Kids Lever

Tekort aan vitamine D gelinkt aan vette lever syndroom bij kinderen

Share Button

Het aantal kinderen met vette leversyndroom non-alcoholic (NAFLD/non-alcoholic fat liver desease) stijgt en dit wordt weer geassocieerd met het metabool syndroom (verstoring van de stofwisseling). Aangenomen wordt dat de obesitas epidemie onder kinderen hier mede vandaan komt.

Aantal kinderen met vetopslag in levercellen stijgt

Een andere oorzaak van obesitas zijn pesticides. Dat onderzoek, met name in Engeland,  zich steeds meer toespitst op de gevolgen van vitamine D tekort en hoe dit relateert aan nadelige lichaamsfuncties is niet zo vreemd. In december 2013 berichtten de kranten dat de Engelse ziekte rachitis weer terug in Engeland, een gevolg van een vitamine D tekort. Ook in andere Westerse landen verspreidt vitamine D tekort zich als een epidemie.

Wereldwijd enorme snelle verspreiding van vette lever syndroom

Het onderzoek werd uitgevoerd door King’s College Hospital Paediatric Liver Centre en University of Surrey’s School of Biosciences and Medicine. Children’s Liver Disease Foundation analyseerde de medische data van 120 jonge patiëntjes met NAFLD. Ook eerder onderzoek legde het verband. De bevindingen kunnen leiden tot het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden. Bij NAFLD wordt vet opgeslagen in de levercellen, niet ten gevolge van alcoholconsumptie. NAFLD verspreidt zich wereldwijd enorm snel en is de meest voorkomende leverstoornis in Westerse landen. Geschat wordt dat 10% van de patiënten kinderen zijn.

Vitamine D tekort komt niet meer alleen in de wintermaanden voor.

Bron: Low Vitamin D Linked to Fatty Liver Disease in UK Children / ANP Pers Support

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.