Tips Voeding

Bloemkool, heel gewoon: maar óók een superfood te noemen

bloemkool

Bloemkool wordt overschaduwd door zijn populaire neefje broccoli. Terwijl de hoeveelheid voedingsstoffen in bloemkool toch indrukwekkend is. De kool zit vol vitamines, mineralen, antioxidanten en andere stoffen. De groente is misschien een tikje ordinairder dan andere supergezonde voeding, maar qua gezondheidsvoordelen doet de kool er echt niet aan onder.

De gewone bloemkool, ook een superfood

Preventief bij kanker

Bloemkool bevat sulforafaan, een bestanddeel van sulfur en deze stof doodt kanker stamcellen. Bovendien remt het tumorgroei. Volgens sommige onderzoekers kan de eliminatie van kanker stamcellen de sleutel zijn om kanker onder controle te krijgen. Onderzoek heeft aangetoond dat de combinatie van bloemkool met kurkuma prostaatkanker helpt voorkomen en ook kan behandelen.

Een studie die gepubliceerd werd in Carcinogenesis  liet zien dat sulforafaan het aantal tumoren bij dieren verminderde en dat het de groei van borstkankercellen remde.

Maar ook andere bestanddelen in bloemkool hebben een anti-kanker effect.Volgens het Amerikaanse National Cancer Institute:

“De aanwezigheid van isothiocyanaten remmen de ontwikkeling van kanker in verschillende organen bij ratten en muizen.”

Goed voor het hart

Sulforafaan in bloemkool verbetert de bloeddruk aanzienlijk, en ook de nierfunctie. Onderzoekers geloven dat de voordelen van sulforafaan te maken hebben met een verbetering van DNA methylatie, welke onontbeerlijk is voor een normale cellulaire functie. Het is vooral voordelig voor de binnenkant van de vaten.

Ontsteking remmend

Hele lichte ontsteking in het lichaam is nodig om gezond te blijven. Echter, maar al te vaak loopt dit uit de hand. Bijvoorbeeld door gluten. Wanneer het immuunsysteem onterecht een ontstekingsreactie uitlokt terwijl dit niet behandeld wordt, kan dit schade leiden: er ontstaan ziektes. Bloemkool houdt dit in balans, mede door het bestanddeel 3-carbinol of I3C. Dit voorkomt onnodige ontstekingsreacties.

Vol vitamines en mineralen

Hoewel het Voedingsbureau zegt dat we genoeg hebben aan 2 ons groenten en 2 stuks fruit per dag (en zelfs waarschuwt tegen superfood !) is dit echt wel achterhaald. Met bloemkool krijg je in ieder geval veel vitamines en mineralen binnen. Een portie bloemkool bevat 77% van de ADH vitamine C. Verder zit bloemkool vol vitamine K, proteïne, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B6 en B5, foliumzuur, kalium en mangaan.

Boost voor brein

In bloemkool zit ook choline, een B vitamine die belangrijk is voor de conditie van de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat choline de hersenfunctie sterk verbetert. Het zou zelfs geheugenproblemen als gevolg van het ouder worden voorkomen. Zelfs beschermt de hersenen tegen giffen.

Ontgifting

Bloemkool ondersteunt het lichaam gifstoffen kwijt te raken. De antioxidanten, zwavelbestanddelen en de glucosinolaten ondersteunen elkaar bij het ontgiften en activeren de ontgiftingsenzymen.

Spijsvertering

Bloemkool bevat veel vezels. Maar dat niet alleen. Volgens World’s Healthiest Foods beschermen de sulforafanen tegen de Helicobacter pylori bacterie  (veroorzaker van maagzweren, maagvliesontstekingen).

Antioxidanten

Als je bloemkool eet, val je met je neus in de antioxidanten: beta-caroteen, kamferol, quercetine, rutine en nog veel meer. Zolang je je voedt met deze stoffen, hou je het verouderingsproces tegen en heb je bescherming tegen vervuiling.

Niet alleen de bloemkool is oergezond, maar ook andere koolachtigen/aanverwanten:

 • Broccoli
 • Spruiten
 • Chinese kool
 • Witte kool
 • Paksoi
 • Rucola
 • Boerenkool
 • Mierikswortel
 • Radijs
 •  Waterkers
 • Koolraap
 • Wasabi

Hoe meer groenten je van bovengenoemde opsomming eet, des te beter het is voor je gezondheid. Een kopje boerenkool bevat 10.000 ie vitamine A (200% ADH). Kolen zijn rijk aan vitamine K1 en B.

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)