Beauty Tips

Om tekenen van huidveroudering te bestrijden is dure crème niet nodig

Geen dure crème nodig tegen huidveroudering-  Je kunt huidveroudering en dus ook ouderdomsvlekken op natuurlijke wijze bestrijden, bijvoorbeeld door middel van kruisbesextact.

Wanneer je bijvoorbeeld pigmentvlekken wilt bestrijden moet je wel consequent te werk gaan. Kruisbesextract zorgt voor de aanmaak van nieuw collageen en vermindert de gevolgen van huidveroudering.  Het vrij voordelige salicylzuur doet dit ook.

Salicylzuur crème

Salicylzuur is het zusje van glycolzuur en behoort tot de beta hydroxy zuren (BHA’s). Het is afkomstig van de boomschors van een wilg.  Salicylzuur wordt als exfoliant gebruikt voor de huid. Exfoliëren verbetert de huidstructuur en is een mooi woord voor het verwijderen van de dode huidcellen die zich voortdurend op je gezicht ophopen. Het resultaat: je huid is frisser, stralender en egaler. Je huid wordt namelijk dof en vaal als je die dode huidcellen niet regelmatig weghaalt.

Chemische peelings zijn populair, ze vernieuwen de huid en ze zijn vrij goedkoop. Het weghalen van dode huidcellen met een zuur zoals salicylzuur heet chemisch exfoliëren. Scrubben met kleine korreltjes is ook een manier van exfoliëren, dit is mechanisch exfoliëren. Een gezonde huid kan snel beschadigd worden door mechanisch exfoliëren.

Salicylzuur kan je huid in no time een mooi en stralend uiterlijk geven, maar is pas werkzaam wanneer de concentratie hoog genoeg is (0,5 – 2%). De concentratie salicylzuur is beslist te laag wanneer het onderaan de ingrediëntenlijst staat. Ook de pH-waarde is belangrijk: deze moet tussen de 3 en 5 zijn. De huid raakt makkelijker geïrriteerd bij een lagere pH-waarde. Bij een pH-waarde boven de 5 is het product niet meer werkzaam.

Aangezien een exfoliant in het begin enigszins kan irriteren is het belangrijk dat het product ook kalmerende ingrediënten bevat. Je zou dan kunnen denken aan een ingrediënt zoals zoethoutwortelextract, aloë vera of allantoïne. De exfoliant is ook combineren met een moisturizer waarin kalmerende ingrediënten zitten. Eerst breng je de salicylzuur aan en laat je dit intrekken, dan breng je de moisturizer aan.

Pigmentvlekken

Salicylzuur verwijdert pigmentvlekken niet totaal, maar vermindert deze wel.

Voorzichtigheid

Het beste is om het gebruik van de exfoliant rustig op te bouwen, zodat je tussentijds in de gaten kunt blijven houden hoe je huid reageert. Bij irritatie is het verstandig om een stapje terug te doen. Salicylzuur is ook bij rosacea te gebruiken. De huid zal gevoeliger zijn voor zonlicht, dus bescherming tegen zon is belangrijk.

Wratten

In hogere concentraties (20-40%) wordt salicylzuur plaatselijk gebruikt bij verdikking van de huid (wratten, likdoorns, eeltvorming).

Meer (bewezen) tips en DIY-recepten vind je in: Zo Pak Je Hyperpigmentatie Met Natuurlijke Middelen Aan

bronnen:

dr. Jetske Ultee

Kligman D & Kligman AM. Salicylic acid peels for the treatment of photoaging. Dermatol Surg (1998)

 

Add Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)