Brein Gewicht Kids

Scholieren: fit lichaam = fit brein en leidt tot betere schoolprestaties

Share Button

Dat beweging en lichamelijke fitheid bevorderlijk is voor het leer- en werkgeheugen is wordt telkens weer bewezen. Te weinig beweging leidt tot matige cognitieve prestaties en een kwakkelende gezondheid. Op latere leeftijd leidt een zittend bestaan zelfs tot mentale achteruitgang en uiteindelijk tot een eerdere dood. Met name voor scholieren is lichamelijke fitheid belangrijk, omdat dit hun cognitieve prestaties sterk verbetert. Minder fitte kinderen hebben lagere cijfers.

 

The Journal of Pediatrics publiceerde 23 juni een studie onder 2038 16-18 jarigen. Gemeten werd de cardiorespiratoire capaciteit  (d.m.v. 20 m shuttle run). Ook werden de bewegingssnelheid, motoriek en coördinatie gemeten (d.m.v. 4x10m shuttle run). Handsterkte en springafstand werden gebruikt om spiersterkte te meten.

Academische prestaties werden gemeten via schoolresultaten aan de hand van wiskunde en taal.

Spiersterkte: geen invloed. De rest wel !

De onderzoekers merkten dat goede cardiorespiratoir vermogen en motorieke vaardigheden onlosmakelijk samenhingen met de goede schoolprestaties.Spiersterkte daarentegen bleek geen enkele invloed op prestaties te hebben.

Er is toenemend en duidelijk bewijs dat lichamelijke fitheid een vitale rol speelt in hersenfitheid en cognitieve prestaties. Een voornamelijk zittend leven is funest voor de fitheid van de hersenen, en verkort zelfs een mensenleven.

Minder fitte kinderen hebben lagere cijfers

De motoriek bleek volgens dit onderzoek de belangrijkste factor voor een goed cognitief prestatievermogen te zijn. Wel leidde een lagere cardiorespiratoire capaciteit eveneens tot lagere cijfers. Volgens onderzoekerster Irene Esteban-Cornejo verlagen een goede cardiorespiratoire capaciteit en motoriek het risico op schoolfalen en hebben kinderen betere kansen wanneer zij fit zijn. Wanneer aerobische oefeningen en motorieke taken gepromoot worden, vergroot dit het succes van een schoolcarrière.

Het onderzoek (bron)

Meer lezen:

Elsevier Health Sciences

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.