Bananen: voor méér dan een extra dosis potassium en energie !

goedgezond
Bananen staan erom bekend dat ze energie geven en het kaliumniveau omhoog brengen. Toch kunnen ze meer betekenen dan een extra dosis energie, gezond tussendoortje of snack na training (ze hebben hetzelfde effect als sportdrankjes). Ze verbeteren stemming, kalmeren de zenuwen en zijn goed voor een dosis brainpower. Maar bananen hebben ook minder bekende voordelen.  Zoals bijvoorbeeld dat ze de bloeddruk reguleren en beschadigde darmen herstellen . Ook verminderen ze symptomen bij artritis.

Betere stemming en ‘brainpower’

En ze gaan zelfs nicotineverslaving te lijf, …althans volgens dit artikel.

Tryptofaan

Bananen verbeteren niet alleen het humeur, en hoewel bananen depressie niet effectief bestrijden, verminderen ze wel de symptomen van depressie. Dankzij het aminozuur tryptofaan (wat ook in kalkoen en zonnebloemzaden zit) dragen ze bij tot een kalme stemming en ontspannen gevoel. En in combinatie met de voordelen van de aanwezige B-vitaminen, de omzetting van tryptofaan naar serotonine (het ‘gelukshormoon’), verbeteren ze het algehele gevoel van welzijn. Vooral bij het ouder worden spelen B-vitaminen een rol om depressieve symptomen verre te houden. Voeding met tryptofaan draagt ook bij aan een goede nachtrust.

Vezels

Het fruit is ook een uitstekende bron van vezels (23% ADH per banaan), net zoals ander groenten en fruit overigens. Vezels zijn onmisbaar voor een gezonde en regelmatige stoelgang. Bananen passen daarom goed in een dieet, omdat door dit fruit een normale darmfunctie behouden wordt.

Potassium, voor goede hersenfunctie

Behalve B-vitaminen en tryptofaan bevat de banaan ook potassium. Dit mineraal behoort tot de  ‘electrolyten’ (net als kalium, natrium en chloride). Elektrolyten zijn opgeloste zouten, die zich in de vorm van ionen (elektrisch geladen deeltjes) in het bloed bevinden. De elektrolyten houden de hoeveelheid water en zuurgraad (pH) van het lichaam op peil. Potassium wordt gebruikt door het hart, de nieren en andere organen. Maar ook hersenneuronen steunen op hoge hoeveelheden potassium. Indien deze te weinig van dit mineraal krijgen ontstaan er ‘mist’ in het hoofd en andere cognitieve problemen. Ook vermindert dit mineraal de kans op beroerte bij oudere vrouwen.

Bescherming van brein

Een SFGate meldt: “Een studie uit 2013 gepubliceerd in het Journal of Neuroscience Letters onderzocht potassium supplementie en de hoeveelheid vrije radicalen in de hersenen. Na 20 dagen supplementie waren de vrije radicalen aanzienlijk verminderd, wat de oxidatieve stress ook verminderde. Oxidatieve stress leidt tot een verminderde hersenfunctie. Potassium gaat dit effect tegen en beschermt de hersenen.”

B-vitaminen

Banaan is een uitstekende bron voor 5 van de 8 B-vitaminen: B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B6 (pyridoxine) en B11 (foliumzuur). Deze B’s vormen de basisbron voor het zenuwstelsel. Ook ondersteunen ze het lichaam bij het verwerken van voeding en het gebruiken van andere nutriënten. Daarbij ondersteunen ze een goede gezondheid van hart, spieren en zenuwen.  Van deze B-vitaminen bevat de banaan van B6 het meeste (41%ADH)

B-vitaminen helpen ook bij de productie en het behoud van nieuwe cellen en zijn onontbeerlijk bij biochemische reacties in het lichaam. Een banaan bevat nuttige hoeveelheden B-vitaminen van 785 mcg niacine tot 24 mcg foliumzuur.

Daarbij bevat één banaan 33% ADH vitamine C. Ook mangaan is ruim aanwezig (30% ADH)

Neem bij voorkeur biologische bananen (‘Hoe zit het met pesticides in bananen ? Niet best’)

Bronnen:

www.alignlife.com

www.rodalenews.com

Potassium Linked to Fewer Strokes in Older Women

Potassium intake, stroke, and cardiovascular disease a meta-analysis of prospective studies.

Ensure Adequate Potassium Levels for Brain Cell Function

Are You Getting Enough Potassium

 

 

Share