E-nummers Misleiding

E-nummer 621 steeds meer vervangen door gistextract. Maar let op: dit is hetzelfde

Inmiddels zijn veel consumenten bekend met het feit dat bepaalde E-nummers niet goed voor de gezondheid zijn. De nummers E621 (mononatriumglutamaat) en E951 (aspartaam) maken het wel heel bont, omdat ze neurotoxisch zijn: giftig voor het zenuwstelsel en schadelijk voor hersenen. Ze kunnen leiden tot woedeaanvallen, schizofrenie, apathie, persoonlijkheidsveranderingen en gedragsstoornissen leiden, zegt biochemiste dr. Reid.

De biochemiste stelt dat niet alleen autisme, maar ook andere neurologische- en ontwikkelingsstoornissen te maken hebben met de inname van glutamaat. De bewustwording van de consument is een positieve tendens, maar niet voor producenten. En dus spelen ze hierop in. E621 wordt steeds meer vervangen door gistextract, maar hier schiet de consument niks mee op: gistextract is namelijk rijk aan mononatriumglutamaat.

Gistextract, E621: neurotoxische E-nummers

Gistextract populaire vervanger

Smaakversterker E621, oftewel Ve-tsin, is zeer omstreden. E621 zorgt voor de hartige smaak in veel producten: soepen, bouillons, sauzen, snacks, paddenstoelen, chips, vlees, kaas enzovoort. Vanwege de omstredenheid zijn producten op zoek naar vervanging, niet eens zozeer vanwege betrokkenheid bij de consument, maar eerder omdat hun producten anders vermeden worden. En zo is gistextract nu een populaire vervanger.

Bedrogen

Wanneer je een product met gistextract neemt, en denkt dat je E621 vermeden hebt, kom je bedrogen uit. Er zit van nature veel mononatriumglutamaat in voedingsgist, dus bevat een extract zeer veel glutamaat. Het kan zelfs als vervanger dienen van gezuiverde mononatriumglutamaat. Als fabrikant hoef je geen smaakversterker, dus ook geen E-nummer,  meer te vermelden op verpakkingen. Maar let op: het is hetzelfde als de toevoeging van gezuiverde mononatriumglutamaat onder E-nummer 621.

 

Bron: TOP Food.

 

3 Comments

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Hallo,
  ik heb een vraagje, ik hoorde dat je het product Marmite als “gezonde” smaakverterker kan gebruiken, weet u daar iets over?
  Ik hoor graag van u.
  Groetjes Meriam

 • Hallo,
  Die vraag had ik ook, bedankt voor het antwoord.
  Alleen zoek ik nog meer inhoudelijke bevestiging naar de inhoud van dit antwoord.
  Dinand

 • Marmite is een natuurlijke bron van MNG/MSG.
  Ik zou het niet aan durven als ik al last had van E621.

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)