google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Tips Voeding

Raak lichaamsvet effectief kwijt: Intermittent Fasting verslaat elk dieet

Share Button

Lichaamsvet verbranden, en ook nog eens cognitieve alertheid

Intermittent Fasting is onderbroken vasten en zorgt ervoor dat je lichaam meer in vetverbranding zit. Het is al erg populair onder bodybuilders en leidt tot gewichtsverlies en het behoud van je goede gezonde gewicht,  verbeterd concentratievermogen, stabiele bloedsuikerspiegel en fitheid.

Een dieet is het niet. Je hoeft er ook niks voor aan te schaffen. Het gaat niet om niet-eten, wel om een andere planning van eten. We eten meestal minimaal 3x per dag en nemen ook nog tussendoortjes. Bij Intermittent Fasting geef je een andere wending aan je geroutineerde eetpatroon. Je eet een bepaalde periode niet, dit kan dagelijks zijn (bijvoorbeeld je slaat avondeten over, maar eet dan wel iets lichts. Of je drinkt een dag per week groentesap en bouillon). Lees op bodybuilder- en fitnessfora en je hoort enthousiaste verhalen over kwijtgeraakt lichaamsvet, betere mentale alertheid, fitheid. Er is wetenschappelijk onderzoek dat de gezondheidsvoordelen van  Intermittent Fasting aantoont, inclusief de cognitieve verbeteringen. En wat betreft het lichaamsvet: door onze maaltijden en tussendoortjes, zeven dagen per week,  leert het lichaam om suiker als voornaamste brandstof te verbranden. Aan vetverbranding doet het dan gewoon niet meer.

Artsen zijn er positief over

Artsen staan achter deze methode, en zijn er eveneens positief over. Sterker nog, ze noemen het een van de meest krachtige interventies op het gebied van gewichtsverlies en het voorkomen van chronische ziektes. Want we eten maar door en nemen nooit eens een pauze, en dat leidt tot vervelende kwalen. Het lichaam raakt gewend aan vaste patronen en wordt er lui van. Dat geldt niet alleen voor weinig variatie in voeding/en voedingsschema, maar het lichaam went ook aan steeds dezelfde beweging en gaat dan ook in de relaxmodus.

Zelfcontrole met geweldige resultaten

De gezondheidsvoordelen van Intermittent Fasting zijn als het ware ‘bijwerkingen’: je lichaam gaat van suikerverbranding naar vetverbranding als voornaamste brandstof. Het is geweldig dat lichaamsvet verbrand wordt door Intermittent Fasting, maar de voordelen zijn ook niet mis. Het aantal patiënten met diabetes 2 neemt sterk toe en obesitas ook. Intermittent Fasting geeft zelfcontrole, en hierdoor ook zelfvertrouwen en kracht. Je bent geen weerloze slaaf van voedsel.

Recentelijk verscheen in  The Wall Street Journal een stuk over  Intermittent Fasting: het ging over het 5:2 diet, van Dr. Michael Mosley die hier een boek over schreef: The Fast Diet: Lose Weight, Stay Healthy, and Live Longer with the Simple Secret of Intermittent Fasting.

De 5:2 strategie houdt in dat je gewoon eet voor 5 dagen per week, en dat je twee dagen vast. Op deze twee vastendagen adviseert Dr. Mosley dat je 1/4 eet van je normale dagelijkse calorieën, óf 600 calorieën/man en 500 calorieën/vrouw. Je drinkt veel water en thee.

Een citaat uit het betreffende artikel:

“Er is wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat Intermittent Fasting gezondheidsvoordelen oplevert, inclusief  cognitieve verbeteringen.”

De 5:2 strategie is echter geen must, af en toe minderen (een lichte avondmaaltijd) kan ook.

Bevrijding

Door Intermittent fasting toe te passen, ben je zelf baas over je voedingspatroon. Je wordt niet meer geleefd in de zin, dat je dwangmatig van voeding naar voeding gaat. Maar ook, anders  dan bij een dieet dat je strict moet volgen voor de effectiviteit, vul je het naar eigen inzicht in. En dat wat voor jou werkt, moet je vasthouden. Het kan zelfs een bevrijding zijn voor jezelf: eten ? Even een dag wat minder. Morgen weer. Er zijn veel variaties van Intermittent Fasting mogelijk.

Beter dan welk dieet dan ook

Bij vasten denk je aan: niet eten. Maar dit is dus niet het geval. Kies je bijvoorbeeld voor twee dagen per week Intermittent Fasting, dan hoef je dit natuurlijk niet twee dagen achter elkaar te doen. Bovendien eet je nog, maar dan bijvoorbeeld groene smoothies, wat fruit, groentebouillon. En ga je desnoods op de avond eens vroeg naar bed. Een afslankdieet is een stuk moeilijker vol te houden, en mogelijk heb je eens een afslankdieet succesvol volgehouden, maar is dat je een tweede keer ook gelukt? Lukt het je om een afslankdieet een paar keer per jaar te herhalen ? Immers, wanneer je weer normaal gaat eten, vliegen de kilo’s er weer aan. Het loopt vaak uit op een teleurstelling.

Door te veel maaltijden, doet het lichaam gewoon niet meer aan vetverbranding

Wie wil begrijpen waarom Intermittent Fasting zo effectief is, moet de basisprincipes van de stofwisseling begrijpen. Het kost gemiddeld 12 uur om opgeslagen suiker (en geraffineerde koolhydraten) te verbranden, die in je lichaam opgeslagen zijn als glycogeen. De meeste mensen raken hun glycogeenvoorraad niet eens kwijt, omdat er dan weer gegeten wordt. En het lichaam leert hiervan, om suiker als voornaamste brandstof te verbranden. Aan vetverbranding doet het dan gewoon niet meer.

Dus om Intermittent Fasting voor jou te doen werken, moet je dit minstens 8 uur volhouden. Acht uur maar ! Dat is een stuk beter dan een dieet waaraan je 24 uur per dag gebonden bent over een langere periode. Wanneer je bijvoorbeeld de dag pas start met een goede lunch, in plaats van ontbijt, en je houdt het op die dag alleen bij die lunch, kom je al een heel eind. Je glycogeenvoorraad wordt geloosd, en je lichaam gaat in de vetverbranding-modus.

Het is echt niet zo moeilijk, maar eet wél de volgende dingen

Koolhydraten beperk je wanneer je aan Intermittent Fasting doet. Je kunt noten eten, een salade met olijven, eieren, fruit of groene smoothies. Noten geven snel een verzadigd gevoel en zijn gezond.  Neem deze voeding absoluut wel, en weest niet te streng voor je zelf, het laatste dat je wilt is je eiwitten verbranden. Vetten hoef je niet te mijden, maar denk dan aan gezonde vetten zoals olijfolie of kokosolie. Vetten zijn onontbeerlijk en vetten mijden verstoort dan weer de hormoonhuishouding.

In het volgende artikel: Waarom je bij Intermittent Fasting wel lichaamsvet verbrandt en koolhydraatverslaving kwijtraakt

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)