Brein Kids Nieuws

Professor: ‘Obesitas is niet het probleem, fructose wel’

Share Button

Volgens prof. Robert Lustig is obesitas niet de oorzaak van het metabool syndroom, maar slechts een risicofactor. Vooral fructose is de boosdoener.

Deze kinder-endocrinooog van de University of California gaf op 23 mei een presentatie tijdens het 3e Congres Arts en Voeding in Leiden.

Lustig: ‘Van de Amerikaanse volwassenen is 30% obese en daarvan heeft 80% het metabool syndroom. In absolute aantallen gaat het om 57 miljoen Amerikanen. De andere 70% van de volwassenen heeft geen obesitas en daarvan heeft 40% desondanks het metabool syndroom. Dat zijn er in totaal 67 miljoen.’

 

Er zijn mensen die relatief slank zijn, maar toch teveel vet hebben bij de organen en dan vooral in de lever. Ze zijn ‘thin on the outside, fat on the inside’ (TOFI).

Vooral fructose is de boosdoener

Volgens Lustig is vooral fructose een van de boosdoeners: ‘Fructose kan alleen door de lever gemetaboliseerd worden. Een overmaat aan fructose stimuleert de lipogenese, wat leidt tot leververvetting, insulineresistentie en het metabool syndroom.’

Dr. Lustig deed eerder ook de presentatie ‘Sugar, the bitter truth’

Bronnen: www.nieuwsvoordietisten.nl

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.