Divers

Rookverslaving: eerst minderen leidt eerder tot succesvol stoppen dan direct stoppen

roken longen
Eerst minderen met roken leidt eerder tot stoppen. Een elektronische sigaret helpt hierbij.
Eerst minderen met roken leidt eerder tot stoppen. Een elektronische sigaret helpt hierbij.
Eerst minderen met roken leidt eerder tot stoppen. Een elektronische sigaret helpt hierbij.

Een veel gehoord advies aan mensen die willen stoppen met roken is: ‘je moet het in 1x doen, anders kom je er niet vanaf!’ Maar is dat eigenlijk wel de beste manier?

 Stoppen met roken: eerst minderen

Toch lijkt minderen met roken een waardevolle stap richting stoppen te zijn, zegt Paul Aveyard, professor in behavioural medicine. Behavioural medicine is de integratie van biologische, psychische en sociologische kennis met het doel om ziekte te voorkomen en behandelen en rehabilitatie te verlenen.

Voor mensen die minderen met roken is het waarschijnlijker om te stoppen te met roken en hier ook nog in te slagen, dan mensen die gewoonweg in een keer stoppen. Mensen die niet minderen zouden minder gemotiveerd zijn om te stoppen.

Argumenten om eerst sigaretten te minderen

Er zijn een aantal redenen waarom minderen eerder leidt tot stoppen. Nicotineverslaving leidt tot neuroadaptie (fysiologische verschijnselen, zoals onthoudingsverschijnselen en tolerantie of lichamelijke afhankelijkheid) en door het aantal sigaretten te reduceren keer je deze neuroadaptie terug. Na stoppen met roken, is de hunkering naar een sigaret minder dan wanneer je cold turkey stopt. Elke ex-verslaafde weet dat je zeer sterk in de schoenen moet staan om de prangende hunkering naar het verslavende middel te weerstaan. De hunkering is de hoofdoorzaak van falen. Mindering kan ook de geconditioneerde response verzwakken die veroorzaakt is door het roken, en maakt de ex-roker minder ontvankelijk voor verleiding indien geconfronteerd met roken (bijvoorbeeld in gezelschap). Door te minderen past het gedrag en hersenen van de roker zich reeds aan, en de roker krijgt er vertrouwen in dat stoppen daadwerkelijk succesvol kan zijn. Dit ontbreekt eraan bij abrupte onthouding.

Onderzoeken laten inderdaad zien dat rokers die minderen sneller geneigd zijn te stoppen dan zijn die cold turkey stoppen. Echter, rokers zijn niet erg succesvol in het minderen !

Dus zouden rokers methodes kunnen aanleren die hen helpen te minderen, wat de slagingskans om te stoppen vergroot.

Dit zou eventueel kunnen door nicotinevervangers (dit verdubbelt de slagingskans). Nicotine is giftig, maar alleen nicotine is minder schadelijk dan de tal van andere giftige stoffen die in tabak zitten. Bovendien is de teer dodelijk.

Er blijken geen gronden te zijn voor het tegenargument, dat minderen niet leidt tot stoppen.

Kan de elektronische sigaret leiden tot stoppen ?

Elektronische sigaretten helpen om te minderen. Het blijkt dat mensen die elektronische sigaretten gebruiken gemotiveerd zijn om te minderen en stoppen. De e-sigaret werkt net zo goed als elke andere nicotinevervanger, maar het is een aantrekkelijkere optie voor rokers.

De ins- en outs over de voordelen van minderen (in plaats van direct stoppen) en meer over de onderzoeken lees je hier (Engels):

BMJ 2014; 348 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.g2787 (Published 19 May 2014)

 

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)