E-nummers Misleiding Nieuws Voeding

Misleiding in supermarkt: groot deel voedselproducten foutief geëtiketteerd/bevat niet wat er op staat

Uit een grootschalige laboratoriumtest blijkt dat zeker een derde van de voedselproducten in de winkel niet bevat wat wordt beweerd of foutief is geëtiketteerd. Dat meldde The Guardian met betrekking tot de Engelse supermarkten. In Nederland is het niet veel beter gesteld. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit stelt dat het ‘aanpakken van misleiding geen prioriteit heeft.’

Slecht gesteld

In het artikel staat dat er mozzarella wordt verkocht die voor minder dan de helft uit kaas bestaat, ham op pizza’s die bestaat uit gevogelte of een vleesemulsie en bevroren garnalen die voor de helft uit water bestaan, blijkt uit de laboratoriumbevindingen. Ook is er rundvlees vermengd met varkensvlees en gevogelte. Een kruidenthee bleek geen kruiden te bevatten en geen thee te zijn, maar glucosepoeder met daarin een medicijn tegen obesitas. De ‘thee’ bevatte dertien keer de normale dosis van het medicijn dat door een deskundige moet worden voorgeschreven. Voor de test zijn negenhonderd monsters genomen uit consumentenvoedsel dat wordt verkocht in het Engelse West Yorkshire. Experts vrezen dat de tests een weerspiegeling zijn van landelijke voedselverkoop.

De bevolking loopt mogelijk gevaar, omdat er voor overheden minder geld beschikbaar is voor controle op en analyse van voedsel.

Hoe is het in Nederland ?

Foodwatch:

“Misleidende etiketten worden ook regelmatig in Nederland geconstateerd. Naar aanleiding van het artikel in The Guardian werd foodwatch dan ook direct door de media benaderd om een reactie te geven. In de reactie stelden wij dat er geen reden is om aan te nemen dat de situatie in Nederland anders is. Wij pleiten dan ook voor maatregelen die jou de garantie kunnen bieden dat je weet wat je eet.”

“In de gemiddelde supermarkt liggen zo’n 30.000 producten. We hebben in de afgelopen jaren een flink aantal voorbeelden van misleiding aan de kaak gesteld. Denk aan Kellogg’s Frosties met een ‘melk en graan’ suggestie, terwijl deze repen in werkelijkheid geen graan bevatten en voor een derde uit suiker bestaan. Of het puur&eerlijk-merk van AH dat de suggestie wekt dat een product én puur én eerlijk is. In werkelijkheid zegt het merk alleen dat minstens één ingrediënt verantwoord is. De rest, van de samengestelde producten, kan net zo goed bestaan – en bestaat ook werkelijk – uit smaakversterkers, E-nummers, dieronvriendelijk vlees of melk uit de bio-industrie. En wat denk je van ‘Pure&Natural’ Cashewnoten? Je krijgt (ten onrechte) de indruk dat het om een biologisch en puur product gaat. Bovendien komt de smaak niet alleen van de grote hoeveelheid zout, maar ook van suiker, smaakversterker en aroma.”

NVWA: misleiding aanpakken heeft geen prioriteit

De onjuiste of misleidende etiketten komen volgens foodwatch en andere deskundigen doordat het aantal steekproeven is afgenomen. Hier liggen voornamelijk bezuinigingen, die de laatste jaren ook in Nederland zijn doorgevoerd, aan ten grondslag. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de instantie die eigenlijk over ons voedsel zou moeten waken, stelt simpelweg dat de aanpak van misleiding ‘geen prioriteit’ is. Terwijl het probleem in Nederland mogelijk nog groter is dan in Engeland. Onderzoek van de Consumentenbond liet in 2013 namelijk zien dat vrijwel álle door hun onderzochte voedseletiketten fouten bevatten. Zo kloppen hoeveelheden regelmatig niet, staan ingrediënten veelal niet op het etiket of, indien ze er wel op staan, zitten ze juist níet in het product.

Bron: ANP, Foodwatch

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)