E-nummers Misleiding Tips Voeding

Tonijnsalade waar geen tonijn in zit. Maar wat er wel in zit, is schrikbarend !

tonijnsalade

Een broodje met lekkere frisse tonijnsalade smaakt goed op zijn tijd.  Het lijkt toch redelijk gezond, dus zou op zich een goede keuze zijn. Dus snel een bakje gekocht bij de Jumbo. Het viel wel wat tegen, toen  ik bij het smeren de gladde egale brij zag.

Tonijnsalade: waar is de tonijn?

tonijnsalade
In sommige tonijnsalade zit geen greintje tonijn

Geen stevigheid, maar een mager en slap smeerseltje. Geen tonijn, ook geen stukje augurk. Dit is toch meer een basis om een tonijnsalade te maken: waar je zelf nog tonijn en augurk of een uitje aan toe moet voegen.  Een blik op de opsomming van ingrediënten toonde dat er wel gekookte tonijn in zou moeten zitten. Waar die dan gebleven was? Misschien wel helemaal stuk gekookt in het productieproces. 

Ook al geen augurk

Ook de augurk staat op het ingrediëntenlijstje, maar was niet te zien, laat staan proeven.  Toch zit de salade propvol met ingrediënten. Je staat er niet bij stil als je zo’n bakje salade koopt, wat daar allemaal voor troep – ook aan E-nummers-  inzit. Schrikbarend.

Wel veel additieven

Gekookte tonijn, augurk (beiden niet terug te vinden), plantaardige olie, water, natuurazijn, suiker, zout, mosterd, scharreleigeel, groente-extracten  en een beetje tomatenpuree vond men bij Jumbo duidelijk niet voldoende. De salade is ook ‘verrijkt’ met:

 • Arabische gom (verdikkingsmiddel, maar hij was erg dun): E412
 • E415 (verdikkingsmiddel)
 • Gemodificeerd maïszetmeel
 • Glucose-fructosestroop
 • Zuurregelaar E262 (Natriumwaterstofdiacetaat)
 • Conserveermiddelen E202, E211  (resp. Sorbinezuur en Natriumbenzoaat)
 • Voedingszuren
 • Melkzuur/Citroenzuur
 • Gistpoeder
 • Kleurstoffen E161b (Luteïne), E161c
 • Aroma
 • Rookaroma
 • Anti-oxidant E385 (Calciumdinatrium-EDTA, synthetische metaalbinder en stabilisator)
 • Maltodextrine

Al deze ingrediënten stonden niet garant voor smaak.

Die E-nummers…

Een klein onderzoekje naar de mogelijke bijwerkingen van de E-nummers leverde het volgende op:

 • E385: Overgeven, diarree, buikkrampen, verstoring bloedstolling, bloed in urine. Bij proefdieren tastte E385 het cellulaire metabolisme aan, met beschadiging van chromosomen tot gevolg. E385 is in Australië verboden.
 • E161b: Wordt als onschuldig beschouwd, maar astma, netelroos en neusverkoudheid tot gevolg hebben.
 • E161c: Niet veel informatie over, wel verboden in Zwitserland.
 • E415: Xanthaangom. Kan astma-aanvallen, huidreacties en ademhalingsallergieën veroorzaken.
 • E412: Kan huidreacties veroorzaken, en bij grote doses slechte opname van mineralen.
 • E262: In rapporten wordt een waarschuwing gegeven voor zwangere vrouwen en baby’s
 • E-202: Kaliumsorbaat, een chemisch conserveermiddel
 • E-211: Chemisch conserveermiddel, gemaakt uit chemisch conserveermiddel benzoeenzuur. Bijwerkingen: gedragsstoornissen, hyperactiviteit, oogirritaties, netelroos, astma, darmstoornissen, groei- en neurologische aandoeningen, slapeloosheid. Er zijn verbanden gelegd met leukemie bij zowel mens als dier. Kankerverwekkend.

Voortaan maar weer zelf tonijnsalade maken. Kost weinig tijd en moeite, het is lekker en puur. Bovenstaande ingrediënten zijn zo onzinnig en helemaal niet nodig voor een goeie salade.

21 Comments

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Ik zelf zou helemaal geen tonijnsalade meer maken. Als ik juist ben ingelicht, komt alle tonijn (kwam alle tonijn) uit de pacific ocean en die is onderhand zo radioactief dat er bijna geen tonijn meer uit komt.

 • Eigenlijk te erg voor woorden….. zoveel troep in zo’n klein bakje, dat het erin past ?
  Er staat geen E621 bij…. maar ik denk dat het er wel in zit… (om een een beetje smaak aan te geven? ) misschien valt het onder de noemer ‘ aroma’? Er zijn tenslotte tientallen synoniemen voor te verzinnen zonder dat ze er daadwerkelijk E621 op hoeven zetten…
  Zonde…. en Vooral jammer….

 • De term gistpoeder wordt vaak gebruikt voor E621…. aangezien steeds meer mensen dat E-nummer kennen en vermijden…

 • Het wordt tijd dat normen weer op gezonde wijze gehanteerd worden. Vers is vers en fruit is fruit. Tegenwoordig is het bijvoorbeeld toegestaan om te vermelden 100 procent verse jus terwijl het afkomstig is uit concentraat. De term aardbeienjam mag je gebruiken wanneer er minimaal 8 procent (deze gok ik even) aardbeien gebruikt wordt.
  Er wordt steeds meer aan normvervaging gedaan. Ik was ooit in een straat met kleine arbeiderswoningen op zoek maar een aangeboden herenhuis. Makelaars maken er ook een potje van. Nog even en ze bieden bungalows aan op de vierde verdieping. Als het om voedsel gaat moet je nog beter opletten wanneer er kant en klare zaken, zoals maaltijden, worden aangeboden

 • Hoi Alexandra,

  Leuk dat je van elk E-nummer hebt uitgezocht wat de mogelijke bijwerkingen kunnen zijn. Echter ben je vergeten te vermelden bij welke dosis deze effecten kunnen plaatsvinden. Dit aangezien de dosis bepaald of iets giftig is. Anders kan ik je ook wel vertellen dat je door een te hoge dosis water en/of zuurstof zal komen te overlijden.

  Verder betekend het woord chemisch niet dat het ongezond o.i.d. is. zo is de tot dusver meest giftige stof (dus de stof waarbij je de kleinste dosis nodig hebt om te overlijden) een die in de natuur geproduceerd wordt.

  Daarnaast is de toevoeging van conserveermiddelen aan etenswaar duurzaam te noemen. Hierdoor is mogelijk om het eten langer te bewaren, waardoor er meer van gegeten kan worden en er uiteindelijk minder weggegooid hoeft te worden. Voedselverspilling is in de Westerse wereld een groot probleem, iets waar men zich drukker over mag maken dan het wellicht te veel binnenkrijgen van een chemische stof.

 • Vroeger had ik beroepshalve regelmatig met bepalingen uit de Warenwet te maken. Zo mocht (geen idee of het nu nog zo is) een product pas een bepaalde omschrijving meekrijigen als er bijvoorbeeld een vastgesteld minimum hoeveelheid van iets in zat. Bijvoorbeeld: chocolade, roomboter, amandelen, appel enzovoort.
  Kennelijk is er dus ergens iets veranderd om misgegaan, want als hier wordt vermeld dat er geen verse tonijn in zit dat mag het volgens mij die naam helemaal niet dragen. Gekookte tonijn dus. Jaja. Hoeveel, is dan de vraag, en hoelang gekookt? Bij te lang koken veranderd de celstructuur en blijft er iets over dat niets meer met vis te maken heeft maar elementen zoals proteinen, vetzuren en zo. De producenten zullen er dus op moeten worden aangesproken, maar voor wat de rest van de ingredienten betreft blijft het een gevaarlijke cocktail.

 • Bij uit concentraat verkregen vruchtensap mag suiker toegevoegd worden zonder dit te vermelden.Dit is maar een voorbeeld waaruit blijkt dat de voorlichting steeds onbetrouwbaarder wordt. Hoe nu verder ?

 • lijkt mij een product waar de verpakking beter eetbaar en gezonder is dan de inhoud! Een volkomen overbodig product waar de producent zich diep, heel diep voor zou moeten schamen….! Bah!

 • En als de EU het nieuwe handelsverdrag met de VS (TTIP) er heeft doorgejaagd, hoeven ze nog minder op de etiketten te vermelden.

 • Ok, en dan ga je nu zelf tonijn maken met vis die in een smerige zee heeft geleefd. En wat ga je er aan toevoegen….? Uiteindelijk ontkom je er niet aan. Je typt dit artikel en post het via Internet. STRALEN! Waar hebben wel het over we vergiftigen ons zelf ook. Drm gwn genieten en niet stressen om wat voor nrs dan ook. Dood gaan we toch wel. Anders moeten we weer back tot basics. Geen telefoons geen Internet zelf jagen enz. Dat is de enige oplossing

 • wat ik al helemaal niet begrijp is waarom er overal, bijna letterlijk, overal suiker in gepropt wordt?
  En dan maar gewoon zelf maken, is het lekkerst!

 • Tja,daarom ga ik naar een winkel waar alles op natuurbasis is,ook mijn brood koop ik daar(zuurdesembrood)Wel wat duurder maar gezonder
  Heb ook zo,n boekje met e nummers,neem ik altijd mee.
  Er is een onderzoek geweest dat mensen kanker kregen van de rotzooi die in het eten zit,geloof ik wel

 • Even een paar statistieken over die 2 e-nummers die ergens verboden zijn (Dus wel heel erg slecht zullen zijn, niet?) van http://www.food-info.net/


  E161c, Cryptoxanthin:

  Origin: Natural colour, present in many plants. Commercially prepared from Physalis species.
  Function & characteristics: Yellow food colour. Slightly soluble in water.
  Products: Rarely used. If used only in confectionary.
  Daily intake: Up to 5 mg/kg bodyweight.
  Side effects: No side effects known. It has some vitamin A activity.
  Dietary restrictions: None, E161c can be consumed by all religious groups, vegans and vegetarians.

  Volgens wikipedia:


  Kryptoxanthine is een natuurlijke rode kleurstof. Ze komt voor in bloemen en wortels van planten van de soort Physalis, maar ook in sinaasappelschil, papaja, eierdooier, boter en in serum van runderbloed. Scheikundig behoort kryptoxanthine tot de carotenoïden, meer bepaald tot de xanthofyls. Het is nauw verwant aan beta-caroteen: het enige verschil is een toegevoegde hydroxylgroep (-OH). Het is oplosbaar in chloroform, benzeen, pyridine en koolstofdisulfide. Het menselijk lichaam zet kryptoxanthine om naar vitamine A, het geldt daarom als provitamine A. Het is een antioxidant en kan dus helpen om kanker te voorkomen. Het is toegelaten als voedingsadditief om te kleuren onder E-nummer E161c.

  E161c zit gewoon van nature in dingen die we met regelmaat consumeren: sinaasappelschil, papaja, eierdooier, boter. Bovendien kan het helpen kanker te voorkomen. Tsjonge, dat E161c is wel erg slecht voor je zeg.


  E385 Calcium disodium EDTA

  Origin: Calcium/sodium salt of EDTA (385), a synthetic compound.
  Function & characteristics: Metal scavenger, stabiliser (also used after heavy metal intoxication to remove metals from the body).
  Products: Many different products.
  Acceptable Daily Intake: Up to 2.5 mg/kg body weight.
  Side effects: None known in the concentrations used. Long-term exposure to high doses may result in depletion of metal(s) from the body (iron).
  Dietary restrictions: EDTA and edetates can be used by all religious groups, vegans and vegetarians.

  E385 is dus een zout dat in veel producten gebruikt wordt, wat ok gebruik wordt om een zware metalen vergiftiging te bevechten. In hoge concentraties kan het resulteren in een tekort aan ijzer, maar dus niet in de concentraties waarin het gebruikt wordt.

  Het valt allemaal wel mee.
  Wat volgens mij ongezonder is, is dat gestress over welke e-nummers er wel niet in al je producten zit.

 • Het is vreselijk dat dit allemaal is toe gestaan,alle E nummers opgeschreven ga nog beter uit kijken Dank jullie wel,fijne dag

 • @GoedGezond

  Bronnen? Zijn dit conclusies uit wetenschappelijk onderbouwde studies?
  Of meer in de zin van “In hoge concentraties kan het schadelijk zijn, dus we moeten het helemaal niet meer binnen krijgen!”?

  Cryptoxanthine is naar uw mening beter “te vermijden”, dan zou ik maar m’n best doen niks meer te eten waar sinaasappelschil, papaja, eierdooier of boter in zit.

 • Volgens mij gaat het er in dit stukje over hoeveel ze i n z o’ n k l e i n b a k j e stoppen en ze bannen het niet voor niks.

  Ja kan kritisch zijn over 2 nummers maar dan blijven er nog genoeg over IN ZO’N KLEIN BAKJE

  Daar gaat het volgens mij om.

 • @Goedgezond

  Over cryptoxanthin: zoals u zelf zegt is dit een antioxidant, wat wil zeggen dat het ook radicalen afvangt. Deze radicalen zijn zeer reactief en kunnen met DNA reageren, waardoor mutaties in het kunnen DNA optreden, wat vervolgens tot de ontwikkeling van kanker kan leiden. De vorming van radicalen in je lichaam is onvermijdelijk aangezien moleculen nu eenmaal botsen en bij een bijna verwaarloosbaar deel van deze botsingen is genoeg energie betrokken om een dizuurstof te splitsen in twee radicale zuurstof atomen. Om deze radicalen af te vangen zijn stoffen met een dubbele binding zeer geschikt bijv onverzadigde vetten en ook antioxidanten. Hierdoor kan je stellen dat wanneer je geen antioxidanten binnenkrijgt de kans op kanker toeneemt en dit weegt hoger dan een mogelijk verminderde overlevingskans bij een zeer zeldzaam soort kanker.

  Verder staat er niks in uw bronnen over een verminderde en/of negatieve werking doordat dat de stof geïsoleerd is.

  Mocht u geïnteresseerd zijn in radicalen, dan bied vrijwel elk basisboek chemie uitkomst.

 • Als het alleen bij dat bakje “tonijnsalade” blijft geloof ik best dat je er niet ziek van word. Helaas zit in bijna al het supermarkt voer rotzooi dus krijg je vanzelf teveel meuk binnen. Het gaat erom dat het in natuurlijke staat je lichaam berijkt (zoals sinaasappel schil? (Wie eet dat nou?)) dan zitten er ook de tegenhangers in de het verwerkbaar maken voor je lichaam.
  Omega 3 zonder omega 6 is ook slecht. Dus gewoon weer zelf koken en boodschappen doen op de markt en bij een goede slager (bio winkels nog beter).
  Terug naar de tijd voor de supermarkt lijkt me een goede keuze…

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)