007 onderzochten wetenschappers van de University of Western Ontario de darm-hersenrelatie, en concludeerden dat er bij autistische kinderen significante verbetering optrad, wanneer tarwe en zuivel uit hun dieet geschrapt werd. Er is een ontstekingsproces in de hersenen van zowel jonge als volwassen patiënten. Genetische- en omgevingsfactoren spelen een rol. Maar immunologische dus ook. Puur genetisch kijken is te simplistisch, net zo simplistisch als puur naar omgevingsfactoren kijken.

Hoe dan ook, bij autisme is er spraken van afwijkende veranderingen in hersenen en ander sociaal gedrag. Onderzoekers hebben vele interviews afgenomen bij ouders, en hieruit blijkt dat in vrijwel alle gevallen:  de ontwikkeling in de eerste jaren van het leven van hun kind normaal verliep, vervolgens traden er gastro-intestinale problemen op, respiratoire infecties, en vaccinaties. Wat betreft vaccinaties:  onderzoekers linken bepaalde vaccinaties ook met autisme, hoewel dit niet bij alle vaccinaties onomstotelijk bewezen is. Dan zijn er nog de pesticides die linken met autisme.

Ondanks deze factoren, is de conclusie dat autisme en darmproblemen met elkaar in verband staan en dat het bannen van tarwe en zuivel significante verbetering opleverde, zeer boeiend: er valt dus wel degelijk een heft in eigen handen te nemen in het verbeteren van symptomen. Onder meer de onderzoeken van de California Institute of Technology (Caltech) University of Western Ontario laten zien dat dé sleutel bij de darmwerking ligt.

Caltech gebruiken daarom een nieuwe behandeling bij autisme en ook bij andere neuro ontwikkelingsstoornissen. Ze zetten probiotica in en tot nu toe blijkt ook inderdaad dat het gebruik van de darmbacteriën bij muizen, de autisme-gedragingen verbeteren. Dit kan baanbrekend zijn.

‘Traditioneel onderzoek heeft autisme als een genetische stoornis gezien en een disfunctioneren van het brein, maar ons werk toont dat darmbacteriën mogelijk bijdragen op een manier zoals nooit eerder erkend is”, zegt biologie professior Sarkis K. Mazmanian.

intestinale eigenschappen van autitisch achtige muizen waren niet optimaal wat inhoudt, dat er materiaal door de bloedbaan gaat, wat normaal gesproken tegengehouden zou moeten worden. De muizen werden behandeld met Bacteroides fragilis, en uit observaties bleek dat hun gedrag veranderde. De muizen communiceerden beter met andere muizen, waren minder angstig, en vervielen minder vaak in herhaalgedrag.

De volgende stap is het testen van probiotica op mensen met autismespectrum stoornissen. Dit gaat binnen twee jaar beginnen.

Share Button

Add Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)