Gewicht Stofwisseling Voeding

Koolhydraatarm dieet, stofwisseling op het spel ?

Volgens onderzoek onder obesitaspatiënten, is het schrappen van koolhydraten schrappen effectiever dan vetarm eten. Deelnemers die koolhydraat arm aten verloren in een jaar rond 4 kilo meer dan hen die vetarm aten. Ook verloren ze meer  lichaamsvet. De uitkomst zegt echter niets over de effecten op lange termijn. Wat voor effect heeft een koolhydraat arm dieet op de stofwisseling ? Een one-size-fits-all dieet zou handig zijn, maar is er niet.

‘Koolhydraat arm dieet, effectiever dan vetarm dieet…’

Meer verlies van kilo’s en lichaamsvet was niet het enige voordeel: hun cholesterol was verlaagd en ook triglyceridenwaarden waren gedaald.

Lagere triglyceridenwaarden

Triglyceriden zijn vetcellen in de bloedbaan die gebruikt worden als energiebron. Ze hebben op zich een belangrijke functie: voor aanmaak van cholesterol, reguleren van vetweefsel en energievoorziening. Vet in voeding bestaat voor 90% uit triglyceriden. Door te weinig lichaamsbeweging, te veel eten en roken worden triglyceridenwaarden al snel te hoog in onze Westerse samenleving. Reserves blijven opgeslagen worden en dit heeft gevolgen voor de lijn en het cholesterol. Triglyceridenwaarden zouden onder de 150 horen te liggen.

Tegenstrijdige berichten

Er duiken regelmatig tegenstrijdige berichten op over koolhydraat arm eten. Koolhydraat arm eten wordt ook wel als een risico gezien door sommige experts. Bovengenoemde studie duurde een jaar en zegt niets over de effecten op de lange termijn. Een alternatief voor koolhydraat arme voeding zou kunnen zijn, dat men wel koolhydraten eet, maar andere koolhydraten zoals fruit, groenten, bonen, en hele granen. Wit brood, koekjes, snoep, frisdrank, gebak en witte pasta kan men dan zoveel mogelijk laten staan. De meeste mensen weten dit inmiddels wel. Men raakt tegenwoordig moe en uitgeput van koolhydraten, vanwege de overdaad, wat niet hoeft te betekenen dat koolhydraten an sich vermeden moeten worden. Wel kan men bewuster zijn van het type koolhydraat dat de overhand heeft.

Koolhydraten: belangrijke energiebron

Het menselijk lichaam en niet minder belangrijk, de hersenen, hebben koolhydraten hard nodig. Zo’n 55% van onze voeding zou uit koolhydraten moeten bestaan. Ook de rode bloedcellen in ons lichaam varen er wel bij. Ze zijn ook essentieel om de stofwisseling goed te laten verlopen.

Enkelvoudige en meervoudige koolhydraten

Slechte (enkelvoudige) koolhydraten grotendeels vervangen voor goede (meervoudige), dat zou dus een redelijke oplossing zijn. Dan is het net nodig om een aanslag te plegen op de belangrijke energiebron te plegen. Enkelvoudige koolhydraten uit fruit en groenten worden makkelijk in het lichaam opgenomen en bevatten veel vezels. (Koolhydraten uit fruit kunnen de bloedsuikerspiegel wel doen pieken) Enkelvoudige koolhydraten uit snoep en koek zouden natuurlijk  vermeden moeten worden. Zilvervliesrijst, peulvruchten en volkorenproducten bevatten meervoudige koolhydraten, of te wel complexe koolhydraten. Ze hebben vormen lange ketens moleculen. Het kost het lichaam meer energie (dus meer calorieën) om dit om te zetten naar glucose. Vezels bevatten ze voldoende, en de verbranding  hiervan kost het lichaam eveneens energie. Ze houden de bloedsuikerspiegel in balans, waardoor ongewenst eetgedrag beter onder controle te houden is.

Jojo-effect

Mensen die koolhydraat arm eten kunnen goed afvallen, maar het blijven dikwijls wel lijners die met het jojo-effect worstelen. De resultaten van bovengenoemd onderzoek zijn mooi, maar dit is hoogstwaarschijnlijk niet haalbaar en gezond voor de lange termijn. Vroeg of laat ‘val’ je, je lichaam laat weten dat het naar koolhydraten hunkert.

Verminderde werking van schildklierhormoon door koolhydraatarm dieet

Het vervelende is, dat koolhydraat arm eten een verminderde werking van het schildklierhormoon T3 veroorzaken. En deze is juist zo belangrijk voor een goede stofwisseling. Het uit zich in vermoeidheid, kou, meer behoefte aan slaap en haarverlies. Ook andere hormonen raken uit balans.

In de jaren 70 publiceerden onderzoekers van de University of Vermont een experiment onder in het kader van obesitas. Jonge mannen aten 7 maanden lang zeer calorierijk. Ze kwamen aan in gewicht. Verrassend was, dat deze mannen 50% meer calorieën nodig hadden om hun nieuwe gewicht onder controle te houden, dan dat ze vóór de gewichtstoename  nodig hadden. Het overeten op voor een korte periode, deed de thermogenese toenemen,  door veranderingen in de schildklierfunctie.

Bronnen:

Effect of low-carbohydrate diets high in either fat or protein on thyroid function, plasma insulin, glucose, and triglycerides in healthy young adults.

Effect of caloric restriction and dietary composition on serum T3 and reverse T3 in man

The effect of varying carbohydrate content of a very-low-caloric diet on resting metabolic rate and thyroid hormones

Effect of dietary carbohydrates during hypocaloric treatment of obesity on peripheral thyroid hormone metabolism.

Effect of dietary composition on fasting-induced changes in serum thyroid hormones and thyrotropin

Effect of low-carbohydrate diets high in either fat or protein on thyroid function, plasma insulin, glucose, and triglycerides in healthy young adults.

Metabolic differences in response to a high-fat vs. a high-carbohydrate diet

The role of dietary fat in peripheral thyroid hormone metabolism

Isocaloric carbohydrate deprivation induces protein catabolism despite a low T3-syndrome in healthy men

 

 

 

Add Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)