brein Nieuws

‘Vrouwen zijn door menstruatie psychisch gestoord’

“Nieuwe stoornissen: Rouwen is vorm van depressie, criteria voor ADHD nog soepeler en door menstruatie zijn vrouwen psychisch gestoord”, kopt de psychologieprofessor Paul Verhaeghe (UGent) op Facebook. Wat volgt is een ironische opinie die het nieuwe psychiatriehandboek ‘DSM V’ compleet neersabelt.

 

‘Gooi DSM overboord’

De DSM V, de vijfde editie van het boek ‘Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders’, werd onlangs nog door Verhaeghes collega Stijn Vanheule met de grond gelijk gemaakt in een wetenschappelijke publicatie. “Zowel aan de overheid als aan mijn collega’s zeg ik: gooi de DSM overboord”, vertelde hij onlangs over zijn onderzoek in onze krant. “De DSM heeft decennialang gepretendeerd een betrouwbaar en valide instrument te zijn in psychiatrische diagnostiek. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit niet klopt. De DSM-methode zakt als een pudding in elkaar.”

De Standaard signaleert dat nu ook Vanheules collega, psychoananalyticus Paul Verhaeghe, zich op Facebook bijzonder negatief uitlaat over de zogenoemde ‘bijbel van de psychiatrie’. “De wetenschappelijke grond daarvan is zo goed als nul, maar toch wordt het overal gebruikt”, schrijft hij. Hij maakt zich ook vrolijk over enkele passages in het boek. “Rouw is geen rouw meer, maar een vorm van depressie (laat maar komen die pil), de criteria voor ADHD worden versoepeld (nog meer rilatine) en eindelijk wordt bevestigd wat macho mannen al lang wisten: vrouwen zijn psychiatrisch gestoord in de periode vlak voor hun menstruatie.”

Euthanasie

Met een flinke portie ironie schrijft hij dat “de Amerikaanse auteurs een van de belangrijkste stoornissen van onze tijd over het hoofd gezien (lijden ze er zelf aan?), een stoornis die zo wijd verbreid is dat ik vrees voor een epidemie. (…) Binnen de huidige trend naar debiliteitsbevorderende afkortingen benoem ik dit nieuw label als PEED (uit te spreken als pie ie ie die), wat staat voor Pseudo-Efficiency and Effectivity Disorder.”

Enkele kenmerken volgens Verhaeghe?

“A. Betrokkene lijdt aan het waanidee dat alles meetbaar en kwantificeerbaar is en produceert agressieve uitvallen wanneer hij op dit punt terecht gewezen wordt.

B. Betrokkene lijdt aan registratiedwang, waarbij hij vooral gedrag en kenmerken van anderen wil registreren; slechts bij hoge uitzondering past betrokkene dit ook op zichzelf toe.

C. Betrokkene is zeer gevoelig voor veranderingen en eist een volledig voorspelbare en gestandaardiseerde omgeving; zelfs banale variaties lokken angst- en/of woede-aanvallen uit.

Nb: dit geldt niet voor de vele wijzigingen die hij zelf invoert.

D. Het taalgebruik van de betrokkene wordt in toenemende mate onbegrijpelijk, en verwijst niet meer naar een herkenbare realiteit.

E. Betrokkene lijdt aan grootheidswaanzin en is ervan overtuigd dat de organisatie waartoe hij behoort, door zijn toedoen alleen maar beter wordt.” Verhaeghe concludeert dat een echte behandeling voor zijn zelfbedachte ‘pie ie ie die’ nog niet voor handen is.

“Bij ernstige gevallen dient euthanasie in overweging genomen te worden.”

Bron: www.demorgen.be

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)