brein

Overbehandeling met antidepressiva door agressieve farma industrie

Volgens een Amerikaans onderzoek schrijven artsen te snel en te makkelijk antidepressiva voor, ook wanneer ze niet nodig zijn. In Nederland is het niet veel anders. In Nederland gebruiken bijna 1 miljoen mensen antidepressiva. Geschat wordt dat 30% van deze mensen langer antidepressiva gebruiken dan dat de richtlijnen voorschrijven. Dit suggereert dat deze mensen jarenlang onnodig bijwerkingen ervaren. Het serotonineverhaal is volgens een professor (dr. Healy) een goed marketingverhaal van de farma industrie. Zijn kritische houding kostte hem zijn baan.

Anti-depressiva worden te snel voorgeschreven

Journal of the American Board of Family Medicine meldt een onderzoek (van UC Davis Health System) waaruit blijkt dat korte vragenlijsten gebruikt worden om depressies vast te stellen. Aan de hand van slechts zo’n korte vragenlijst worden antidepressiva voorgeschreven, terwijl ze niet nodig zijn. De vragenlijsten zijn te beperkt en behandelen globale symptomen. Ze maken geen onderscheid tussen dip en depressie.

Gebruik is niet zonder risico

Antidepressiva moeten minimaal weken gebruikt worden, voordat ze effectief zijn. Het is dus belangrijk dat ze alleen gebruikt worden door mensen die echt depressief zijn, omdat het gebruik van deze medicatie niet zonder risico is.  Hoewel de symptomen van depressie verminderen, zijn er dikwijls bijwerkingen zoals seksuele inactiviteit, bewustzijnsverlaging en onrustgevoelens die ook een aanslag op de levenskwaliteit plegen. Het is begrijpelijk dat een persoon die echt depressief is, dit op de koop toe neemt.

Vaak krijgen mensen met slaap- en concentratieproblemen, lusteloosheid en verminderde eetlust al het predikaat ‘depressief’.

Serotonineheropnameremmers

Ook in Nederland schrijven huisartsen de laatste jaren steeds vaker en makkelijker antidepressiva voor waarvan meer dan de helft SSRI’s. De druk vanuit de patiënt om dit voor te schrijven is er niet. SSRI’s worden tijdens de medische opleiding van artsen aanbevolen. Ze zijn duurder dan TCA’s. SSRI’s zijn serotonineheropnameremmers en hebben wel minder bijwerkingen dan de klassieke antidepressiva, de TCA’s.  SSRI’s zijn:

  • citalopram (Cipramil®)
  • escitalopram (Lexapro®)
  • fluoxetine (Prozac®)
  • fluvoxamine (Fevarin®)
  • paroxetine (Seroxat®)
  • sertraline (Zoloft®)

Klassieke antidepressiva

TCA’s zijn tricyclische antidepressiva, die in de jaren 60 op de markt kwamen.  TCA remmen de heropname van zowel serotonine als noradrenaline, zodat deze stoffen langer in het lichaam blijven. TCA’s zijn:

  • amitriptyline (Tryptizol®)
  • clomipramine (Anafranil®)
  • imipramine
  • nortriptyline (Nortrilen®)

Beïnvloeding farmaceutische industrie

Artsen in opleiding kunnen beïnvloed worden door vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie, wat na de opleiding effect heeft op het  voorschrijfgedrag. Ook het gedrag van opleiders kan het latere gedrag van artsen in opleiding beïnvloeden. Uit een onderzoek van Gezonde Scepsis bleek dat het beleid van medische centra over de omgang met farmaceutische bedrijven vaak onvoldoende is, of niet uitgevoerd wordt. Artsen (in opleiding) zijn zich nog niet voldoende bewust van beïnvloedingsmechanismen van de industrie. Maar niet alleen dat, psychiaters en huisartsen schrijven als gevolg van tijdsdruk en agressieve promotie van de farmaceutische industrie vaak onnodig voor.

Onderzoek naar overbehandeling

Van de één miljoen Nederlanders die antidepressiva gebruiken is er dus 30% die deze medicatie langer dan nodig slikt. Hier is weinig onderzoek naar gedaan, maar VU medisch centrum (VUmc) gaat met behulp van subsidie van Fonds Psychische Gezondheid onderzoek doen naar overbehandeling met antidepressiva. Ook wil het centrum een gericht stappenplan ontwikkelen om langdurig en onnodig gebruik van antidepressiva tegen te gaan.

Reportage van Zembla

Zembla maakt een serie reportages over het onnodig en te vaak voorschrijven van antidepressivia: Vara Zembla – De Piekerpil – Over het bedrog dat leidt tot de depressie-epidemie

De uitzending in een notendop:

Volgens deskundigen gaat depressie voor veel mensen na een paar maanden weer over. De nieuwe antidepressiva zijn niet de tovermiddelen waarvoor ze twee decennia geleden werden aangezien. De bijwerkingen kunnen ernstig zijn en ze verslechteren cognitieve vaardigheden (net als de benzodiazepinen die de kans op Alzheimer en andere neurodegeneratieve ziekten verhogen).  Volgens professor D. Healy is ‘biochemische onbalans in de hersenen’ bedrog. De meeste mensen wordt verteld dat de oorzaak van depressie een tekort aan serotonine is, en dat door antidepressiva het tekort wordt hersteld.  Dr. Healy zegt dat hier geen enkel bewijs voor is. De professor doet al jaren onderzoek naar antidepressiva en hun werking (Universiteit van Cardiff), maar ook naar de rol die de farmaceutische industrie speelt in het feit dat deze medicatie zo makkelijk voorgeschreven wordt.

‘Serotonineverhaal is goede marketing van de farma industrie’

Healy zegt: “Dat velen het serotonine verhaal intussen toch als waarheid aannemen is vooral goede marketing van de farma industrie”, zegt Healy. “Want dan is de oplossing voor een depressie opeens een pil. Alsof het vitamientjes zijn.”

Volgens een groot internationaal onderzoek is de conclusie dat antidepressiva alleen symptomen verlichten bij ernstig depressieve mensen. Hoogleraar aan VU Ivan Wolffers (oud-huisarts) zegt dat huisartsen niet het onderscheid maken tussen een lichte, matige of zware depressie. Hierdoor schrijven huisartsen volgens hem te snel voor.

Meer over dr. Healy en de controverse omtrent zijn persoon

 

 

Add Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)