Kruiden-planten

Bestanddeel uit kurkuma ter preventie en behandeling van neurodegeneratieve ziekten

Kurkuma, het gele kruid uit de keuken dat onder andere gebruikt wordt om curry van te maken, heeft een bestanddeel dat gebruikt kan worden om neurologische aandoeningen te behandelen. Kurkuma zou namelijk celgroei en -differentiatie in de hersenen stimuleren. Dit geeft hoop aan Alzheimerpatiënten en mensen die een beroerte hebben gehad.
Dit blijkt volgens onderzoek van Institute of Neuroscience and Medicine in Jülich, Duitsland. De studie werd gepubliceerd in Stem Cell Research & Therapy.

In kurkuma zit een tumerone, een bioactief bestanddeel. Voorgaande studies lieten zien dat het de activatie van microgliale cellen blokkeert. Wanneer microgliale cellen geactiveerd zijn, veroorzaken ze neuro inflammatie wat gekoppeld is aan neurologische aandoeningen. Volgens de onderzoekers was de impact van turmerone op het zelf herstellend vermogen van de hersenen tot nu toe nog niet bekend.

Stap verder naar regeneratieve medicijnen

In het onderzoek werd de focus gelegd op de endogene neurale stamcellen in de hersenen. Deze stamcellen spelen een belangrijke rol in zelfherstel van het brein bij ziektes zoals Alzheimer. De onderzoekers zeggen een stap verder te zijn naar regeneratieve medicijnen.

Kurkuma bevat ook curcumine, dit bestanddeel staat bekend om zijn neuro beschermende en ontsteking werende eigenschappen.

Doorbraken

Ook de University of Leicester ontwikkelde een nieuw proces om Alzheimer en gerelateerde neurodegeneratieve ziekten te behandelen, door middel van een specifiek synthetisch aminozuur. Gelijktijdig identificeerden onderzoekers van de Mayo Clinic een defect in neurologische routes, wat ook leidde tot nieuwe strategieën om neurodegeneratieve ziekten te voorkomen.

Bron: Stem Cell Research & Therapy

1 Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)