google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Tips Voeding

Vroegtijdige veroudering en klachten door zuurvormende voeding

Share Button
Veel Nederlanders kampen met gezondheidsklachten, die door zuurvormende voeding komen. De klachten lopen uiteen van vermoeidheid, gebrek aan energie, spieraandoeningen tot spijsverteringsproblemen, maag- en darmproblemen, zoals een slechte stoelgang. Ook laat het eten van te veel zuurvormende voeding wat betreft uiterlijk zijn sporen na (een vermoeide uitdrukking, vroegtijdige veroudering).

Vroegtijdige veroudering door zuurvormende voeding

In dit artikel:

 • We verzuren enorm
 • Zuur-base verhouding in balans is antwoord op klachten
 • Alkalisch eten en de rol van donkere bladgroente
 • Ontzuring, wat kunnen we hier verder nog aan doen
 • Basenrijke voeding en zuurvormende voeding
 • Het gaat niet om maagvulling alleen, cellen willen ook gevoed worden
 • Lymfevloeistof ruimt afval op

Ons leven is vaak jachtig, en er is veel gemaksvoeding te krijgen. Het is dus niet zo vreemd dat mensen in grote getalen verzuren. Vaak hebben we niet veel tijd om wat uitgebreider te koken, en maken we het ons makkelijk. Maar voeding in blik en pot bevatten bijvoorbeeld veel conserveringsmiddelen (die zijn zuurvormend), en kant-en-klaar maaltijden zijn ook zuurvormend. Verder bevat onze dagelijkse hoeveelheid voeding veel suiker, witte bloem (snacks, tussendoortjes, ook de ‘gezonde’, snoepgoed, koek) en vlees wat niet in verhouding staat tot de groente en fruit die we dagelijks nuttigen. Daarbij drinken we alcohol, koffie, zwarte thee, frisdranken en nicotine.

Elk soort voedsel verteert weer anders en vraagt om andere enzymen bij het spijsverteringsproces. Teveel verschillende soorten voedsel kan voor verteringsproblemen zorgen. Het is dus belangrijk om goede combinaties te vinden, die een goede spijsvertering bevorderen en ons energie en kracht geven.

De zuur-base verhouding weer in balans brengen is een antwoord op de klachten

Een normale zuur-base balans in de dagelijkse voeding is zeer de moeite waard. Het zorgt er voor dat we weer energie krijgen, dat we ons weer vitaal voelen. Logisch, want de lichaamsfuncties gaan weer beter werken, wanneer het lichaam niet meer overstelpt wordt met teveel zuurvormende middelen. Wanneer je streeft naar een normale zuur-base balans is het handig om te weten welke voeding basenrijk is en welke voeding zuurvormend is. Bewustwording hiervan is een eerste stap in het proces van ontzuring. Zuur in de voeding vormen in ieder geval de koolhydraten en de eiwitten. Voor dierlijk eiwit geldt dit helemaal. Wat betreft vetten kunnen we beter de onverzadigde vetzuren gebruiken.

Ons bloed heeft in principe de perfecte PH balans (waarde 7.365) en het lichaam werkt hard om dit zo te houden. Wanneer je te veel zuren in je bloed hebt, krijg je gewrichtspijn, zin in koolhydraten, slechte adem, hoofdpijn,  heeft het een weerslag op je huid (slapper wordende huid, acne, gezwollenheid) en vermoeidheid. Donkere bladgroente is de meest geconcentreerde bron van voedingsstoffen die er is en is rijk aan mineralen (ijzer, calcium, potassium, magnesium) en vitamines (onder andere vitamine C, E, B en K). Het is goede basisvoeding. Wanneer je voeding de balans heeft tussen zuurvormende mineralen en base vormende mineralen, dan eet je alkalische voeding. Donkergroene bladgroenten past hier goed in en helpt je lichaam om de perfecte PH balans te houden. Het zuurniveau wordt lager, en het verlangen naar junkfood, cafeïne, zoetigheid en alcohol gaat weg.

De kracht die van base vormende voeding komt, heeft mede te maken met chlorofyl. Hoe groener het blad van groente, des te rijker is het aan chlorofyl en base vormende energie. Meer groen eten door groene smoothies, salades en groene sappen verlaagt het risico op ziektes, hooikoorts en eczeem. De balans in de PH waarde hangt ook af van negatieve/positieve gedachten, stress, de manier waarop je ademt.

Basenrijke voeding

 • Alle groenten (met name donkere bladgroente), met uitzondering van erwten, mais, linzen, uien, artisjokken en spruiten.
 • Alle noten en zaden , met uitzondering van pinda’s, sesamzaad, walnoten, lijnzaad, hazelnoten.
 • Granen, graanproducten: sojameel, tofu, gierst.
 • Alle vruchten
 • Kruidenthee, niet-koolzuurhoudend water.

Zuurvormende voeding

 • Vlees en vis: vrijwel alles.
 • Kazen: vrijwel alles. Cottagecheese is de beste keuze.
 • Granen en graanproducten, vrijwel alles.
 • Koffie, zwarte thee, granenkoffie, alcohol, frisdranken en limonades.

Redelijk neutraal

Wanneer je toch alcohol wilt, is witte droge wijn de beste keuze. Specerijen zijn neutraal, rauwe of gekookte worst en vleeswaren ook. Alle soorten melk- en melkproducten zijn redelijk neutraal, met uitzondering van kazen en room. Gist, rietsuiker, honing, sojasaus, diksap zijn redelijk neutraal.

Ontzuring: wat kunnen we hier verder nog aan doen

 • Voldoende beweging nemen
 • Voldoende water nemen, minstens een liter
 • Ontslakkingskuur, voor een goede eerste stap in het ontzuringsproces
 • Een klysma, liefst een basenklysma voor een goede stap in het ontzuringsproces
 • Ademhalingsoefeningen doen
 • Massages op regelmatige basis
 • Stretch oefeningen doen
 • Tussendoor groentensappen drinken

Neem eens groene smoothies

Een groene smoothie maak je van groene bladgroenten. Hoe minder ingrediënten je in de smoothie doet, des te beter zal de spijsvertering verlopen. Bovendien heeft het lichaam minder tijd nodig om de voedingsstoffen te absorberen. Na het drinken van een groene smoothie is het beter om een half uur niks meer te eten. Een groene smoothie bestaat voor het grootste deel uit één bladgroente, voor de smaak voeg je er slechts één stuk fruit aan toe.

Het gaat niet om maagvulling alleen, cellen willen ook gevoed worden

Niet alleen je maag wil gevuld worden, maar cellen hunkeren ook naar voeding en dan wel naar de voedingsstoffen die energie geven. Het is belangrijk dat cellen goed functioneren: immers, zo kunnen er weer nieuwe cellen worden aangemaakt en oude cellen kunnen hersteld worden. Wat we eten kan dit systeem helpen, of belemmeren. Onze maag kan wel gevuld voelen, maar onze cellen sterven wanneer de kwaliteit van voeding te wensen overlaat.  Het menselijk lichaam bestaat uit 10 triljoen cellen. Alles gebeurt op cellulair niveau: infecties, botheling, reproductie. De cellen zijn continu bezig om voedingsstoffen te absorberen. Half verteerd voedsel moet voorkomen worden, omdat het rond de lichaamsorganen, weefsels, cellen en ruimte tussen de cellen blijft hangen. Afvalresten zijn moeilijk kwijt te raken en dit creëert giffen in het lichaam. Het lymfisch systeem moet hard werken om afval- en gifstoffen kwijt te raken.

Deze krachtige ontgiftiger geeft power aan body, brain, beauty en immuunsysteem. Makkelijk te maken!

Vermoeidheid is een hoofdkenmerk van gifstoffen in het bloed. Door vermoeidheid door zuurvormende voeding kan je in een vicieuze cirkel terechtkomen: vermoeidheid zet giffen vrij, waardoor juist vermoeidheid, spanning en stress ontstaat. Giffen komen juist vrij in je ‘schoonmaak’ organen en tussen de lichaamscellen. Dit beïnvloedt de gezondheid nog verder negatief, en ook je gewicht en energieniveau. Ontgiftiging is dan nodig.

Lymfevloeistof

Rond onze lichaamscellen bevindt zich lymfevloeistof. Een van de taken van lymfevloeistof is het verminderen van opgehoopte vervuiling in het lichaam. Het lymfesysteem is deel van het circulatiesysteem, en bestaat uit een netwerk van bloedvaten dat lymfevloeistof direct naar het hart vervoert. Het wordt ook weleens de vuilverzamelaar van het lichaam genoemd, vanwege zijn zuiverende werking. Het beschermt tegen infecties en ziektes. Beweging en een goede ademhaling bevorderen een goede werking van het lymfesysteem. Wanneer er blokkades in het lymfesysteem optreden, heeft dit een negatieve invloed op gezondheid, en veerkrachtig en gezond weefsel. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er sprake is van cellulite. Cellulite komt voor op plekken waar de circulatie niet optimaal is. Vermoeidheid is ook een gevolg van slechte lymfatische circulatie. Investeren in een gezonde lymfefunctie beschermt zowel de lichamelijk als de mentale gezondheid.

In het volgende artikel: tips voor gezonde cellen

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)