Nieuws

Groei van kankercellen afgeremd door gefermenteerde tarwekiemen

Wederom heeft onderzoek heeft bevestigd dat gefermenteerde tarwekiemen als levensvatbare kanker behandeling gebruikt kunnen worden en in staat zijn om de groei van kankercellen af te remmen. Dit is vooral het geval wanneer er zuurdeeg fermentatie methodes gebruikt worden. Twee universiteiten screenden meer dan 40 gefermenteerde bacterie-typen en testten tarwekiemen terwijl er traditionele zuurdeegmethodes gebruikt werden tegen ruwe tarwekiemen.

Betreffend onderzoek werd uitgevoerd door de University of Bari (Italië) en Martin Luther University (Duitsland)

Langere overlevingsduur

Het laboratorium testte dit bij multiple kanker cellijnen. De ruwe tarwekiemen hadden geen potentie om kankercellen te bestrijden, de gefermenteerde tarwekiemen remden de groei van kankercellen significant af. Volgens de onderzoekers zijn deze resultaten vergelijkbaar met andere, zeer bekende, farmaceutische medicatie.

Gefermenteerde tarwekiemen worden al vele jaren actief bestudeerd, zoals bijvoorbeeld door het Lee Moffit Cancer Center (Florida) en Research Institute. Uit hun onderzoeken bleek dat extract van gefermenteerde tarwekiemen succesvol ovariële kanker cellijnen afremde. De kiemen werden getest bij 12 ovariële kanker cellijnen. Ook N.N. Blokhin Cancer Research Center deed onderzoek naar de effecten van gefermenteerde tarwekiemen. Ze gebruikten een extract hiervan (Avemar) samen met conventionele therapie bij patiënten met melanoom (type huidkanker). De patiënten kregen het extract voor een jaar en alle patiënten werden 7 jaar na behandeling gevolgd. Het bleek dat de patiënten gemiddeld een langere levensduur van 66 maanden hadden. Bij conventionele behandeling zonder het extract was dit gemiddeld 45 maanden.

Gefermenteerde tarwekiemen blokkeren dat kanker gevoed wordt

Door het fermentatieproces worden benzoquinonen geproduceerd en deze hebben een cytotoxisch effect. Maar dit is niet het enige, gefermenteerde tarwekiemen zijn in staat om de energiebron (glycolysis) voor kankercellen te blokkeren. Glycolysis is ht cruciale gedeelte van het proces waarbij glucose en zuurstof worden omgezet in energie. Om dit proces te blokkeren rond kankercellen, moet hun voedingsbron afgesneden worden.

Belang van probiotica

De bacterie die gebruikt worden bij het fermenteren van tarwekiemen, met name Lactobacillus plantarum, is een normale ‘inwoner’ van gezonde darmen. Onder andere deze bacterie wordt al eeuwen gebruikt om te fermenteren. Natuurlijke gezonde voeding gecombineerd met probiotica voorziet niet alleen in een breed scala van voedingsstoffen, ze helpen ook om veel ziektes te voorkomen die voortkomen uit een antimicrobiële levensstijl met nuttiging van veel bewerkt voedsel.

Referenties/bronnen

  • http://www.mskcc.org/cancer-care/herb/wheat-germ-extract
  • Rizzello CG, Mueller T, Coda R, Reipsch F, Nionelli L, Curiel JA, Gobbetti M. Synthesis of 2-methoxy benzoquinone and 2,6-dimethoxybenzoquinone by selected lactic acid bacteria during sourdough fermentation of wheat germ. Microb Cell Fact. 2013 Nov 11;12(1):105.
  • Judson PL, Al Sawah E, Marchion DC, Xiong Y, Bicaku E, Bou Zgheib N, Chon HS, Stickles XB, Hakam A, Wenham RM, Apte SM, Gonzalez-Bosquet J, Chen DT, Lancaster JM. Characterizing the efficacy of fermented wheat germ extract against ovarian cancer and defining the genomic basis of its activity. Int J Gynecol Cancer. 2012 Jul;22(6):960-7. doi: 10.1097/IGC.0b013e318258509d.
  • Demidov LV, Manziuk LV, Kharkevitch GY, Pirogova NA, Artamonova EV. Adjuvant fermented wheat germ extract (Avemar) nutraceutical improves survival of high-risk skin melanoma patients: a randomized, pilot, phase II clinical study with a 7-year follow-up. Cancer Biother Radiopharm. 2008 Aug;23(4):477-82. doi:10.1089/cbr.2008.0486.
  • Comin-Anduix B, Boros LG, Marin S, Boren J, Callol-Massot C, Centelles JJ, Torres JL, Agell N, Bassilian S, Cascante M. Fermented wheat germ extract inhibits glycolysis/pentose cycle enzymes and induces apoptosis through poly(ADP-ribose) polymerase activation in Jurkat T-cell leukemia tumor cells. J Biol Chem. 2002 Nov 29;277(48):46408-14.
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)