Nieuws

Amerikaanse organisatie van psychologen: selfies maken is een psychische stoornis

Zo staat 90% van de meisjes op een selfie: met ducklips. Het is zo'n wijdverspreid verschijnsel dat ze zo op álle foto's staan (familiefoto's e.d.)
Zo staat 90% van de meisjes op een selfie: met ducklips. Het is zo'n wijdverspreid verschijnsel dat ze zo op álle foto's staan (familiefoto's e.d.)
Ducklips everywhere and always. Zo staat 90% van de meisjes op een selfie. Het is zo’n wijdverspreid verschijnsel dat je op bijna alle foto’s getuite lippen ziet.

Dit bericht gaat razendsnel Internet rond: de Amerikaanse organisatie van psychologen APA heeft bevestigd dat het nemen van ‘selfies’ een psychische stoornis is. Dit schrijft de Adobo Chronicles

De aandoening heet volgens de organisatie ‘selfitis’ en wordt gedefinieerd als de obsessieve en compulsieve wens om foto’s van jezelf te maken en ze op social media te plaatsen. Het zou vooral voorkomen onder onzekere mensen en mensen met een laag zelfbeeld.

De perfecte selfie: vanuit een laag zelfbeeld naar een beter zelfbeeld

Hoewel dit bericht naar alle waarschijnlijkheid een hoax is, zit er zeker wat in. Bijvoorbeeld wat betreft het lage zelfbeeld. Mensen gaan ver voor een perfecte selfie. Amerikanen gaan zelfs massaal naar de plastische chirurg om zo goed mogelijk voor de dag te komen en een onuitwisbare indruk achter te laten.

Ducklips everywhere

Nederlandse meisjes en jonge vrouwen staan veelal met ducklips op de foto. Het is een beetje sneu (weinig creatief ook, al die eenheidsworsten), want op normale foto’s lijkt het of meisjes niet meer zonder tuitende lippen op een foto kunnen staan. Zelfs in een huis-aan-huisbladen kom je getuite lippen tegen, op bijvoorbeeld groepsfoto van vereniging en sportclub. Meisjes beseffen zelf niet dat het er sneu uitziet, die getuite lippen op elke foto. In het echt zijn jonge vrouwen heel anders dan op hun selfie, omdat ze die bijwerken met behulp van fotoprogramma’s.

Leegheid

Zelfbeeld en eigenwaarde lijkt vooral virtueel opgebouwd en bevestigd te worden. Krijg je veel ‘likes’ dan groeit je eigenwaarde en voel je je zeker. Ook wanneer je er in het echt anders uit ziet. Zorgwekkend is dat dit al op 10 á 12-jarige leeftijd begint. Meisjes van deze leeftijd zijn bezig hun zelfbeeld en eigenwaarde te ontwikkelen en verdiepen. Alleen is het fundament waarop dit nu gebeurt leeg.  Maar toch bepaalt het bij tieners de mate waarin ze door leeftijdsgenoten gewaardeerd worden en ‘respect’ krijgen.

Narcistische trekjes

Een narcistisch persoon heeft een obsessie voor zichzelf waarbij deze persoon zichzelf geweldig vindt en vaak een gebrek aan inlevingsvermogen heeft. In hoeverre de selfies bijdragen aan de ontwikkeling van narcistische trekjes is nog niet te zeggen. Het lijkt misschien overdreven, maar achter de wens (of beter gezegd behoefte) van het hebben van een perfecte selfie , gaat  veel meer schuil dan alleen een leuk fotootje van jezelf neerzetten.

Met jezelf bezig zijn: het wordt elkaar ook opgelegd

Er is zoiets als verborgen narcisme. In dit geval zijn mensen ook vooral met zichzelf bezig, maar ook willen ze voldoen aan andermans verwachtingen en is de mening van anderen over hen erg belangrijk. Er is een minderwaardigheidscomplex ten opzichte van anderen en ze willen de populariteit van anderen op zichzelf laten afstralen. Reageren op selfies gebeurt dus ook strategisch: ziet iemand er goed uit, die moet je dan hebben om te ‘liken’ en een vleiend commentaar neer te zetten, want dat is weer goed voor je eigen imago. Je bouwt jezelf op die manier in. Waar zelf-positionering vóór het selfie-tijdperk gebeurde door middel van je persoonlijkheid en karakter (en je dit zo verder ontwikkelde en bijstelde), is dit nu verlegd naar het virtuele.

Hoe zit het met het zelfbeeld op de langere termijn?

Het zou goed kunnen dat het gevoel van zekerheid en een positief zelfbeeld dat gecreëerd wordt door opgekalefaterde selfies, slechts tijdelijk is en dat ergens de ontnuchtering komt. De uiterlijke schijn en kitsch kan zich gaan wreken -met name bij pubermeisjes-  bij het besef (wanneer iemand zich niet binnen vertrouwde kring van vleiers bevindt) dat niet iedereen bewonderend tegen je aankijkt. Wat zal het resultaat van zo’n ontwakende ontnuchtering zijn? Daar kunnen we in dit stadium alleen nog maar naar gissen. Maar dat het uiteindelijk niet bijdraagt aan een diepgeworteld gevoel van eigenwaarde en een duurzaam positief zelfbeeld is vrij waarschijnlijk.

 

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)