Nieuws

Kruisbes (Amla), zelf te drogen, heel geschikt voor gezichtsverzorging.

Hoe kom je aan de kruisbes en hoe droog je de bessen zelf ?

De kruisbes wordt in Aziatische landen al van oudsher gebruikt voor een mooie huid en haardos. Amla zit vol vitamine C, maar bevat ook veel andere antioxidanten, die zelfs nieuw collageen aanmaken.  Kruisbes is hierdoor ook heel geschikt voor gezichtscrubs en -maskers. En hoe kom je aan de bes en hoe droog je de bes eigenlijk zelf ?

Kruisbes zelf drogen

Gezichtsscrub en gezichtsmasker van kruisbes

Scrub

Van gedroogde kruisbes of kruisbespoeder kun je een gezichtsscrub maken. Vanwege de antibacteriele werking verbeteren acné en vette huid hierdoor. Kruisbes heeft sterk adstringerende eigenschappen. (Een droge huid kan daarom trekkerig aanvoelen na een behandeling met kruisbesextract. )

Indien je gedroogde kruisbes gebruikt: vermaal dit tot een grof poeder.

Meng het kruisbespoeder (dat niet te fijn is) met warm water of yoghurt en maak hiervan een fijne pasta met de staafmixer. De pasta is het basis ingrediënt. Je huidtype bepaalt wat hier verder aan toegevoegd wordt.

  • Vette huid: honing en eventueel verse citroensap, aloë vera gel of fijngemaakte avocado.
  • Droge huid: melk en honing.

Breng de scrub op gezicht en hals aan, terwijl je de huid zacht masseert met opwaartse bewegingen. Laat het 20 minuten zitten en was het dan af met water. Wanneer je huid trekkerig aanvoelt, gebruik dan een moisturizer. Aloë Vera gel is hiervoor erg geschikt.

Wanneer je deze scrub regelmatig gebruikt, worden je poriën fijner, acne vermindert en je huid gaat glanzen. De Amla scrub is heel geschikt om een vette huid te reguleren en geeft een frisse gezonde gelaatstint.

Masker

Wanneer je fijn Amla poeder hebt, is dit geschikt voor een gezichtsmasker. Meng het poeder met honing en yoghurt, breng het op en laat dit een kwartier inwerken. Wanneer je last hebt van een door zon beschadigde huid en pigmentvlekken kun je er tamarinde pasta aan toevoegen. Wil je fijne lijntjes, vlekken en rimpeltjes verminderen, dan kun je er thee en honing aan toevoegen.

Natuurlijk kun je ook gewoon pulp van verse kruisbessen op je gezicht doen: kook de bessen en stamp ze fijn, doe de pulp op je gezicht en laat dit 10 minuten intrekken.

Amla en kurkuma

Voor een antibacterieel masker meng je Amla met kurkuma. Dit is met name goed, wanneer je regelmatig last van puistjes hebt.

Hoe kom je aan kruisbessen?

Kruisbessen zijn met name in bossen te vinden, en zijn rijp rond juli/augustus. Natuurlijk kun je de bes ook zelf telen of een struik kopen. Hier vindt je meer informatie. Wanneer het oogsttijd is, vries je ze eventueel in. Je kunt Amla poeder kopen of gedroogde kruisbessen.

Zelf drogen

Zorg dat de kruisbessen vers zijn. Je kunt je verwarming of kachel gebruiken: plaats hier een bakplaat op. Zorg dat de bessen gelijkmatig worden blootgesteld aan de warmte. Wanneer de besjes eruit zien als krenten, is het drogen klaar. De oven kan ook gebruikt worden om te drogen: maar zet deze op een lage temperatuur (niet hoger dan 50 graden). Het vocht moet goed weg kunnen dampen, kijk om de tien minuten even hoe het ervoor staat, en schep regelmatig om.

Wil je het echt nauwkeurig aanpakken, dan zijn er fruitdrogers te koop. Hier kun je fruitdrogers bekijken en prijzen vergelijken.

 

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)