Brein Giffen Kids Nieuws

Voeding vol pesticiden, verantwoordelijk voor verandering hersenstructuur kinderen

Share Button

Chloorpyrifos mag in Europa overal op gewassen worden gespoten, maar helaas is deze stof zeer giftig. Die ontdekking deden onderzoekers van de Columbia Universiteit in New York. Kinderen die relatief veel chloorpyrifos binnenkrijgen kinderen hebben een andere hersenstructuur.

Pesticiden, andere hersenstructuur

Voeding zit vol pesticiden – Hersenstructuur kinderen verandert
Pesticiden zijn nog schadelijker voor ongeboren kinderen dan tot nu toe aangenomen. Ze zorgen namelijk voor hersenbeschadiging.

Door chloorpyrifos hebben telers minder last van meikevers, kniptorren en langpootmuggen. Daardoor wordt de spinazie niet aangevreten en krijg je meer opbrengst en een betere prijs bij de kritische consument. Alleen zou die consument ook op ander gebied kritisch moeten zijn, want chloorpyrifos is zeer giftig. Ander fruit dat boordevol chloorpyrifos zit zijn de mandarijnen.

Kinderen met hersenafwijkingen

Die ontdekking deden onderzoekers van de Columbia Universiteit in New York. Ze onderzochten kinderen, wiens moeders tijdens de zwangerschap relatief veel chloorpyrifos binnenkregen via voedsel. Het bleek dat deze kinderen een andere hersenstructuur hebben dan kinderen die het middel niet binnenkregen. Vooral de gebieden die emotie, impulscontrole en concentratie regelen, waren kleiner dan bij een normaal kind behoort te zijn. Ook waren de hersenen van jongens en meisjes, die aan de pesticide waren blootgesteld gelijkvormiger, terwijl er juist verschillen horen te bestaan tussen de twee seksen. Dat komt overeen met experimenten, die tonen dat dieren minder geslachtskenmerken hebben, wanneer ze blootstaan aan pesticiden.

Kinderen behoren tot meest kwetsbare groep

Volgens de onderzoekers is de uitkomst van hun studie ‘verontrustend’, vooral omdat chloorpyrifos op zo’n grote schaal wordt gebruikt. Ze raden aan de stof beter te onderzoeken en spaarzamer te gebruiken. Als het aankomt op pesticiden behoren kinderen tot de meest kwetsbare groep. In verhouding met volwassenen drinken ze 2,5 keer meer water, eten 3 tot 4 keer meer voedsel en ademen 2 keer meer lucht. Ze absorberen dan ook een hogere concentratie van pesticiden dan volwassenen. Baby’s en kinderen worden ook geconfronteerd met unieke blootstelling vanwege de manier waarop ze omgaan met de wereld: ze kruipen op de grond en stoppen dingen in hun mond, inclusief hun vingers. Ze hebben ook te maken met blootstelling tijdens de kritieke periode in de baarmoeder en via moedermelk. Het ontwikkelen van hersenen en lichaam Omdat ze zo snel groeien, zijn zuigelingen en jonge kinderen gevoeliger voor de effecten van blootstelling aan pesticiden dan volwassenen. De ontwikkeling van hersenen en organen zijn centraal in de complexe en kwetsbare ontwikkelingsprocessen, die de groei van weefsel en orgaanontwikkeling reguleren. En deze ontwikkelingsprocessen kunnen onherroepelijk worden ontspoord door de blootstelling aan pesticiden.

Onderzoek wijst ook uit dat kinderen die blootgesteld worden aan pesticiden, hetzij in de baarmoeder of tijdens andere kritieke periodes, geconfronteerd worden met aanzienlijke gezondheidsrisico’s als:

•Aangeboren afwijkingen
•Neurologische vertragingen en cognitieve stoornissen
•Jeugdhersentumoren
•Autisme Spectrum Stoornissen (ASS)
•Aandachtstekort / hyperactiviteitstoornis (ADHD)
•Endocriene verstoring

Pesticiden ook via water en bodem

Veel van de ergste pesticiden, bekend als “persistente organische verontreinigende stoffen”, of POP’s, vervuilen reeds jaren ons water en de bodem. Ze verplaatsen zich met de wind, in stromen, rivieren en oceanen en concentreren zich als ze de voedselketen binnendringen. Andere pesticiden zijn zo breed en intensief gebruikt, dat ze onze voedsel- en watervoorziening vervuilen (chloorpyrifos en atrazine zijn goede voorbeelden). Dus hoewel kinderen van boeren en landbouwpersoneel een van de hoogste risico’s lopen, verontreinigen bestrijdingsmiddelen het milieu en dringen de voedselvoorziening binnen, op een zodanig wijze dat zelfs kinderen in cafetaria’s in de stad geconfronteerd worden met dagelijkse blootstelling!

Pesticiden in voeding

In Engeland bevat een derde deel van de voeding sporen van pesticiden. Er worden meer dan 400 soorten verschillende chemicaliën gebruikt in landbouwmethodes, om insecten en onkruid te verdelgen. Zo worden bijvoorbeeld Cox appels 16 x bespoten met 36 soorten pesticides. Hiervan zijn slechts 4 chemicaliën toegestaan, en dan ook alleen maar af en toe. Ook Panga/Tilapia vis zit vol chloorpyrifos, én spinazie. Druiven bevatten ook veel pesticiden.

Wijn: boordevol pesticiden

-Twee glazen per dag gezond? Het Pesticide Action Network Europa heeft een onderzoek uitgevoerd, waaruit blijkt dat veel wijnen, die in de Europese Unie verkocht worden, sporen van pesticiden bevatten. Veertig flessen, waaronder ook flessen uit beroemde wijnkelders, werden geanalyseerd. Het resultaat is alarmerend! ALLE flessen wijn bevatten pesticiden, in één fles wijn zaten zelfs meer dan 10 soorten. Sommige flessen bevatten pesticiden, die kankerverwekkend, mutageen en endocrien verstorend zijn. Ook uit een rapport van het Franse Ministerie van Landbouw blijkt dit alarmerende probleem: 15 soorten pesticiden gaan automatisch over van druif in wijn. Druiven zijn de meest vervuilde fruitsoort in de Europese Unie. Maar ook melkproducten, vlees en vis zitten vol pesticiden. Nederland scoorde al in 2008 slecht, België komt op de tweede plaats

Al in 2008 liet de European Food Safety Authority (EFSA) weten dat de maximale toegestane hoeveelheid aan residu’s van pesticiden in voedsel omlaag moet. Nederland scoorde slecht in een EU rapport. Het aantal overschrijdingen in de Nederlandse winkelrekken neemt ook nu nog toe. Helaas ziet de landbouwsector en pesticiden industrie een verbetering van de wetgeving vooral als een beperking van hun bewegingsvrijheid. Zij zijn blijkbaar bang dat het doorvoeren van strenge voorstellen leidt tot productie- en inkomensverlies. Een kortzichtige gedachte, vindt Velt, want vooruitstrevende wetgeving leidt altijd tot nieuwe innovaties. Kijk maar naar biologische landbouwers, die doen het zonder chemische pesticiden. Rapport WWF: ‘Chain of contamination – the food link’ Uit dit rapport van WWF blijkt dat al onze voeding, zelfs de gezondste!, verontreinigd is.

Sinds enkele jaren maken wetenschappers zich meer en meer zorgen over de aanwezigheid van hardnekkige vervuiling in het milieu. Het nieuwe rapport bevestigt die trend. Het WWF trof industriële chemische producten zoals pesticiden, PCB’s en brandvertragers aan in voedingsmiddelen, die in heel Europa worden verbruikt. Melkproducten, vlees, vis… geen enkel voedingsmiddel ontsnapt eraan. Die vaststelling, die door het WWF werd neergepend in een zopas verschenen rapport, bewijst dat de voeding een niet te onderschatten rol speelt in de vervuiling, waarmee de mens, de fauna, de flora en het milieu als geheel worden geconfronteerd. Het WWF spreekt dan ook van een potentieel risico, dat ernstige ziekten zich ontwikkelen.

Share Button

2 Comments

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • mens-dier-en milieuvriendelijk heeft de toekomst

  giftige chemicaliën zijn oorlog tegen het leven
  en uiteindlijk kent oorlog alleen verliezers

  dus

  WEG MET DE PESTICIDEN

  VROEGER KON HET OOK ZONDER
  ECO IS ZO IE ZO ZONDER GIFTIGE PESTICIDEN

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.