Voeding

Lycopeen: goedkope maar zeer krachtige antioxidant (10x krachtiger dan vitamine E). Waar zit het in?

Lycopeen is een fytochemische stof die behoort tot een groep pigmenten die bekend staan als carotenoïden. Deze antioxidant is rood van kleur, en komt niet alleen in tomaten (en in alle producten waarin tomaat verwerkt is) voor. Zongedroogde tomaten en tomatenpuree bevatten  de meeste lycopeen. Onderaan dit artikel staat een opsomming van voeding/hoeveelheid lycopeen. Lycopeen wordt het beste opgenomen in combinatie met vet (bijvoorbeeld olijfolie). De antioxidant is net als ‘Haarlemmer olie’: overal goed voor. Hoewel onderzoekers een ‘tomaten’pil ontwikkelen is lycopeen uit natuurlijke bron effectiever.

Lycopeen, krachtige antioxidant: 10x krachtiger dan vitamine E

Hart en bloedvaten

Volgens de University of Cambridge verbetert een dagelijks supplement met een extract van een bestanddeel uit tomaat mogelijk de conditie van de bloedvaten bij patiënten met cardiovasculaire aandoeningen. Cardiovasculaire aandoeningen komen in Zuid Europa minder voor: daar eet men meer volgens het ‘mediterraans dieet’ met veel fruit, groenten en olijfolie. Ook studies naar dit type dieet maken aannemelijk dat het dieet het risico op beroerte en hartaanval vermindert. Aan de hand van de studie willen onderzoekers een ‘tomaat’ pil ontwikkelen; een pil met lycopeenextract.

Tegen zonverbranding en huidveroudering

Dagelijks 55 gram tomatenpuree per dag biedt na drie maanden 35% meer bescherming tegen de zon. Omdat lycopeen zo een krachtige antioxidant is gaat dit huidveroudering tegen. De grootste veroorzaker van huidveroudering is de zon. Eén blikje tomatenpuree per dag is ruimschoots voldoende. De tomatenpuree uit het blikje kun je bijvoorbeeld mengen met vruchtensap en fruit en dit pureren tot een smakelijk geheel. Lycopeen wordt beter opgenomen in combinatie met vet, wie durft kan er nog een dessertlepel olijfolie bij doen.

Kanker

Studies suggereren dat een dieet dat rijk is aan tomaten het risico op kanker vermindert. Dit bewijs is het sterkt bij long-, maag-, en prostaatkanker.

Prostaatkanker

Er zijn aanwijzingen dat lycopeen een remmende werking heeft op het ontstaan en de progressie van prostaatkanker, doordat lycopeen het DNA van de prostaatkankercel beïnvloedt. Prostaatkanker komt het meeste voor in West Europa, Noord Amerika en Australië en het minst in Zuid Centraal Azië. De belangstelling vanuit de wetenschap voor lycopeen met het oog op prostaatkanker is de laatste jaren enorm gestegen, maar het harde bewijs moet nog komen. Lycopeen wordt goed getolereerd en leidt niet tot bijwerkingen. Uit dit onderzoek blijkt dat lycopeen uit natuurlijke bronnen beter werkte dan een supplement.

Oxidatieve stress

Bij deelnemers aan een onderzoek naar de effecten van lycopeen op oxidatieve stress (tussen de 40-60 jaar, niet-rokend, geen ziekte en medicatie) kregen dagelijks 180 gram tomaat (uit producten zoals ketchup, soep en pasta) en dit bevatte 12 mg lycopeen. Na 60 dagen bleken de biomarkers voor oxidatieve stress en andere antioxidanten zoals vitamine A, vitamine C, vitamine E via het bloed getest. De aanwezigheid van deze biomarkers was aanzienlijk gedaald.  Het vitaminegehalte (A, E en C) was aanzienlijk gestegen. Kortom: het antioxidant-profiel was sterk verbeterd.

Lycopeenrijk voedel

 

Hoeveelheid lycopeen per 100 gram
 • Zongedroogde tomaten 11955µg
 • Tomatenpuree, zoutloos 11565µg
 • Tomatenpuree, met zout 11888µg
 • Pastasaus 6931µg
 • Tomatensoep 6200-7000µg
 • Tomaat 3041µg
 • Gekookte tomaten 3041µg
 • Sardientjes in tomatensaus 1398µg
 • Lasagne 20.000-30.000 µg
 • Sardientjes in tomatensaus 1398µg

Andere producten:

 • Groentechips 7248µg
 • Rozenbottel 6800μg
 • Minestronesoep met tomaten 6359μg
 • Guave 5204µg
 • Watermeloen 4532µg
 • Papaya 1828µg
 • Grapefruit 1135µg
 • Gazpacho gemaakt met tomaten 915μg
 • Zoete rode pepers, gekookt 484µg
 • Gedroogde kruiden en specerijen
 • 393µgAsperges, gekookt 30µg
 • Kippenlever, gekookt 25µg
 • Mango 3µg
 • Wortelen 1µg

Bronnen/meer informatie:

Hart- en vaatziekten

Oxidatieve stress

Kanker  Prostaatkanker

Lycopeen antioxidant, algemeen

Aderverkalking

Bloeddruk

Huid

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3164676/

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)