E-nummers

E-nummer 621 verstoort zenuwstelsel ernstig. Waar zit het in?

E621 (= Ve-tsin = mononatriumglutamaat) is giftig voor zenuwstelsel en veroorzaakt persoonlijkheids-, ontwikkelings- en neurologische stoornissen. Dr. Reid, biochemiste, waarschuwt voor de smaakversterker E621; volgens haar zijn de volgende benamingen op verpakkingen mononatriumglutamaat: soja-eiwit, pectine, maïszetmeel, pectine. Reid stelt dat niet alleen autisme, maar ook andere neurologische- en ontwikkelingsstoornissen te maken hebben met de inname van glutamaat. E621 is giftig voor het zenuwstelsel en schaadt dus de hersenen. Het kan dan ook persoonlijkheidsveranderingen, woedeaanvallen, schizofrenie, apathie en gedragsstoornissen veroorzaken. E621 is ook vetsin. Aanvankelijk zou het slechts in Chinees, Aziatisch en Indonesisch voedsel zitten, maar dit is allang niet meer het geval.

Het zit met name in veel in hartige producten, zoals vleeskruiden, soepen, sauzen en bouillons, vleeswaren, hartige snacks (zoals chips).

E621 was eerst verboden in Europa, maar wegens belangenverstrengeling toch goedgekeurd. Nu wordt het op grote schaal gebruikt.

Deze ingrediënten bevatten altijd MSG: geautolyseerd gist, calcium caseinaat, gelatine, glutamaat, glutamic acid, hydrolyzed proteine,
monopotassium glutamate, monosodium glutamate, Sodium Caseinate, Textured Protein (TVP, ‘sojabrokken’) gist extract, gist nutriënt.

Deze ingrediënten kunnen MSG bevatten:
Smaakstoffen, smaakkruiden, natuurlijke smaakstoffen, pork flavoring, beef flavoring, chicken flavoring, sojasaus, sojaproteïne isolaat, soja, bouillon, broth (bouillonachtig aftreksel), malt extract, malt smaakstoffen, barley malt, alles wat enzym gemodificeerd is, carrageenan, maltodextrine, pectine, enzymen, protease, maïszetmeel, citroenzuur, poedermelk.

E621: neurotoxisch

E621 kan migraine, hoge bloeddruk, slapeloosheid, hartkloppingen, eczeem, hyperactiviteit, buikpijn, slapeloosheid,  en opgezwollenheid veroorzaken. Daarbij is het ook nog neurotoxisch: dus giftig voor het zenuwstelsel en  schadelijk is voor hersenen. Het kan zelfs tot woedeaanvallen, schizofrenie, apathie, persoonlijkheidsveranderingen en gedragsstoornissen leiden.

E621 wordt samen met E951 gezien als de meest gevaarlijke E-nummers.

E621 in light producten: maakt dik !

E621 werkt verslavend. In light producten wordt weinig suiker toegevoegd, maar wel E621.  Het verstoort onze hormoonhuishouding en we krijgen er honger door. Het veroorzaakt dat je meer eet dan de bedoeling is en vaak gaat het dan om calorierijke voedingsmiddelen. Daarom wordt E621 in verband gebracht met overgewicht en diabetes. Het effect van E621 is, dat je blijft dooreten (bijvoorbeeld van chips).  Vetsin veroorzaakt dus ‘vetzin’.

Volgens natuurdiëtisten.nl veroorzaakt E621 ook:

Verminderde groeihormoon secretie
Verminderde glucose tolerantie
Insuline resistentie
Verhoogd triglyceride spiegel
Verhoogde eetlust (vooral voor koolhydraten)
Het onvermogen om calorische inname te reguleren.

Overgewicht is een groeiend probleem en E621 werpt hier een licht op. Maar dat deze smaakversterker neurologische-, ontwikkelings- en persoonlijkheidsstoornissen veroorzaakt is zeer ernstig.  Hoe ontgiftig je van E621 ?

Dr. Reid over mononatriumglutamaat (MSG) en autisme:
[youtube


Wat is mono natrium glutamaat eigenlijk

glutamaatHet is een veelvoorkomend voedingsadditief die gebruikt wordt als smaakversterker en nummer E621 heeft. Het wordt gewonnen uit het aminozuur glutamaat of glutamine zuur; een aminozuur die rijkelijk aanwezig is in de natuur. Glutamaat is een van de niet-essentiële aminozuren, wat inhoudt dat het lichaam dit zelf kan produceren. Glutamaat wordt gebruikt als neurotransmitter in het zenuwstelsel en als energiebron. Het dient veel functies in het lichaam en wordt in praktisch alle voeding gevonden. MSG is een wit kristalachtig poeder dat lijkt op keukenzout of suiker. Zoals de naam al zegt, is MSG een product van natrium en glutamaat. Glutamaat in MSG wordt gemaakt door fermentatie van zetmelen, en er is chemisch gezien geen verschil tussen glutamaat in MSG en glutamaat in natuurlijke voeding.

Glutamaat in MSG is echter niet gebonden binnen grote proteïne molecules die afgebroken moeten worden, en het lichaam heeft makkelijker toegang tot deze vrije vorm van glutamaat. Kort gezegd is MSG een zoutmolecuul gecombineerd met aminozuur L-glutamaat. De zoutmolecuul wordt gebruikt om de glutamaat molecuul te stabiliseren.


© 2016, GoedGezond.

Bronnen: 1, 2, 3

Meer informatie:


Mononatriumglutamaat -E621- update: MSG genotoxisch (studie) en MSG product geband


Hoe ontgiftig je van mononatriumglutamaat en aspartaam?


Gistextract: is dit zo onschuldig?Aanvullend:

Bevat altijd MSG:

Glutaminezuur, glutamaat (E620), mononatriumglutamaat (E621), monopotassium glutamaat (E622), calcium glutamaat (E623), monoammonium glutamaat (E624), magnesium glutamaat (E625), natriumglutamaat gistextract, hydrolized, gehydrolyseerd, hydrolized proteïn, calcium caseïnaat, natrium (sodium) caseïnaat, yeast, gist, yeast nutriënt, autolyzed yeast, gelatine, textured proteïn, soja proteïne (concentraat, isolaat), whey proteïne (concentraat, isolaat), “…” proteïne, vetsin

Bevat soms MSG

Carrageenan (E407), bouillon, broth stock, flavors, flavorings, smaakstoffen, maltodextrine (citric acid, citroenzuur), citroenzuur, citraat (E330), ultra pasteurized, pectin (gerst mout, barley mout, E440), protease, alles met enzymen (enzym, enzyme modified), malt extract, soja saus, sojasaus extract, proteïn fortified, fermented,gefermenteerd, seasonings (zout, kruiden)

Ingrediënten die glutamaat in vrije vorm kunnen bevatten: maïszetmeel, gemodificeerd maïs, lipolized butterfat, gelipoliseerde boterolie, dextrose rijstsiroop, bruine rijstsiroop, melkpoeder, gereduceerd melkvet, vetarm, “zonder vet”, verrijkt met vitaminen.

Ingrediënten die synergetisch werken met MSG om de smaak te verbeteren: disodium 5 guanylate (E627), disodium 5 inosinate (E631), disodium 5 ribonucleotides (E635). Als deze stoffen aanwezig zijn, dan is MSG dat ook.

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Alle categorieën

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)