Tips

Epsom zout: makkelijke manier om magnesiumboost te krijgen

Neem regelmatig een bad met magnesiumzout

De meesten van ons weten wel dat magnesium een noodzakelijk mineraal voor onze lichaamscellen is. Veel van ons hebben een magnesiumtekort, en een makkelijke manier om een magnesiumboost te krijgen is via badwater dat rijk is aan magnesium.

Magnesiumboost via epsom zout

Magnesium ondersteunt het lichaam bij de regulatie van meer dan 325 enzymen en speelt een belangrijke rol bij veel lichaamsfuncties, zoals onder andere spiercontrole, impulsen, energieproductie en verwijdering van giftige stoffen.

Er is veel te lezen op Internet over de gezondheidsvoordelen van magnesium. Een tekort aan magnesium leidt onder meer tot hartaandoeningen, beroertes, osteoporose, artritis, pijnlijke pezen, spijsverteringsproblemen, stressgerelateerde problemen, chronische vermoeidheid enzovoorts.

Dankzij agricultuur en voeding hebben we een stuk minder magnesium in ons lichaam dan onze voorouders. Voeding dat rijk is aan vet, suiker, zout en proteïnen helpt hier niet bij. Ook ligt de focus nog steeds op het krijgen van genoeg calcium. Het is een delicate dans: calcium put de magnesiumvoorraad uit en tegelijkertijd functioneert calcium het beste wanneer er genoeg magnesium is. Volgens sommige studies zou een calciumsupplement zonder magnesium voor een tekort van beide zorgen.

Niet elke vorm van magnesium wordt goed opgenomen

Niet elke vorm van magnesium wordt even goed door het lichaam opgenomen. Bepaalde voeding, medicatie en de chemie van een persoon’s maagzuur kan de effectiviteit van magnesiumsupplementen maken of breken.

Simpelweg een bad en ook nog eens rijk aan sulfaat

Maar gelukkig komt hier Epsom zout om de hoek kijken. Dit is gehydrateerd magnesium sulfaat en rijk aan zowel magnesium als sulfaat. Terwijl magnesium en sulfaat gebrekkig worden opgenomen via de maag, blijkt dat magnesium niveaus toenemen door simpelweg in een bad met Epsom zout te liggen. Magnesium en sulfaat worden wel makkelijk opgenomen via de huid. Sulfaat speelt een belangrijke rol bij de vorming van hersenweefsel en eiwitstructuren van onder meer pezen en spijsvertering. De pancreas wordt gestimuleerd om spijsverteringsenzymen te genereren, wat helpt bij de ontgiftiging van medicijnen en verontreinigende stoffen.

De voordelen van Epsom zout worden bevestigt door onderzoekers en staan op de site van Epsom zout

Het zout:

  • Verbetert hartfunctie en bloedsomloop, zorgt voor regelmatige hartslag, gaat aderverkalking en vorming van bloedpropjes tegen, verlaagt de bloeddruk
  • Verbetert capaciteit van het lichaam om insuline te gebruiken, voorkomt diabetes en vermindert de ernst van diabetes
  • Verwijdert giffen en zware metalen uit het bloed, ontspant spieren en helpt het lichaam andere ongewenste stoffen te verwijderen
  • Verbetert de functie van het zenuwstelsel
  • Verlaagt stress. Adrenaline en stress zijn magnesium’vreters’, dus dat komt mooi uit. Magnesium bindt ook hoeveelheden serotonine (het ‘geluksstofje’)
  • Vermindert ontstekingen en spierkrampen
  • Verbetert zuurstofgebruik
  • Verbetert de opname van voedingsstoffen
  • Verbetert de vorming van eiwitstructuren van pezen, hersenweefsel en  proteïnen
  • Voorkomt en verbetert migraine

En dit allemaal door Epsom zout ? Yep, maar er zijn ook andere merken die dezelfde samenstelling hebben. Voeg 2 koppen (Epsom) zout toe aan het badwater en blijf hier minstens 12 minuten in zitten. Doe dit 3x per week.

Wanneer je zwanger bent of gezondheidsproblemen hebt, raadpleeg dan eerst een arts.

 

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)