Giffen

Weer waarschuwing omtrent makkelijk absorbeerbare triclosan (in antibacteriële zeep en cosmeticaproducten)

Al eerder was duidelijk dat het verstandig is om van de antibacteriële zeep af te blijven, omdat dit een Staphylococcus aureus infectie kan veroorzaken. Het chemische bestanddeel triclosan, dat ook in duizenden consumentproducten zit, is de boosdoener. Nu wordt er weer gewaarschuwd.

Triclosan, hormoonverstoringen en ontwikkelingsproblemen

Mensen absorberende chemische stof makkelijk, waardoor er al snel hoge triclosanwaarden in de urine te vinden zijn. Triclosan verstoort ook hormonale processen en is een veroorzaker van ontwikkelingsproblemen bij foetussen en pasgeborenen, en hart- en spierproblemen.

Bacteriedodende triclosan onveilig

Onderzoekers van UC San Francisco zeggen dat mensen die veel antibacteriële zeep gebruiken blootgesteld staan aan aanzienlijk onveilige hoeveelheden triclosan. Het bacteriedodende en schimmelwerende triclosan wordt gevonden in duizenden consumentproducten: zeep (o.a. Unicura Ultra), cosmetica, anti-acné producten, make-up, huishoudelijke producten en sommige tandpasta’s (o.a. Colgate Total). De studie werd deze maand gepubliceerd in Journal of Occupational and Environmental Medicine.

De onderzoekers analyseerden urinemonsters van 38 artsen en verpleegkundigen uit 2 ziekenhuizen (zh1 en zh2). Zh1 gebruikte antibacteriële zeep met 0.3 triclosan. Zh2 gebruikte gewone zeep en water. De werknemers van zh1 hadden duidelijk hogere triclosanwaarden in de urine.

Chemische stof wordt geabsorbeerd

Gekeken werd ook of de deelnemers tandpasta met triclosan gebruikten. Hoewel deelnemers bij wie dit het geval was inderdaad hogere triclosanwaarden hadden, zorgde het handenwassen met antibacteriële zeep voor hogere waarden dan het tandenpoetsen.  Hoofdauteur en professor medicijnen Paul Blanc: “De studie laat zien dat mensen deze chemische stof absorberen, thuis en op het werk. Kies een alternatief. De toevoeging van deze stof moet herzien worden en indien nodig: van de markt gehaald worden.”

Hoe zit het in Europa ?

Op dit moment (2014) staat de Europese Cosmeticaverordening een maximumconcentratie van 0.3% triclosan als conserveermiddel in cosmetische producten toe. (Verordening (EG) nr. 1223/2009)

Let op: Dit is dezelfde concentratie die in bovengenoemde studie gebruikt werd en waarbij aanzienlijk hoge triclosanwaarden in de urine gemeten werden.

Het Wetenschappelijk Comité voor consumentenproducten (WCC), later vervangen door het Wetenschappelijk Comité voor consumentenveiligheid (WCCV) oordeelde in 2009 dat het niet veilig voor de consument was om in alle cosmetische producten triclosan als conserveermiddel te blijven gebruiken bij de huidige maximumconcentratie van 0,3 %.

Dit oordeel is door het WCCV bevestigd. Het WCC was echter van mening dat het gebruik ervan bij een maximumconcentratie van 0,3 % veilig is in:

  • tandpasta,
  • handzeep,
  • lichaamszeep/douchegel,
  • deodorant,
  • gezichtspoeder en
  • concealer

Voorts is volgens het WCCV het volgende gebruik veilig voor de consument:

  • een maximumconcentratie van 0,3 % in nagelproducten die bestemd zijn om vingernagels en teennagels schoon te maken voordat kunstnagels worden aangebracht en
  • bij een maximumconcentratie van 0,2 % in mondwater

Andere namen voor triclosan zijn 5-chloor-2-(2,4-dichloorfenoxy) fenol.

Hart- en spierproblemen, verstoring hormoonhuishouding

In 2012 vonden onderzoekers dat triclosan de communicatie tussen hersenen en spieren verstoort, wat spier- en hartproblemen veroorzaakt. Bij proeven op muizen bleek door triclosan de hartfunctie met 25% verminderd te zijn. (studie)

Er zijn tal van wetenschappelijke studies die het verband tussen hormoonverstoring en triclosan aantonen. Voor tieners zijn deze verbindingen risicovol, omdat ze nog niet volgroeid zijn.

Voor meer informatie en studies over triclosan

 

 

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)