google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Tips Voeding

Waarom je bij Intermittent Fasting wel lichaamsvet verbrandt en koolhydraatverslaving kwijtraakt

Share Button

slank

Goede manier om van koolhydraatverslaving af te komen

In het vorige artikel kon je lezen over Intermittent Fasting, wat onderbroken vasten is en zorgt dat je lichaam in de vetverbranding komt. Behalve de verbranding van vet, heeft Intermittent Fasting ook nog gezondheidsvoordelen zoals cognitieve verbeteringen.  Het is de krachtigste manier om gewicht te verliezen en om chronische ziektes te voorkomen.Intermittent Fasting kost geen geld, en het is goed te doen:  je verbrand vetten en in plaats van je slechter voelen zoals bij veel diëten het geval is, verbeteren je humeur en fitheid. En niet onbelangrijk: het is een goede manier om van koolhydraatverslaving af te komen. Ongewenste trek verdwijnt, terwijl lichaamsvet ook verdwijnt.

In dit artikel:

  • Risico’s op chronische ziektes drastisch verminderen
  • Veroudering terugdraaien
  • Ongewenste trek verdwijnt terwijl lichaamsvet ook verdwijnt
  • Twee keer zoveel gewichtsverlies als bij een dieet met beperkte calorie-inname
  • Studie: Intermittent Fasting verhoogt de aanmaak van het HGH hormoon (‘slankheids- en verjongingshormoon’) enorm
  • Veroudering terugdraaien
  • Intermittent Fasting geeft je mentale gezondheid een boost en je humeur een oppepper

Risico’s op chronische ziektes drastisch verminderen

Een van de belangrijkste mechanismen van Intermittent Fasting, heeft te maken met de impact ervan op je insulinegevoeligheid. Suiker en geraffineerde koolhydraten zijn bronnen van energie voor je lichaam, maar komen snel als glucose in het bloed terecht. De insulineweerstand wordt steeds minder effectief.  Een minder effectieve insulineweerstand is de belangrijkste factor bij het ontwikkelen van chronische ziektes, zoals diabetes, hartziektes, en kanker. Onderzoek bevestigt dat wanneer je lichaam bezig is met de vetverbranding, in plaats van de koolhydraatverbranding,  je het risico op chronische ziektes drastisch vermindert.

Veroudering terugdraaien

Onderbroken vasten zorgt voor een goede insulineweerstand, effectieve stofwisseling en stabiel energieniveau. Het draait veroudering terug. Veroudering wordt geassocieerd met de insulineweerstand. Oxidatieve stress wordt verminderd. Intermittent Fasting verminderd het vrijkomen van vrije radicalen in de cellen, en voorkomt zodoende oxidatieve schade aan de cellulaire proteïnes, lipides en nucleïnezuren: deze bevorderen veroudering en de ontwikkeling van ziektes. De weerstand tegen stress, kwalen en veroudering neemt toe. De cellulaire stress response is net zo goed als bij lichaamsbeweging.

Ongewenste trek verdwijnt terwijl lichaamsvet ook verdwijnt

Intermittent Fasting is een van de effectiefste manieren om overgewicht van je af te schudden. Het is in het begin misschien even moeilijk om er je weg in te vinden, maar  wanneer je er eenmaal aan gewend bent, dan merk je dat trek in suiker en geraffineerde koolhydraten verdwijnen. Het verlaagt de spiegel van het zogenaamde ‘hongerhormoon’ (ghrelin)

Twee keer zoveel gewichtsverlies als bij een dieet met beperkte calorie-inname

Een recente studie (oktober 2013) vergelijkt de effectiviteit van Intermittent Fasting versus die van een caloriebeperkend dieet, bij vrouwen met overgewicht. De uitkomst was dat Intermittent Fasting meer effectief om gewicht te verliezen en dat de insulineweerstand meer verbeterde dan bij een caloriebeperkend dieet.

“Deelnemers werden in groepen verdeeld en werden opgedragen om 3 maanden lang 25% minder calorieën te eten. Een groep at twee opeenvolgende dagen per week koolhydraatarm. Een andere groep at zowel koolhydraatarm als caloriearm. Een derde groep at alleen caloriebeperkend. De twee intermittent groepen verloren twee keer zoveel gewicht, als de caloriebeperkende groep. “

Geef niet op. Het lichaam heeft even tijd nodig om de vetverbrandende enzymen te activeren. Sommige mensen hebben een paar weken nodig voordat het lichaam echt vet gaat verbranden. Maar als dit proces eenmaal aan de gang is gezet, en je hebt de draai te pakken, dan merk je dat je niet tevergeefs volgehouden hebt.

Studie: Intermittent Fasting verhoogt de aanmaak van het HGH hormoon (‘slankheids- en verjongingshormoon’) enorm

Dat je van snackgedrag en suiker/koolhydraatverslaving af komt en ook nog eens vetten verbrandt, is geweldig. Maar er zijn nog zoveel andere reden om onderbroken te vasten. Onderzoek uit 2011 toonde aan dat vasten het HGH hormoon enorm verhoogt. Het HGH hormoon wordt ook wel het fitheid-, slankheid-, en/of anti-verouderingshormoon genoemd. Het hormoon zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en onderhoudt botten, weefsels en spieren. Bovendien zorgt het voor een effectieve stofwisseling. De enige andere manier om de HGH spiegel een boost te geven is interval training.

            Normaliseert je insuline en leptine weerstand, wat de sleutel voor optimale gezondheid is             Verbetert biomarkers voor ziektes
            Normaliseert ghrelin spiegel, of te wel het ‘hongerhormoon’             Vermindert onstekingen en schade door vrije radicalen
            Verlaagt triglyceridewaarden (cholesterol)             Houdt geheugen en leervermogen goed

Intermittent Fasting geeft je mentale gezondheid een boost en je humeur een oppepper

Met de dreiging van de Alzheimer epidemie, is het de moeite waard om een strategie als onderbroken vasten toe te passen. Uit een hierboven aangehaald (gelinkt) onderzoek en hier (citaat van professor neurowetenschappen dr. Mattson) :

“Onderbroken vasten voor korte perioden van 16 tot 24 uur verminderd de stress. De hersenen zetten neurotrofe eiwitten vrij die de groei van neuronen en andere cellen ondersteunen. Zoals beweging de spieren sterker maakt, maakt vasten het brein sterker.  De chemische lichaamsprocessen die vrijkomen door vasten zijn hetzelfde als wanneer er gesport wordt en geven het humeur een oppepper. “

Hersencellen worden dus geactiveerd en omgezet in nieuwe neuronen, en dit activeert weer andere chemische processen die bevordelijk zijn voor de mentale gezondheid. De neurotrofe eiwitten beschermen de hersencellen voor veranderingen die geassocieerd worden met Alzheimer en Parkinson.

Wanneer je wilt starten, eet dan drie uur voordat je gaat slapen niets. Wanneer je eet, minimaliseer dan koolhydraten als pasta, brood, aardappelen. Eet in plaats daarvan eieren, avocado, kokosolie, olijfolie, noten, zaden. Een onderzoek naar het eten van noten heeft uitgewezen dat dit slanker maakt, vooral rond de taille. Bovendien bevatten ze de goede vetzuren. Noten zijn wel calorierijk, dus hou het bij af en toe een klein handje.  Groentebouillon en groene smoothie zijn ook in te passen. Je ziet het: er is nog genoeg om te eten.

Nóg een bijkomend voordeel is dat Intermittent Fasting de gezonde micro-organismes in de darmen bevorderen. En gezondheid begint in de darmen. Maar liefst 80% van je immuunsysteem ligt in je darmen. Hou vol, het kan een paar weken duren voordat de vetverbrandende enzymen goed geactiveerd zijn. Maar wanneer dit eenmaal aan de gang is, ervaar je de vele voordelen van Intermittent Fasting.

Gebruikte bron:

http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2013/12/20/intermittent-fasting-weight-loss.aspx#_edn3

Referenties

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)