Nieuws

Afslankpillen vol farmacologisch actieve stoffen

‘Er zitten meer giftige stoffen in voedingssupplementen dan we ons bewust zijn.’Dat concludeerde toxicoloog Noortje Reeuwijk op 23 mei tijdens de verdediging van haar proefschrift aan de Wageningen Universiteit.

Reeuwijk onderzocht naast libidoverhogers de samenstelling van zo’n 50 supplementen voor gewichtsverlies, waaronder kruidensupplementen.

Bij de helft van de supplementen voor gewichtsverlies trof zij farmacologisch actieve stoffen aan, zoals sibutramine en aanverwante stoffen. Daaronder waren doses van geregistreerde geneesmiddelen die inmiddels al uit de handel zijn genomen, juist omdat ze schadelijk kunnen zijn. Bijvoorbeeld door ernstige bijwerkingen als een verhoogd risico op een beroerte, hartaanval, psychose of zelfmoordneigingen.

In het onderzoek zijn alleen supplementen meegenomen die bij aanvang van het onderzoek al op het verdachtenlijstje van de NVWA stonden. De namen van de middelen die Reeuwijk heeft onderzocht blijven geheim, omdat de producenten inmiddels een boete hebben gehad. Ze waarschuwt dat het onbekend is hoeveel er nog online te koop zijn, wellicht ook onder andere namen.

Bron: WUR

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)